ERZURUM(GHA) – Ekranların beğenilerek izlenen dizisi “Kurtlar Vadisi”, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri tarafından bilimsel çerçevede ele alındı. Sosyoloji Bölümü öğrencilerinin yaptığı araştırmaya göre; Kurtlar Vadisi dizisini izleyen herkes, kendinden ve yaşadığı ülkeden bir kesit buluyor.
//VADİYE SOSYOLOJİK BAKIŞ
“Kurtlar Vadisi Dizisi’nin Söylemi Üzerine Bir Analiz” başlıklı sosyolojik araştırmada, Erzurum halkının Kurtlar Vadisi dizisine bakışı ve dizi hakkındaki görüşlerine yer verildi.
Şehrin muhtelif kesimlerinde yaşayan ve tahsil durumu en yüksekten en aza kadar çeşitli insanlardan alınan görüşler ve diziyle ilgili olarak yapılan ve medyaya yansıyan haberler üzerinden yapılan araştırmada, deneklerin alem, racon, mafya, derin devlet, kader, ölüm, kural, delikanlılık, düzen, zenginlik ve ölüm gibi konulara vatandaşın bakış açıları ele alındı.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri tarafından yapılan araştırmaya göre; Erzurum’da “Kurtlar Vadisi”ni izleyen her 5 kişiden 4’ü, dizide anlatılanların ‘Türkiye Gerçekleri’ olduğunu ifade ediyor. Yine, araştırmanın en ilginç ayrıntılarından bir diğeri de, dizinin bağımlılarının tamamının, senaryoda kesinlikle ‘kendilerinden bir parça buldukları’ şeklinde göze çarpıyor.
//ERZURUM, İSTANBUL’U NASIL GÖRÜYOR?
Yapılan araştırmanın bir diğer ilginç sonucu ise, Erzurum halkının İstanbul’a bakış açısını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların büyük bir bölümü, İstanbul’u özgürlükleri kısıtlayan bir ‘mahpushane’ olarak yorumlarken, sonuç olarak; “İstanbul, bütün cazibesiyle insanları kendine çeken ancak özgürlüklerini çalan bir mahpushanedir” deniliyor.
İşte ‘Kurtlar Vadisi’ dizisiyle ilgili olarak Erzurum’da yapılan araştırmanın sonuç kısmı:
“Dizi Türkiye’nin karanlıkta kalan olaylarına farklı bir bakış getiriyor. Bugün bile feodal sistemin belli ölçüde sürdüğünü anlatıyor. Dizi Polat Alemdar etrafında şekillenen yeni bir dünya yaratarak insanları yeni bir dünyanın içine çekiyor. Dizide ölüm, aşk, dostluk, gelenekler, dini değerler, güçlü olma vb. konular işlenmiştir. İnsanların diziye bu kadar ilgi göstermesi, günlük olayları anlatmasından kaynaklanıyor. Günlük yaşantımızda başımıza gelebilen ve akıllarda soru işareti bırakan birçok olay bu dizide farklı bir bakış açısı ile dile getirilmiştir. Gazete televizyonlarda sıkça karşılaştığımız insan tipleri dizide konu edinmiştir. Bu kişilerin hayatları istekleri, kişilik özellikleri dizinin senaryosunu oluşturur”