ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da satranç heyecanı yaşandı
Erzurum’da satranç heyecanı yaşandı
Erzurum Gençlik Çalıştayı tamamlandı
Erzurum Gençlik Çalıştayı tamamlandı
Gençler tefekkürde buluştu
Gençler tefekkürde buluştu
Erzurum Gençlik Spor  play off’u garantiledi
Erzurum Gençlik Spor  play off’u garantiledi
ESTP’de yeni dönem
ESTP’de yeni dönem
HABERLER>SİYASET
26 Ekim 2023 Perşembe - 01:18

'Dünya bu insanlık dramına sessiz kalmamalı'

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş gündeme ilişkin tespitlerini aktardı.

 Dünya bu insanlık dramına sessiz kalmamalı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş gündeme ilişkin tespitlerini aktardı.

"Türkiye, Kırım Platformu'nun teşkilini en başından beri destekledi ve gerçekleştirilen iki zirveye de üst düzey katılım sağladı. Türkiye'nin bu yaklaşımının temelinde ne var?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi'nin ikincisinin düzenlendiğini, Türkiye'nin bu zirveye başından beri destek verdiğini söyledi.

KIRIM

Kırım Tatarı Türkler ile bir gönül bağlarının olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Büyük acılar çektiler, 1944'te Stalin döneminde büyük sürgüne gönderildiler. Tam yeniden kedilerini buldukları, bağımsızlıklarını bir şekilde temin ettiklerinde bu sefer de Rusya'nın ilhakıyla Kırım, yeni acıların içerisine girdi. Biz bu anlamda uluslararası camiada Kırım'a verilen bu desteği çok önemli ve anlamlı buluyoruz. Türkiye olarak da başından itibaren Kırım Platformuna ve bu çerçevede yapılan müzakerelere destek veriyoruz." diye konuştu.

Kırım'ın ilhakını başından itibaren kabul etmediklerini hatırlatan Kurtulmuş, bundan sonra da ilhakı tanımayacaklarını kaydetti.

Kurtulmuş, Ukrayna'nın diğer bölgelerinin de ilhak edilmesi meselesini uluslararası hukuka aykırı bulduklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu pozisyonumuzu korurken Türkiye olarak diğer ülkelerden farklılaştığımız nokta şurası. Rusya ile de Ukrayna ile de konuşabilen nerdeyse bölgedeki tek ülke olarak Türkiye bir an evvel savaşın sona erdirilmesi, taraflar arasında adil ve kalıcı barışın bulunabilmesi için elindeki bütün imkanları seferber ediyor. Bizim meselemiz, bölgesel olarak da yayılma potansiyeli taşıyan Rusya-Ukrayna savaşının ve belki de yeni küresel çatışmaların da fitilini ateşleyebilecek bu savaşın bir an evvel durdurulmasıdır. Bir tek insanın bile öldürülmesi bu savaşı durdurmamız için yeterli bir sebeptir. Hem Kırım'a sonuna kadar destek veriyoruz hem Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz ama aynı zamanda bir an evvel adil ve kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için mücadele ediyoruz."

TAHIL KORİDORU

Türkiye'nin bu pozisyonu dolayısıyla zaman zaman net sonuçlar aldığını söyleyen Kurtulmuş, Tahıl Koridoru'nun açık tutulmasının bütünüyle Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın inisiyatifleriyle, Birleşmiş Milletlerle ortaya koyduğu çabalarla gerçekleştiğini anımsattı. Esir takaslarının da zaman zaman mümkün olduğunu gördüklerini kaydeden Kurtulmuş, bu anlamda Türkiye'nin, pozisyonunu korumaya devam edeceğini aynı zamanda da Kırım'ın ilhakını tanımadığını her platformda dile getireceğini bildirdi.

Zirveden beklentilerinin sorulması üzerine Kurtulmuş, "Mühim olan uluslararası dayanışmanın ortaya konulması. Bu tür toplantılardan hemen birebir sonuç çıkması mümkün değil. Burada Türkiye olarak bizim amacımız bunların üzerinden pozisyonumuzu dünya kamuoyuna ilan etmek ama aynı zamanda da barışın temin edilmesi için gayret sarf etmektir." değerlendirmesinde bulundu.

"Dünya bu insanlık dramına sessiz kalmamalı"

Kurtulmuş, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin yürütülen diplomasi çalışmalarını Kırım Platformu 2'nci Parlamenter Zirvesi'nde de sürdürdüğünü söyledi.

Genel Kurul oturumunda bazı konuların altını çizdiğini anlatan Kurtulmuş, "Ukrayna ve Kırım meselesindeki pozisyonumuzu devam ettirirken aynı zamanda İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmaların da bir başka genişleme potansiyeli olan çatışma olduğunun altını çiziyoruz. Nasıl ki Ukrayna'nın uluslararası sınırlarını benimsiyorsak aynı şekilde 1967'de çizilmiş olan Filistin'in sınırlarını da tanımak herhalde uluslararası camianın temel meselelerinden birisidir." şeklinde konuştu.

