ERZURUM/CİHAN
Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, ülkede son günlerde yaşanan iki dil tartışmasının gereksiz olduğunu söyledi. Malkoç, "Türkiye'nin resmi dili ve eğitim dili Türkçedir. Bunun dışında herkes anasının sütü gibi helal olan kendi dilini konuşabilir." dedi.
//DİL TARTIŞMALARI
Erzurum İl Divan Kurulu Toplantısı'na katılan Şeref Malkoç, parti binasında basın açıklaması yaptı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Malkoç, Türkiye'nin resmi ve eğitim dilinin Türkçe olduğunu söyledi. Ülkedeki herkesin ana dilini konuşup, yaşayıp ve onunla iletişim kurabileceğine vurgu yapan Malkoç, genel başkanları Numan Kurtulmuş'un bu görüşünü 2 yıldan bu yana açık ve net şekilde dile getirdiğini savundu. Herkesin günlük hayatta ana dilini konuşabileceğine ve bunun da anasının sütü gibi helal olduğunu dile getiren Malkoç, "Bu konuda en açık ve net görüşü 2 seneden beri söyleyen biziz. Türkiye'nin resmi dili ve eğitim dili Türkçedir. Bunun dışındaki diller başta kürtçe olmak üzere bunlar herkesin ana dili olan diller anasının sütü gibi ona helaldir, onla konuşur, iletişim kurur. Çünkü hangi insanın nerede doğacağına ve hangi kavimden olanacağına kendi iradesiyle katkı söz konusu değil. Türkiye'de resmi dil ve eğitim dili Türkçe olduktan sonra herkes ana dilini konuşabilir, talep olması halinde bu dili öğrenebilmesi için devlet gerekli düzenlemeleri yapar." dedi.
//"KAMPLAŞMADAN MENFAAT TEMİN ETMEK İSTEYENLER VAR"
Ülkede siyasetin ve siyasetçilerin kutup ve kamplara bölündüğünü savunan Şeref Malkoç, HAS Parti olarak bütün görüşlere kapılarının açık olduğunu ifade etti. Bazı siyasetçilerin oylarını 1- 2 puan artırmak için kutuplaşmayı ve toplumsal tahriki teşvik ettiğini iddia eden Malkoç, "Türkiye'de siyaset kamplaşmıştır. Sağcı-solcu, şucu-bucu kamplaşmasını teşvik ve tahrik eden siyasi partiler var. Halkı bölerek, ayırarak, tahriklerle kamplaşma sonucu siyasette menfaat elde etmeye çalışılıyor, bu 1- 2 puan oy getirir. Ama bu ülkeye, memlekete zarar veriyor. HAS Parti'nin temel farkı üslup farkı olacak. İnsanlarımızı şucu-bucu ayırmak yerine 70 milyonu kardeş bileceğiz. Bu hukuk içinde talebine uygun olarak adaleti, hürriyetlerini ve bütçeden adil bir şekilde pay almalarını temin etmeye çalışacağız. Bunu yaparken de temel düşüncemiz insana hizmet olacak." diye konuştu.