İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Türkiye'deki sözlüklerle ilgili olarak yaptığa açıklamada, "Piyasada olan Türkçe sözlükleri incelediğimizde TDK Güncel Türkçe Sözlüğü dışındakiler genellikle tek yazar tarafından yazılmıştır. TDK Türkçe sözlüğü ise 10-11 kişilik Türk Dili ile uğraşan bilim adamı tarafından yazılmıştır. Zamanımızda en az 100 bin söz varlığı içeren Türkçe sözlüklerin tek bir kişi tarafından yazılması kabul edilebilir mi? Şüphesiz ki uygun sayıda vasıflı kişilerdenoluşan bir komisyon tarafından hazırlanması gereklidir" ifadelerini kullandı.
//YAKINCI’DAN DİL GERÇEĞİMİZ
"Diğer taraftan Türkçe sözlüklerin içinde yüzde 30 oranında terim diğer bir deyişle bir bilim veya sanat dalını ilgilendiren söz varlığı mevcuttur. Bu bilginin pratik anlamı şu demektir; Türkçe sözlükler hazırlanırken Türk dili ile uğraşan bilim adamları dışında bilim ve sanat insanlarının da sözlük yazım komisyonunda yer alması gerekliliğidir. Örneğin; ekonomi, hukuk, sağlık, güzel sanatlar dalları temsilcileri gibi" diyen Cengiz Yakıncı, açıklamasını şöyle tamamladı: "Başka bir sorun da, sözlük yazımı diğer bir deyişle leksikografi konusunda kabul edilmiş yazılı kurallar mevcut değildir. Kısacası sözlük nasıl hazırlanır sorusuna cevap bulmak çok zor. Sözlük konusunda tecrübeli kişilerden oluşan heyetlerin sözlük yazımı konusunda rehberler hazırlaması çözüm olabilir. Günümüzde bilginin 11,5 saatte bir iki katına çıktığı belirtilmektedir. Bilginin bu kadar hızla çoğaldığı ve bilim dallarının arttığı ortamda yeni terimleri açıklamak için değişik sözlüklere ihtiyaç vardır. Bütün bilim ve sanat dallarında ayrı ayrı yüzlerce sözlük yazılmalıdır. Örneğin; göz hastalıkları terimleri sözlüğü, ekonometri terimleri sözlüğü, epilepsi terimleri sözlüğü gibi.
Sonuç olarak; sözlük bilimi yani leksikoloji konusunun bir akademik kurul tarafından ele alınması gerekliliği açıktır. Dilin temellerini oluşturan sözlüklerin çeşitli ve sağlıklı bir şekilde hazırlanmaları için yurt dışında da örnekleri olan "Türkiye Sözlük Bilim Akademisi" çözüm olarak görünmektedir."