ERZURUM (İHA) - Erzincan'da, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı uygulamaya koydukları iddiasıyla aralarında Erzincan Cumhuriyet eski Başsavcısı CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in de bulunduğu 14 sanıklı davanın ardından, 11 kişi hakkında Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Aralarında yarbay, albay, binbaşı, astsubay ve eski polis memuru olan sanıklar hazırlanan 59 sayfalık iddianame 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Bugün yapılan ilk celse duruşmasında suçlamaları kabul etmeyen sanık Yarbay Serdar Işıksoy, “Biz nasıl örgütüz ki, anlamak mümkün değil. Macera sever, savaş sever kişiler tarafından kurgu edilmiş. Hakim yerine hüküm kurmuş. Bu belgeyi reddediyorum” dedi.
AK Parti ve Gülen cemaatini bitirmeye yönelik 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı Erzincan'da uygulamaya koydukları iddiasıyla dönemin Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, 17 Şubat 2010 günü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Erzincan Ergenekon silahlı terör örgütü davasında Başsavcı İlhan Cihaner'le birlikte dönemin Eskişehir eski İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu, Jandarma Binbaşı Nedim Ersan, Jandarma Üsteğmen Ersin Ergut, MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir, MİT görevlileri Kıvılcım Üstel, Sadri Barkın İnce, Astubaylar Şenol Bozkurt, Murat Yıldız, Orhan Esirger tutuklu, 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile birlikte Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan, Erzincan Avcılar Dernek Başkanı Yaşar Baş, Astsubay Ahmet Saraçlar ise tutuksuz olarak yargılandı. Erzurum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava daha sonra Yargıtay 11'inci Ceza Dairesinde görüldü, Başsavcı Cihaner ile birlikte 9 sanık 18 Haziran 2010'da tahliye oldu.
“ERZİNCAN’DA BUNLAR SUÇ ÖRGÜTÜYDÜ”
Erzincan’da Paradise pastane sahibi Erdal Erdoğan, suçlamaları kabul etmediğini bildirdi. Erdoğan, iş yerine mahkeme başkanları, savcı üst düzey bürokratların geldiğini bildirdi. Erdoğan, "CHP yönetiminde olduğum için Erzincan milletvekillerini tanıyorum ve üst düzey yöneticilerle diyaloğum var. 'Gizli tanık' diyoruz ama herkes biliyor kim olduklarını. Bize haber gönderiyorlar. Yardım edersek şikayetten vazgeçeceklermiş. Bunlar Erzincan'da adeta suç örgütüydü” dedi.
“GİZLİ TANIKLARA DOKUNAN YANIYOR”
Duruşmada ifade veren tutuksuz sanık Binbaşı Necip Kızılkaya ise örgüt bağlantısı ile bağdaştırılmasına bir anlam veremediğini ifade etti. Binbaşı Kızılkaya, "Gizli tanıklara dokunan yanıyor. Böyle bir örgüt olabilir mi akıl mantık var. Hayatın olağan akışına bile uymuyor sayın mahkeme heyeti" dedi.
“MACERA, SAVAŞ SEVER KİŞİLER TARAFINDAN KURGU EDİLMİŞ, HAKİM YERİNE HÜKÜM KURMUŞ”
Tutuksuz Jandarma Yarbay Serdar Işıksoy, “Biz nasıl örgütüz ki, anlamak mümkün değil. Macera sever, savaş sever kişiler tarafından kurgu edilmiş. Hakim yerine hüküm kurmuş. Bu belgeyi reddediyorum. Suçlamalar tamamen hayal ürünüdür” dedi.
YARBAY, ASTSUBAYLARIN BULUNDUĞU 11 SANIKLI DAVA
Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi’ndeki dava devam ederken, Erzincan'da 11 sanıklı '2'nci Ergenekon' davası açıldı. İlk dava ile bağlantılı olan 9 kişi hakkında TMK ile görevli Erzurum Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yaşar Sadık Taşkın tarafından hazırlanan 59 sayfalık iddianame 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada başka bir suçtan tutuklu sanık Davut Koniğ ile tutuksuz diğer sanıklar katıldı.