Ukrayna'da sivillerin ölmesine karşı çıktıkları gibi Filistin'de de 5 bini aşkın masum insanın öldürülmesine karşı çıktıklarını belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Gazze'de hastanelerin yıkıldığı, insanların bir lokma ekmeğinin, bir bardak suyunun olmadığı, en ufak bir tıbbi yardım malzemesinin dahi ellerinde kalmadığı bir ortamda bütün dünyanın bu insanlık dramına sessiz kalmaması için üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye gayret ediyoruz. Bu çifte standardın, siviller arasında bir hiyerarşinin, çifte standardın kabul edilemeyeceğini, bu konuda ikiyüzlü bir yaklaşımın ise asla sorunu çözmeye destek olmayacağını ifade etmeye çalışıyoruz. Hem genel kurul toplantısında bunu ifade ettik hem de şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra da yapacağım ikili görüşmelerde muhataplarımızla bu konuyu tartışıyoruz.

Filistin meselesinin iki tarafı var. Birincisi, acil insani mesele. Bir an evvel yardım ulaştırılmalıdır. 2 milyon 300 bin Gazzelinin imdadına insanlık yetişmelidir. Bu, siyasi tartışmaların ötesinde bir insanlık vazifesidir. Eğer insanoğlu bunu yapmıyorsa herkes kendisini sorgulamalıdır. Buna müsaade etmeyen İsrail'in bu saldırgan tavrına karşı da dünyanın bir tavır alması lazım. Ama diğer tarafta meselenin siyasi yönü var. Bu noktaya bir günde gelinmedi, siyasi tarafı da bir günde çözülebilecek gibi görünmüyor. Ama bunun da çok açık bir şekilde, hakkaniyet ölçüleri içerisinde dünya kamuoyuyla paylaşılması lazım. Biz içinde bulunduğumuz uluslararası platformlarda bunu dile getiriyoruz."

Kurtulmuş, İsrail-Filistin arasındaki temel siyasi farklılıkların üç mesele olarak ele alınması gerektiğini belirterek, "İlk olarak 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti. Mahalle mahalle bölünmüş, parçalanmış, kağıt üzerinde bir devlet değil, tam manasıyla var olan egemen bir Filistin devleti kurulmadan barış sağlanamaz." diye konuştu.

Filistinlilerin evlerine, iş yerlerine yerleşen, onları köylerinden uzaklaştıran İsrailli yerleşimcilerin mutlaka oradan çıkartılarak yerleşimciler meselesinin kökten çözülmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, ayrıca Müslümanların, Hristiyanların, Yahudilerin kutsal mekanlarının korunması gerektiğini, başta Mescid-i Aksa olmak üzere bütün İslam'ın kutsal mekanlarının korunarak teminat altına alınması gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş, "Aklına esen bir provokatörün hem de ayakkabılarıyla, çizmeleriyle Mescid-i Aksa'ya girip, orayı saldırı altında tutmaları, birtakım provokasyonlarla Müslümanların hakkına, hukukuna, inançlarına saldırıda bulunmaları kabul edilemez." dedi.

Söz konusu sorunların çözümü için uluslararası toplumun duyarsız kaldığını, Filistinlilerin yıllar boyunca dile getirdiği var oluş mücadelesinin görmezden gelinmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Bulunduğumuz her platformda Filistin halkının, masum sivillerin hakkını hukukunu savunmak ve bu sorunun da kalıcı bir çözüme kavuşturulması için gayret sarf etmek zorundayız." değerlendirmesini yaptı.

 

 
‘Duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz’
 
Tunç: 'Gazze’de insan hakları nerede?'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurtulmuş, Kırım Platformuna seslendi
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ukrayna ve Orta Doğu’da devam eden krizlerin ...
‘Yaşasın Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti’
Bahçeli, ‘Cumhursuz Cumhuriyet, Türksüz millet, parçalı devlet düşleyenlerin, ...
Tarıkdaroğlu’ndan MHP’ye ziyaret
MHP Erzurum İl Başkanı Adem Yurdagül, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı ...
 
Ala: 'İİnsanlık kör, dünya sağır'
Ala, Filistin halkının yanında olduklarını belirterek, “O topraklar Filistinlilere ...
Destici: “Ümit Türkiye’dir, Türk milletidir”
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, İsrail ile Filistin ...
Horasan Belediyesinde Bingöl dönemi
Abdülkadir Aydın'ın istifasından sonra yapılan seçimde Horasan Belediye Başkanı Daştan Bingöl oldu.
 
Ala: 'İnsanların vicdanları ablukaya alınamaz'
Hiçbir devletin, geleceğini çocukların kanları ile karılan harçların üzerine ...
Bahçeli: 'Gazze’yi koruma bize ecdadın mirasıdır'
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Gazze'yi ...
Tekin’den Erzurum paylaşımı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum programı ve gezileri sonrası ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva