''KÖY SORUNLARI VE GÖÇ'' PANELİNDE KONUŞAN PROF. DR. GEZGİN:
İŞSİZLİK İÇ GÖÇÜ TETİKLİYOR
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin, ''Köylerde gençlere iş olanakları yaratılmadığından iç göç devam ediyor'' dedi.
KÖY NÜFUSUNDAKİ CİDDİ DÜŞÜŞ
Prof. Dr. Gezgin, Erzurum'da, 2. Dadaş Film Festivali etkinlikleri kapsamında Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen ''Köylerin Sorunları ve Göç'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, göçün durdurulması için köylerde refah seviyesinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
''Köylerde gençlere iş olanakları yaratılmadığından iç göç devam ediyor'' diyen Prof. Dr. Gezgin, Türkiye'de 1990 yılında köy nüfusunun toplam nüfusa oranının yüzde 34.97 olduğunu, bu oranın 1997 yılında ise yüzde 34.97'ye düştüğünü belirtti.
GÖÇ SORUNU GÖÇ VEREN İLLER AÇISINDAN DA İNCELENMELİ
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Kuyucak Esen, Türk sinemasında göç olgusunun yalnızca göç alan iller açısından ele alındığını söyledi.
Prof. Dr. Esen, Türkiye'de, 1940'lı yıllarda iç göç, 1960'lı yıllardan sonra ise dış göç yaşandığını belirtti.
Bugün de giderek hızlanan bir göç yapısı söz konusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Esen, ''Göç olgusunun dramatik bir konu olması nedeniyle Türk sinemasında da her türlü filmde fon olarak kullanılmıştır'' dedi.
GÖÇ SORUNU TEK YANLI ELE ALINIYOR
Göç olgusunu konu alan ilk Türk filminin Halif Refiğ'in 1964 yılında yaptığı ''Gurbet Kuşları'' filmi olduğunu belirten Prof. Dr. Esen, şunları kaydetti: ''Türk sinemasında göç olgusu ele alınırken yalnızca göç alan illerde yaşanan sorunlar üzerinde durulmuştur. Göçün yarattığı sorunları inceleyen filmlere baktığımızda, köyden İstanbul'a göç eden ailenin yaşadığı sıkıntılar anlatılıyor. Dolayısıyla göç veren iller ve köylerde yaşanan sorunlar üzerinde durulmamıştır.''