Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, IPARD-II 3’üncü çağrı kapsamında 4’üncü grupta 226 projenin onaylandığını belirterek, “Bu projelere 140 milyon TL hibe sağlıyoruz. Bu hibeler sayesinde kırsalda 300 milyon liralık yatırım yapılacak. Böylece IPARD-II 3. çağrı kapsamında bugün açıkladığımız 4’üncü grupla birlikte son iki ayda destek kapsamına alınan proje sayısı 2 bin 132’ye, sağlanacak hibe miktarı 655 milyon TL’ye, bu hibelerle oluşacak yatırım miktarı yaklaşık 1,3 milyar liraya ulaşmıştır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, IPARD-II 3. çağrı 4. grupta desteklenecek projelerin tanıtım toplantısında konuştu. Avrupa Birliği kırsal kalkınma hibeleri olan IPARD’ın Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye katılım öncesi sağladığı bileşenlerinin en önemli ve en başarılı ayağını oluşturduğunu kaydeden Pakdemirli, IPARD-II 3. çağrı kapsamında 4’üncü grupta 226 projenin onaylandığını söyledi. Bakan Pakdemirli, “Bu projelere 140 milyon TL hibe sağlıyoruz. Bu hibeler sayesinde kırsalda 300 milyon liralık yatırım yapılacak. Böylece IPARD-II 3'üncü çağrı kapsamında bugün açıkladığımız 4’üncü grupla birlikte son 2 ayda destek kapsamına alınan proje sayısı 2 bin 132’ye, sağlanacak hibe miktarı 655 milyon TL’ye, bu hibelerle oluşacak yatırım miktarı yaklaşık 1,3 milyar liraya ulaşmıştır. Destek sağladığımız bu tesislerde 7 bin yeni istihdam oluşmasını hedefliyoruz. 3’üncü çağrı kapsamında açıkladığımız bu projeler 8 alt sektörü içeriyor. Bunlar; hayvancılık, süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, mantar, fide ve fidan üretim tesisleri, arıcılık ve arı ürünleri üretim tesisleri, zanaatkarlık ve yöresel ürün işletmeler, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, kültür balıkçılığı, makine parkları, yenilenebilir enerji tesisleri yatırımlarını içermektedir. Yatırımcılarımız, TKDK İl Koordinatörlüklerinde hibe sözleşmesini imzaladıktan sonra yatırımlarına başlayabilirler. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
IPARD programı kapsamında hayvancılık yatırımlarında hibe oranlarını artırmayı planladıklarını belirten Pakdemirli, “Bunun için Avrupa Komisyonu ile görüşmelerimiz başladı. Hayvancılık yatırımlarında sağladığımız hibe oranı yeni işletmeler için şu anda yüzde 40’dır. Önümüzdeki hafta ekibimiz Brüksel’e gidip görüşmelerini yapacaklar. Hibe oranını yüzde 40’ın üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. IPARD yatırımlarında önemli kalemlerden birisi olan makine-ekipman alımlarında olası fiyat dalgalanmalarının yatırımcıya etkilerini en aza indirmek için yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, bu konuda yine AB Komisyonu ile önümüzdeki hafta görüşecek. Makine-ekipman alımlarında fiyat kontrolü aşamasında sağladığımız üst marj oranını yükseltmeyi planlıyoruz. Küçük ölçekli yatırımcılara ücretsiz proje hazırlama imkanı getirdik. Tarımsal Üretici Örgütü Merkez Birliği ve Ziraat Odaları ile işbirliği protokolü imzaladık. Bu kapsamda TKDK 42 ilimizden yaklaşık 600 üretici birliği ve ziraat odası personeline IPARD proje hazırlama eğitimi verdi. Bu birlikler küçük yatırımcılara ücretsiz proje hazırlayacaklar. Küçük ölçekli yatırımlarda bürokrasiyi azaltıyoruz. Uygun harcaması 150 bin TL altında olan küçük yatırımcılarda 5 yıl boyunca işletmesini sigorta yapma zorunluluğunu kaldırdık. Böylece yatırımcının 5 yılda toplam 3 bin 500 TL’si cebinde kalacak. Küçük yatırımcıları gereksiz kırtasiyeden kurtarıyoruz. Projelerindeki iş planını basitleştirdik. 15 sayfadan 5 sayfaya düşürdük. Biz çiftçimize güveniyoruz. Çiftçimizin sözü bizim için senettir. Bu nedenle küçük yatırımcılarda ön finansman için istenen kredi niyet belgesi sunma zorunluluğunu da kaldırdık. Üreticimizin beyanı yeterli olacaktır. Kadınlarımız ve gençlerimiz kırsal kalkınmanın bel kemiğidir. IPARD kapsamında kadın ve gençlerimize pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kadın yatırımcılarımızın projelerine ilave puan verip sıralamada öncelik sağlıyoruz. 40 yaş altı genç yatırımcılara hayvancılık yatırımlarında yüzde 5 ilave hibe veriyoruz. Modern, sürdürülebilir, rekabet gücü yüksek ve Avrupa Birliği standartlarında tarımsal işletmelerin kurulması için TKDK üzerinden desteklerimiz devam edecektir. IPARD’ın yanı sıra ulusal kaynaklarla da kırsal kalkınmayı desteklemeye devam ediyoruz. Tamamı ulusal kaynaklarımızla destek sağladığımız ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' kapsamında yeni çağrılarımız da olacaktır. Kırsaldaki yatırımların artması ve istihdamın güçlendirilmesi için projeleri desteklemeye ve ülkemizin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.