Son yıllarda hükümetin doğu’yu cazip bir merkez haline getirmek için ciddi atılımlar gerçekleştirdiğini açıklayan Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal:
"HÜKÜMET, BÖLGE EKONOMİSİNİ DE AKLAŞTIRACAK"
Son yıllarda hükümetin doğu’yu cazip bir merkez haline getirmek için çalışma başlattığını, bunun da buralarda yaşayan insanlara adeta moral kaynağı olduğunu anlatan Birdal, 2006’nın bölge için yeni bir dönem olmasını beklediklerini, hükümetin samimi ve kararlı politikalarının bu beklentiyi beslediğini söyledi.
BİRDAL DEĞERLENDİRME YAPTI
Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal, doğuda yaşanan sorunların temelinde geçmiş dönemlerin ihmali bulunduğunu, AK Parti iktidarı döneminde, sorunlar yumağı içindeki bölgenin yaşanabilir hale gelmesi için ciddi atılımlar başlatıldığını söyledi.
HÜKÜMET SORUNLARI ÇÖZMEDE SAMİMİ VE KARARLI DAVRANIYOR
İşsizlik ve bunun sonucu olan göç olgusunun bölgede ciddi ve kararlı bir ekonomik politika uygulanmamasından kaynaklandığını, bunu gidermek amacıyla AK Parti iktidarının samimi ve ciddi bir kalkınma politikasını hayata geçirdiğini ifade eden Birdal,: “Doğuda sorunlar devam etse de, bölge halkı artık geçmişte olduğu gibi toprağına, tezgahına küs olmaktan kurtulmuştur. Bu yeni atmosfer; hükümetin güvenilir olmasından ve halka hizmette samimi bir duruş sergilemesindendir“ dedi.
BÖLGE MAHRUMİYETTEN SIYRILACAK
Doğu Anadolu bölgesinin genel ekonomik durumunu değerlendiren Palandöken Belediye Başkanı Cenap Köksal Birdal, Doğu Bölgesi’nde mahrumiyeti yaşayan 4 il olduğu, mahrumiyetin bu illeri etkilediğini söyledi.
Erzurum, Ağrı, Kars ve Ardahan’ın kışı 7 ay gibi uzun bir süre yaşadığını, hava sıcaklığının kış ayları süresince eksi 30, 40 lar da olduğunu anlatan Birdal, işsizliğin, yoksulluğun boyutunun bu illerde daha fazla olduğunu bildirdi.
HÜKÜMETİN DOĞUYA YAKLAŞIMI ÖVGÜYE DEĞER
Hükümetin de bu illere özel bir yaklaşım sergilediğini kaydeden Birdal, burada yaşayan insanların yakacağa, giyeceğe, yiyeceğe daha fazla ödeme yaptıklarını kaydetti.
Soysa ekonomik sorunları fazla olan doğu illerinde, bazı yaşamsal hizmet ve ürünlerde sübvanse uygulanmasını isteyen Birdal, şöyle dedi: “Çalışanından, emeklisinden, esnafına kadar herkes biralarda zar-zor geçiniyor. İnsanlar 7-8 ay gibi bir süre ısınmak için ciddi ödemeler yapıyorlar. Tüpgazından benzinine varana kadar bir çok ürün daha pahalı. Zengin esnaf yok denecek kadar. İklim şartları yatırımcının bölgeye gelmesine engel oluyor. Özellikle kış aylarında ulaşımda sorunlar yaşanıyor. Bütün bu olumsuzlukları göz önüne alırsak buralarda hayat adeta bir çileye dönüyor. Bu olumsuzlukları içeren tabloyu hükümetimize ulaştırmış bulunuyoruz. Belediyeler olarak bizler hükümetimizden belediyelere ek kaynak verilmesini istedik. Adına kar tazminatı dedik. Hükümetimizin bu konudaki yaklaşımı memnuniyet vericidir. Öyle zannediyorum ki bu konudaki tasarruflar en kısa zamanda hayata geçecektir”
BELEDİYELER İŞ KAPISI OLMAKTAN BİZAR
Birdal, işsizliğin yoğun olarak yaşandığı Erzurum’da insanların belediyeleri iş kapısı olarak gördüğünü söyledi. Günde 10’larca vatandaşın iş istemiyle kapılarını çaldığını ifade eden Birdal, şöyle dedi: “Bunu vatandaşa asla çok görmüyoruz. Gerçekten şehrimizde yoksulluğun ve işsizliğin boyutu büyük. Batı illerinde yine insanlar öyle veya böyle özel teşebbüste iş bulabiliyorlar. Ama buralarda özel teşebbüs ancak kendisini geçindirebiliyor. Çok özel şartlar getirilmeli mahrumiyeti yaşayan iller için.Yatırımcıya cazip imkanlar tanınmalı ki bu insanlar gelsinler buralarda yatırım yapsınlar. Yerel yöneticiler olarak yatırımcılara yardımcı olmaya, destek olmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Tabi şunu da belirtmek lazım, Teşvik yasası hepimiz için önemli bir fırsattır. Sermayesi olan işadamlarımız, sanayicilerimiz, hükümetin yatırımcıya tanıdığı bu kolaylıklardan yararlanmalı, yani bölge zengini de kendine düşeni yapmalıdır.”
HALK HÜKÜMETE GÜVENİYOR
Birdal, mahrumiyeti yaşayan 4 ilde çalışanlardan ve esnaftan en az 10 yıl vergi alınmaması yolunda bölge halkında genel birkanı ve talep bulunduğunu, böylesi bir uygulamanın da bu illerde büyük bir rahatlamaya neden olacağını belirtti. Birdal, bu uygulamanın hayata geçirilmesi için de hükümetin makro ekonomik hedefleriyle uyuşum göstermesinin şart olduğunu vurguladı.
ÖZEL TEŞEBBÜSE VERİLEN DESTEK ARTIRILMALI
Belediyeler dahil, işçi çalıştıran yerlerden SSK pirim miktarlarının düşürülmesinin de beklendiğini söyleyen Birdal, sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman özel teşebbüs daha fazla kişi çalıştırabilecek duruma gelir. Bu uygulama istihdamı artırır. Belediyelerde ise çok büyük bir rahatlama ortamı oluşturur. Buralardan yapılan kısıntılar hizmete yansır.
Göçü önlemenin, Büyükşehirlere akının önüne engel bu şartlardır. Aksi halde batı devamlı göç alan, doğu ise göç veren bir yerleşim alanı olmaya devam eder “
DOĞU CAZİBE MERKEZİ OLMALI
Son yıllarda hükümetin doğu’yu cazip bir merkez haline getirmek için çalışma başlattığını, bunun da buralarda yaşayan insanlara adeta moral kaynağı olduğunu anlatan Birdal, “Bakın Erzurum turizmde büyük bir mesafe aldı. Sağlıkta , eğitimde bölgede öncü il olma özelliğini daha belirgin bir hale getirdi. Yeni yapılan hastane, özel hastanelerin yapılması, Palandöken kaya merkezine ve konaklıya yapılacak otellerle, sivil hava terminal binasıyla Erzurum cidden bölgede önemli bir merkez haline gelmiştir. Özel üniversitelerinde çok yakın bir zaman içerisinde Erzurum’a geleceği düşüncesindeyim. Birde yatırımcıyı çekebilirsek Erzurum son yıllarda epeyce bir mesafe katetmiş olacaktır” diye konuştu.