ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yıldız öğrencilere seslendi
Yıldız öğrencilere seslendi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Erzurumspor kupada gruplara yükseldi
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
Basketbolda Erzurum Anadolu Lisesi farkı
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ’de Veri ve Bilgiye Erişim gündemi
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
ETÜ ve ATAUNİV’den ortak proje başarısı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
11 Mayıs 2017 Perşembe - 14:17

'Erzurum’da en çok kadınlar okuyor'

NESRİN ÇETİNKAYA-Erzurum’u hem garnizon, hem de ilim ve kültür şehri olarak adlandıran Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Havuzbaşı Kent Meydanında açılan Kitap Fuarı ile ilgili özel değerlendirmelerde bulundu.

 Erzurum’da en çok kadınlar okuyor

Erzurum’da özellikle kadınlarda bir okuma alışkanlığının var olduğuna dikkat çeken Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, fuar alanında da büyük oranda katılımı kadınların gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. Kitaba, sanata, edebiyata meyilli olan kadınların fuarda yanlış algıları yıktıklarına değinen Ertaş, “ Erzurum kadını okuyan, erkeği medreseye gitmiş ve artık kadim bir kültür olmuş bir şehir” diye konuştu.

ERZURUM HEM GARNİZON, HEM DE MEDRESE, İLİM VE KÜLTÜR ŞEHRİDİR

Kitap fuarında gelen olarak yoğunluğu kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Ertaş, burada kadınların okumadığı gibi algıların yıkıldığını işaret ederek algılarla gerçeklerin aynı olmadığına değindi.

Erzurum’un bir ilim ve kültür şehri olduğunu söyleyen Ertaş, “Kadim şehir dediğimiz zaman, bunun altını doldurduğumuzda Erzurum hem Garnizon, hem de medrese, ilim ve kültür şehridir. Bunun uzantısını özellikle halk arasında ki tezahürünü nenelerimizin, annelerimizin evlerde okudukları Hz. Ali Cenklerinde daha iyi görüyoruz. Yani bizde bir kitap okuma alışkanlığı var, kadınlarımızda var hatta. Erzurum böyle, bu yönüyle çok ön plana çıkarılmaz veya bilinmez. Özellikle bu tarafıyla bilinsin istedim. Kitap Fuarında da 3 gündür buradayız, imza günleri de yapıyoruz. Kalabalık oranlanırsa büyük bir bölümü burada kadınlarımız oluşturuyor. Yani kitaba, sanata, edebiyata, kültüre daha meyilli kadınlarımız. Buradan bunu çıkarmak mümkün. O bakımdan da algılarla gerçeklerin aynı olmadığı ortaya çıkıyor. Yani, kadınlarımız okumuyor gibi algılar burada tamamen yıkılıyor. Okumayı diploma olarak görmemek lazım. İrfan sahibidir köyde ki 80 yaşında bir kadın. O küçükken bekli Ahmediye, Muhammediye okumuştur, Hz. Ali cenkleri okumuştur veya dinleyerek sohbet meclislerinde kendini yetiştirmiştir. Yani Erzurum böyle bir şehir; Kadını da okuyan, erkeği medreseye gitmiş ve artık kadim bir kültür olmuş bir şehir” ifadelerine yer verdi.

KİTAP FUARI ARTIK BU ŞEHRİN BİR GELENEĞİ

4yıl önce başlayan kitap fuarı etkinliğinin şehirde artık bir gelenek haline geldiğini belirten Ertaş, “Şehrimizde kitap fuarını 4 yıl önce başlatan Ahmet Altıparmak Valimize teşekkür ediyoruz. Kitap fuarı artık bu şehrin bir geleneği oldu. Görmüş olduğunuz gibi çok büyük ve yoğun bir ilgi var ve burası bu ilgiyi karşılamıyor artık. Yani belediyemiz elinden gelen bütün imkânları sunmasına rağmen hatta bu yıl ek çadır yaptılar buna rağmen koridorlar çok dar. 100’e yakın yayıncı da katılamamış, yer yokluğundan dolayı. Kitap fuarı gelecek sene 12 ay boyunca Büyükşehir Belediyemizin yaptığı fuar alanında olacak. Şuan katılımdan memnunuz. Erzurum okuyor, Türkiye’de de en çok okuyan il diye biliyorum. Kitaba yakın isimler olarak biz yayınevleri ile görüşüyoruz. Yayınevleri de ki satış yaptığımız Türkiye’de ilk 3 veya 4 fuardan birisi diyorlar burası için. Bu da bizler için oldukça mutluluk verici” diye konuştu.

ERZURUM HALKI OKUYOR

Fiyatlar nedeniyle öğrencilerin sınırlı sayıda kitap alabildiklerini vurgulayan Ertaş, kitap alanların çoğunluğunun Erzurum halkı olduğunu belirtti.

4 yıl önce başlayan kitap fuarı ve buna benzer kültürel etkinliklerin, daha da çeşitlenerek artması gerektiğini dile getiren Ertaş, “Üniversite şehri elbette bununda fazlasıyla etkisi var. Ama öğrencilerin çok parası yok, burada yanılmamak lazım. Bu kitabı alan Erzurum halkı.  Öğrencilerimizde aklıyor ama şuanda kitap piyasasını bilen birisi olarak söylüyorum, devlet kurumları olan TDK gibi, Atatürk Araştırma Merkezi gibi kurumların kitapları yüzde 50 indirimli, ama diğer yayınlarda bir kitap 30-35 lira. Öğrenci bunu alamaz. Alsa da ancak sınırlı sayıda alabilir. Bunu tamamken öğrenciye de endekslemek doğru değil, Erzurum halkı okuyor. Buradan o sonuç çıkar. 4 yıldır başlayan bu ve buna benzer kültürel etkinliklerin Erzurum’da karşılık bulduğunu görüyoruz. Daha da çeşitlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kapalı fuar alanımızda açıldığında orada 12 ay boyunca çok büyük etkinlikler olacaktır. Organizasyon mükemmel, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye söyledi.

 
İdama ’evet’, Avrupa Birliği’ne ’hayır’
 
‘Erzurum’a da bu yakışır’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Erzurum’un Aile Gerçeği
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK İstatistiklerle Aile 2016 sonuçlarını paylaştı. Erzurum ...
Büyükşehir'den Aliyev'e vefa
Erzurum Büyükşehir Belediyesi düzenlediği panelle Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ...
Uçar, çalıştay sonuçlarını paylaştı
Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasına ...
 
Atatürk Üniversitesi'nde proje mesaisi
Atatürk Üniversitesi tarafından hazırlanan “Disiplinlerarası Proje Pazarı” çalışması başladı.
Projeyi bakanlık yürütecek
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesine ...
'Yarını Kodlayanlar' projesi övgü topluyor
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, 2016 yılında başlatılan 'Yarını ...
 
Yerel Basında dijital dönüşüm gündemi
Basın İlan Kurumu’nun (BİK), Erasmus+ K3 kapsamında 7 bölge / 7 ilde düzenlemeye ...
Bu yolun gizemi hala çözülemedi
Erzurum'da Palandöken Dağı eteklerindeki Abdurrahman Gazi Türbesi'ne giderken ...
Cazibe Merkezi sayısı 11'e yükseldi
Adana, Mersin ve Mardin ileri cazibe merkezi programına dahil edildi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva