TRABZON (İHA) – Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ''Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir devletiz, büyük bir ulusuz. Taşkent'te, Buhara'da, Almatı'da, Bişkek'te, Bakü'de, Konya'da, Erzurum'da, Anadolu'nun birçok yerinde, tarihin derinliklerinden gelen, Türk-İslam mimarisini o günden bugüne taşıyan kıymetli eserlerimiz var'' şeklinde konuştu.
ŞEHİRCİLİK PROJE OLİMPİYATI
Trabzon’da 15-18 Ekim 2012 tarihinde yapılacak olan ‘'Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları’na ilişkin toplantı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla yapıldı.
Vali Dr. Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile TMMOB’a bağlı mühendis-mimar odalarının başkanları ile temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 28 Dünya ülkesinin, üye oldukları bu sempozyum ve kurultay nedeniyle Trabzon’a geleceklerini belirterek, “Devlet başkanları, bakanlar ve o ülkelerin öğretim üyeleri nezdinde bir temsilleri söz konusu. Aslında bu olimpiyatlar ve sempozyum ve kurultay Trabzon’umuz için çok önemli. Uluslar arası sempozyum ve kongrelerin bilgi birikim ve tecrübelerin taşıyan şehrimizin bu tecrübesi ve iyi hazırlığı ile 28 dünya ülkesinin katılacağı, projelerin yarıştırılacağı bu güzel kurultayı gerçekleştireceğine inanıyor ve hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu kurultay aslında önce Kazakistan başkentinde Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbeyev’in katılımı ve kurması ile gerçekleştirilmiş idi. kurulmuş idi. Sonra diğer ülkelerin alması söz konusu olduğu halde Türkiye’nin girişimi ile alınmıştır. İstanbul’da yapılması düşünülen bu yilki kurultayın ise bizzat çevre ve şehircilik bakanımızın ve yine onursal başkanlık yürüten şehrimizin evladı karayolları genel müdürümüz sayın Cahit turanın milletvekillerimizin girişimi ile birlikte Trabzon’da yapılabilmesi gerçekleştirilmiş. 15-18 2012 şehrimizde öylesine teknik bir kurultayın yapılacağı üç gün itibariyle çevre ve şehircilik bakanımız sayın Erdoğan Bayraktar’ın himayelerinde Trabzon Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde KTÜ’nün çok kıymetli dekan ve öğretim üyelerinin bilim heyeti başkanlığında, mühendis odaları birliğimizin ortaklığında uluslar arası Türk Kültür Teşkilatı Türksoy’un genel sekreterliğinin koordinatörlüğünde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin organizasyonu ile ve Türk İslam dünyasından üniversiteler ile sivil toplum örgütlerinin katılımı ile yapılacaktır” dedi.
KIZILCIK’IN SUNUMU
Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise geçen yıl Trabzon'da önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptıklarını belirterek, bunların ülkenin tanımı açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Bu yıl da Trabzon'da önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacaklarını belirten Vali Kızılcık, ''Londra 2012 Olimpiyatları'na katılacak 40 ülkeden 400 boksör Trabzon'daki Hayri Gür Spor Salonu'nda müsabaka yapacak, böylece hem şehrimizin hem de ülkemizin tanımı yapılacak. Böylece ülkemize ve şehrimize maddi ve sportif anlamda katkı sağlanacak'' dedi. Vali Kızılcık, Avrupa Okullararası Hentbol Şampiyonası'nın da ağustos ayında Trabzon'da yapılacağını ifade ederek, ''Ekim ayında Trabzon'da yapılacak Türk-İslam Dünyası Mühendislik-Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları'nın da kentimiz ve ülkemiz için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Olimpiyat kenti Trabzon'umuzun bu güzel organizasyona da en iyi şekilde ev sahipliği yapacağına yürekten inanıyorum'' diye konuştu.
BAKAN BAYRAKTAR’IN DEĞERLENDİRMESİ
Bakan Erdoğan Bayraktar ise toplantıda yaptığı konuşmada, Olimpiyatlar’ın Trabzon’a, Türkiye’ye ve Türk-İslam dünyasının mimarisine fayda sağlamasını diledi. Bayraktar, Olimpiyatların mühendislik, mimarlık ve şehircilik alanında mesleğin gelişmesine ve ilerlemesine öncülük edeceğini belirterek, kimlikli, kişilikli, çevreye, insana saygılı, daha medeni şehirler oluşturmak, çeşitli sebeplerle tahrip olan, kaybolmaya yüz tutan ve bulunduğu coğrafya dışında bilinmeyen mimari eserlerin durum tespitlerini yapmak ve yok olmalarının önüne geçmek için bu tür çalışmalar yapıldığını kaydederek, ''Türkiye Cumhuriyeti olarak büyük bir devletiz, büyük bir ulusuz. Taşkent'te, Buhara'da, Almatı'da, Bişkek'te, Bakü'de, Konya'da, Erzurum'da, Anadolu'nun birçok yerinde, tarihin derinliklerinden gelen, Türk-İslam mimarisini o günden bugüne taşıyan kıymetli eserlerimiz var'' şeklinde konuştu.