ELİF HASANÇEBİ
ERZURUM (İHA) - Dost - El Platformunu oluşturan dernek yöneticileri basın mensupları ile düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Dost-El Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Dost-El Platformu Başkanı Başkanı Ünal Şahin, kahvaltıda yaptığı açıklamada, “Herkes tarafından malum olduğu üzere; cehalet ve özellikle de yoksulluk nedeniyle cehalet, bir toplum için en büyük marazdır. Cehalet çocukken; adı cehalet; Büyüdüğü zaman; Özellikle de delikanlı olduğunda adı; terör; mafya; suç, nefret, isyan ve dolayısıyla da yıkım oluyor. Her aklı selim; bu kanayan yaralarımızın asıl sebebinin eğitimsizlik olduğunu bilir ve ifade eder. Özellikle yoksulluktan kaynaklı olarak, yeterli eğitimi alamayan gençlerin bu yollara daha kolay tevessül ettiğini veya ettirildiğini kabul eder. Bu hastalığın sonuçları herkes tarafından bilinmekle birlikte çözüm üretme konusuna gelince birçoğumuzun herhangi bir girişimi olmadığı görülür. İşte Adına Okuma Salonu dediğimiz kurumlar, bu düşünceden hareketle “kendi ilimizde ki yoksul ailelerin çocuklarına, daha iyi bir eğitim imkanı nasıl sunarız” sorusunun cevabı olarak ortaya çıkmıştır” dedi.
Amaçlarının söz konusu öğrencilerin eğitimlerine destek olarak milli-manevi değerlerinin güçlendirilmesi ve faydalı bir birey olarak yetişmelerine katkı sağlamak olduğunu ifade ederek, “Okuma Salonu; genel bir tanımla; ihtiyaç sahibi öğrencilerin; ücretsiz eğitim aldıkları kurumdur. Bu kurumlarımızda; Ekonomik yetersizliklerden dolayı, kaliteli ve yeterli eğitim alamayan, 6-7 ve 8.sınıf öğrencilerine, profesyonel öğretmenler eşliğinde, tamamen ücretsiz eğitim verilmektedir. Bu hizmetlerin içeriğine ilişkin de yine genel olarak;Ders takviyesi, Bilgisayarlı eğitim desteği, Kaynak kitaplar, testler ve deneme sınavları, Öğrenciye ve öğrencinin eğitimi konusunda ailesine ,rehberlik hizmetleri, seminerler, geziler, spor turnuvaları,sinema, tiyatro gibi sosyal faaliyetler, evinde ders çalışma imkânı olmayan öğrenciler için etüt imkanı sunulması, İlçelerde; özellikle köylerden gelen öğrencilere yönelik olarak; yatılı eğitim hizmeti verilmesi gibi faaliyetler okuma salonlarımızda gerçekleştirilmektedir” dedi.
12 BİN ÖĞRENCİYE HİZMET VERİLDİ
Erzurum’da okuma salonlarının ilk olarak 2006 yılında kurulduğunu anlatan Şahin daha sonra şunları kaydetti; “2006 yılında 3 adet olan okuma salonlarımızın sayısı; bugün 25’e ulaşmıştır. Bu 26 okuma salonumuzun, 14 tanesi Tekman, Karayazı, Karaçoban, Şenkaya ilçelerinde faaliyetine devam etmektedir. 12 tanesi ise; Erzurum Merkezdeki; Mahallebaşı, Sanayi, Dağ Mahallesi, Sütevler Semtlerinde faaliyetlerine devam ediyor. 2006 yılından bugüne kadar, bu Okuma Salonlarımızda yaklaşık 12 bin öğrenciye eğitim verilmiştir. Bu öğrencilerden 2 bin 300’ü; Fen Lisesi, Anadolu Lisesi gibi tercihli lise olarak adlandırılan, okulları kazanmıştır. Okuma Salonlarımız; eğitim verdiği öğrencilerinin; lise döneminde de üniversiteye yönelik olarak yine desteklerine devam etmektedir. Bu Okuma salonlarımızın; bahsettiğim eğitim faaliyetleri dışında; Bulundukları çevredeki yoksul ailelere gayri nakdi yardımlar yapılması gibi sosyal yardım faaliyetleri de vardır. Bu kapsamda bugüne kadar 4 bin 250 aileye çeşitli yardımlar ulaştırılmıştır.”
Yapılan hizmetlerin SODES kapsamında devlet desteği ve özellikle de hayırsever vatandaşların maddi fedakarlıkları ile yapıldığını dile getiren Şahin, “Dostel Platformu’na gelince; Okuma Salonu ile ilgili olarak çalışmaları olan; ilimizdeki 21 dernek; Okuma Salonlarının tanıtımı, bu kapsamda ortak organizasyonlar yapılması, tek elden daha etkili ve kaliteli bir hizmet yürütülmesi amacıyla, Dostel Platformu adı altında bir araya gelerek bu platformu oluşturmuşlardır. Biz bu platform çatısı altında; Okuma Salonlarımızın faaliyetlerini halkımıza daha iyi anlatabilmek amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz ve gücümüz yettiğince de devam edeceğiz. Tüm hemşehrilerimizi de; İlimizin ve dolayısıyla ülkemizin geleceği adına bu çocuklara sahip çıkmaya bu hizmetlere destek olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.