Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Belli konulardaki güvenlik birimleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en az 20 bin din görevlisine ihtiyaç olduğunu ve bunu eğer devletin kurumları bu ihtiyacı karşılamaz ise kimlerin bu ihtiyacı karşılamak için doldurduğunu biliyoruz. O nedenle İlahiyat Fakültelerine destek verilmeli" diyerek, kendi üniversitelerinden Türkiye'de ilkkez öğrencilerin Arapça öğrenmesi için Suriye'ye gönderildiğini açıkladı.
//ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÜNİP TOPLANTISINDA
Üniversitelerarası İşbirliği Programı (ÜNİP) 27 üniversiteden katılımla İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başladı. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan Üniversitelerarası İşbirliği Programı Toplantısına Adıyaman Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Rize Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden rektör ve enstitü müdürlerinin katılımı ile yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ÜNİP Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Özdemir "ÜNİP protokolü, Programa katılan üniversitelerin ön lisans ve lisans eğitim-öğretiminde yapacakları işbirliği, öğretim üyelerinin lisansüstü eğitim-öğretim programlarında görevlendirilmesi esasları ile ortak lisansüstü eğitim-öğretim programlarına kayıt olacak öğrenci, öğretim yardımcısı, okutman ve öğretim görevlilerinin belirlenmesi esaslarını; ortak bilimsel ve teknolojik
araştırma-geliştirme projelerinin hazırlanması esaslarını; bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler alanlarında yapılacak ortak çalışmalarla ilgili esasları kapsar" dedi.
//"İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE DESTEK VERİLMELİ"
Toplantıda konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Belli konulardaki güvenlik birimleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en az 20 bin din görevlisine ihtiyaç olduğunu ve bunu eğer devletin kurumları bu ihtiyacı karşılamaz ise kimlerin bu ihtiyacı karşılamak için doldurduğunu biliyoruz. O acıdan da asli görevlerimizden bir tanesi de gerçekten İlahiyat Fakültelerini standardın üzerine çıkartmaktır. İnönü Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilkkez yabancı dil öğrenimini, Arapça dilini öğrenmek üzere, İlahiyat Fakültesi öğrencilerini Suriye'nin Şam'daki üniversitesine gönderdi. Bu din öğretimi değil, dil öğretimidir. İllkez Türkiye'de bir İlahiyat Fakültesi, Arapça dil öğrenimini bu şekilde komşumuz olan ve ana dili Arapça olan bir ülkede öğretme yoluna gitmiştir. bu programlarımız bundan sonrada devam edecektir" dedi.
"VATANDAŞ ÜNİVERSİTEYE KIŞLA OLARAK GÖRMEMELİ"
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Vatandaş üniversiteleri tamamen kışla şeyi ile görmemesi lazım. Bir çok gelişmiş ülkede insanlar yürürken, üniversitenin alanına giriyorsunuz ve hiç fark etmiyorsunuz. bizde etrafı çitlerle felan çevriliyor, bekçilerle felan korunuyor. Umarım bizde o düzeylere kavuşuruz" şeklinde konuştu.