Türkiye'de son dönemde hukuk, hukuk devleti ve demokrasi adına yaşanan olumsuz yöndeki gelişmelerin tüm yurttaşlar gibi aydınlar ve hukukçuları da endişe içerisine soktuğunu iddia eden Sümer Germen, "16 Şubat 2010' da Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı, Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi nezdindeki savcı tarafından gözaltına alınmış, makamında ve konutunda arama yapılmış ve bu şekilde son dönemlerdeki hukuka aykırı uygulamalara ve yargıya açık baskılara bir yenisi daha eklenmiştir" diye konuştu.
2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 98'inci maddesine göre kişisel suç- görev suçu ayrımı yapılmaksızın birinci sınıf hakim ve savcılar ile ilgili soruşturma ve kovuşturmaların Yargıtay üyeleri hakkındaki hükümlere tabi olduğunu belirten Germen, sözlerine şöyle devam etti: "Erzincan Başsavcısı hakkında yürütülen soruşturma ve uygulanan gözaltı işleminin de tamamen hukuka aykırı olduğu görülmektedir. Özel yetkili savcının bu alanda ve bu yönde bir yetkisi bulunmamaktadır. Bu konu, yoruma yer
vermeyecek kadar açıktır. Şu halde ortada açık bir yetki aşımı söz konusudur."
//ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ
Germen, olayın, Habur'da yaşanan gelişmelerde hakim ve savcının "ayarlandığı" iddialarının hemen akabinde gerçekleşmesinin zamanlama yönünden dikkat çekici olduğu gibi, bazı cemaatlerle ilgili soruşturma yürüten bir başsavcının böyle bir işleme maruz bırakılmasının da hukuksuzluğu daha da derinleştirdiğini söyledi.
Yapılanın gözaltı değil gözdağı olduğunu anlatan Germen, şöyle konuştu: "Gelinen noktada yargıya müdahale ve baskıların artık açık hukuka aykırılıklarla, hukuk tanımazlıklarla ve yargı eliyle gerçekleşmesi vahimdir. Yaşanan bu olay, Türkiye'nin hızla hukuk devleti olmaktan uzaklaştığının, sivil bir dikta yönetimine doğru gitmekte olduğunun çarpıcı bir göstergesidir. Bu şekilde başta hukukun gereğini yapmaya devam eden yargı mensupları olmak üzere ilgili kişi ve kesimlere gözdağı verilmektedir."
//HUKUKÇULAR ENDİŞE İÇİNDE
Germen, hukukçuları en çok endişeye sevk eden hususun yasanın açık hükümlerine karşın yargı eliyle yapılan uygulamalar olduğunu savundu. "Bir uygulamanın yargı kararı ile yapılması, onu her zaman ve hemen hukuka uygun kılmamaktadır" diyen Germen, sözlerini şöyle tamamladı: "Ne yazıktır ki son dönemlerde birçok hukuka aykırı uygulama, zaten ağır bir baskı altında olan yargı eliyle gerçekleştirilerek hukuksuzluğa bu şekilde meşruiyet kazandırılmaya çalışılmaktadır. Hukuk devletinde açık yetki aşımının suç
oluşturduğunu ve yargı mensupları dahil hiç kimsenin ceza sorumluluğu dışında bulunmadığını hatırlatmakta yarar bulunmaktadır. Yargı siyasallaştırılmakta, hukuk hukuksuzlaştırılmakta, hukuksuzluk ise hukukileştirilmeye çalışılmaktadır."