GİZLİ TANIKLAR ŞİKAYETÇİ OLARAK YER ALDI
2010-2013 yıllarını kapsayan dönemde önceki davanın gizli tanığı 'Munzur' kod adlı S.Z. ile Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Faruk Günay, şikayetçi olarak yer aldı.
Gizli tanık 'Munzur'u CHP'li Ahmet Ersin ve Erol Tınastepe ile görüştürüp ifadelerini değiştirmek için para vermeye aracılık ettikleri iddiasıyla, Paradise pastanesi sahipleri Erdal Erdoğan ve Abdullah Erdoğan davada ilk iki şüpheli olarak yer aldı. Yine gizli tanık Munzur'u vekiller ile görüştürmek üzere Ankara'ya götüren gazino işletmecisi Davut Konig, İlhan Cihaner lehine tanıklık yapan eski polis memuru Fatih Kutbay, Albay Murat Yılmaz, Binbaşı Necip Kızılkaya, Yarbay Serdar Işıksoy, Astsubay İrfan Tezcan, veteriner Bülent Bakıcı, ilk davadaki Astsubay Şenol Bozkurt'un Aksaray'daki halası Aymelek Karabacak ile kuzeni Murat Ekli yeni davanın sanıkları oldu.
Hazırlanan iddianamede İrtica ile mücadele eylem planının Erzincan'da uygulanmak istenmesinin nedenleri 5 madde halinde sıralandı. Erzincan'da hem Alevi hem de Sünni vatandaşların yoğunlukta olması, Kürt ve Türk vatandaşların burada yaşaması nedeniyle kötü kişiler tarafından bu durumun suistimal edilmesi konu edildi. İlk davada polise ihbarda bulunan ve "Başsavcı İlhan Cihaner ile birlikte Erzincan Ergenekon davasına girip görevli polislere pislik edecekler. Polislerin yaptığı yasal işlemleri yasadışı gösterecekler" dediği tespit edilen polis memuru Fatih Kutbay'ın emniyet görevlilerine yönelik komplo hazırlığında olduğu iddia edildi.
RÜTBELİ KOMUTANLAR DİNLEMEYE TAKILDI
İlk davanın sanığı astsubay Murat Yıldız'ın Yaylabaşı TOKİ konutları şantiyesinde sakladığı bilgisayarında 'yapılacaklar.doc' dosyasındaki notlarda adları geçen Murat Yılmaz, Serdar Işıksoy, Necip Kızılkaya ve İrfan Tezcan hakkında da yapılan araştırmalar ve telefon dinlemelerinin ardından dava açıldı.
EMEKLİ TÜMGENERAL'İN KARDEŞİ SANIK OLARAK KATILDI
İnternet andıcı davasının sanığı emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli veteriner olan kardeşi Bülent Bakıcı da sanıklar arasında yer aldı. Bakıcı,”Ağabeyim olan emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, örgüt üyeliği gibi gösterilerek bu şekilde çamur at izi kalsın mantığı ile hareket edilen bir davadır. Daha sonrada iddianame medya yoluyla servis ediliyor. Ben Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Faruk Günay’ın hakkında kaçak ilaç kullandığı gerekçesiyle tutanak tutuğum için bana yönelik bir komplo hazırlanmıştır. Ben iddianamedeki suçlamaları kabul etmiyorum.”dedi.
BARAJ’DAN MÜHİMMAT ÇIKTI
İlk davanın sanığı astsubay Şenol Bozkurt'un mühimmatları memleketi Aksaray'a gönderdiği belirtilen iddianamede, bu mühimmatları halası Aymelek Karabacak'ın Selimiye kasabasındaki evinde sakladığı, silah, mermi çekirdeği, uçaksavar fişeği, sis kutusu, şarjör, mayın, çeşitli savunma tipi el bombalarının kuzeni Murat Ekli tarafından Mamasın Barajı'na atıldığı vurgulandı. İddianamede suların çekilmesiyle bu mühimmatların ortaya çıktığı belirtildi.
7.5 YIL İLA 27 YIL ARASINDA DEĞİŞEN HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Haklarında 'silahlı Ergenekon terör örgütüne üye olma, rüşvet vermeye teşebbüs, var olan örgütün korkutucu gücünden yararlanarak tehdit, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak' suçlarından 7.5 ila 27 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanıyorlar.
Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.