Acil kliniğinin açılması ile birlikte gelen hasta sayısının arttığını belirten Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Emrah Yanmaz, haftada yaklaşık olarak 200’ün üzerinde hasta hayvana baktıklarını kaydetti. Hasta hayvanların genellikle hangi vakalar ile tedavi altına alındığına değinen Yanmaz, merkez olduğu için de hasta yoğunluğunun büyük kısmını Erzurum’un oluşturduğuna dikkat çekti.
HAFTADA 200’ÜN ÜZERİNDE HASTA HAYVANA BAKILIYOR
Hasta yoğunluğuna dikkat çeken Yanmaz, haftada yaklaşık olarak 200’ün üzerinde hasta hayvanın tedavisini sağladıklarını belirtti.
Bu doğrultu da yine haftalık olarak 5-6 ameliyat gerçekleştirdiklerini söyleyen Yanmaz, “Bildiğiniz üzere 1 Şubat itibari ile acil kliniğimizi açtık. Acil kliniğimizi açtıktan sonra ilk başlarda tek tük hastalar geliyordu. Çok fazla hastamız yoktu. Acillere genelde 1-2 tane hasta geliyordu. Daha sonra ise hasta sayımız oldukça arttı. Şuanda mesela dün gece gelen hasta sayısı 6 taneydi. Ha keza yine önceki gece de yine o kadardı. Gündüz hasta girişlerinin yanı sıra gece de hasta hayvanlarımızın girişi yapılıyor. Önceden Cumartesi-Pazar günleri çalışmıyorduk ama şimdi bu günlerde de 15-20civarında hastaya bakıyoruz. Haftalık baz alırsak yaklaşık olarak 200’ün üzerinde hasta hayvanımıza bakıyoruz. Haftalık olarak yine 5-6 civarında da ameliyat gerçekleştiriyoruz” dedi.
SIKLIKLA GÖRÜLEN HASTA VAKALARI
Hayvan Hastanesine sıklıkla getirilen vakalara değinen Yanmaz, “Kedi ve köpekler genel olarak kırık-çıkık olguları ile sıklıkla hastanemize geliyor. Genel olarak çoğunun durumu ortopedik. Buzağılar özellikle göbek lezyonları dediğimiz, göbek hastalıkları vakaları ile buraya getiriliyor. Erzurum’da bu tür bir uygulama yapılmadığı için sık sık göbek lezyonları ile alakalı vakalarımız geliyor. Kalıtsal bazı hastalıklar var, yani anomali şeklinde doğan buzağılar olabiliyor. İşte ayağı eğri, direk fıtıklı olgular olabiliyor, bizde burada onlara yönelik girişimlerde, ameliyatlarda bulunuyoruz. Büyükbaş sığırlarda ise genel olarak yabancı cisim lezyonları, bağırsak lezyonları görülüyor ve bu sebeple tedavi için hastanemize başvuruyorlar. Bunların yanı sıra genel olarak hayvanlarımızın rutin aşılarını yapıyoruz. Buzağı ishalleri bu aralar çok yoğun, günde 5-6 tane bu vaka ile ilgili hastamız geliyor” ifadelerine yer verdi.
HASTA YOĞUNLUĞUNU ERZURUM OLUŞTURUYOR
Doğu Anadolu Bölgesi’nin geneline hizmet verdiklerini kaydeden Yanmaz, merkez olduğu için hasta yoğunluğunun genelini de Erzurum’un oluşturduğuna dikkat çekerek, “Doğu’da ki tüm illere hizmet vermekteyiz bilindiği üzere. Fakat merkez Erzurum olduğu için hasta yoğunluğumuzu da genel olarak Erzurum oluşturuyor. Onun haricinde Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan, Ağrı illerimizden de hastalarımız buraya getirilmekte ve tedavileri uygulanmaktadır. Örneğin Kars’ta Veteriner Fakültesi olmasına rağmen oradan da bura yine birçok hasta geliyor. Hastanemizde çok yoğun bir çalışma temposu var. Veteriner Fakültesinden 4 tane öğrencimiz şuan hastanemizde yarı zamanlı olarak çalışıyor. Hafta da 15 saat düzeyinde. Nöbetçi öğrencilerimiz oluyor, her gün 3 tane nöbetçi öğrencimiz bulunuyor burada. Hastalarımızın tedaileri için elimizden gelen çabayı sonuna kadar gösteriyoruz” diye konuştu.