ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye’de AK heyecan
Aziziye’de AK heyecan
Erzurum’da spor istişaresi
Erzurum’da spor istişaresi
Erzurum’da ‘Çeyrek asır çocuk buluşması’
Erzurum’da ‘Çeyrek asır çocuk buluşması’
Ala’dan İHL nostaljisi
Ala’dan İHL nostaljisi
Araştırma'nın Yenidoğan Ünitesinden şefkat mesajı
Araştırma'nın Yenidoğan Ünitesinden şefkat mesajı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
2 Mayıs 2014 Cuma - 01:43

'Bir vakitler delikanlıbaşları yaşardı Erzurum'da..'

Tarihçi Zeynal Erzurum bölgesinde 1970’li yıllara kadar olan delikanlı başı geleneği ile ilgili olarak, “Toplum olarak değerlerimizi koruyamadık üstelik yazmadık da. Keşke delikanlı başları günümüze kadar intikal etseydi.'dedi

 Bir vakitler delikanlıbaşları yaşardı Erzurum da..

İhsan KUMRU
Gazetemiz yazarı Tarihçi Abdurrahman Zeynal Erzurum bölgesinde 1970’li yıllara kadar olan delikanlı başı geleneği ile ilgili olarak, “Toplum olarak değerlerimizi koruyamadık üstelik yazmadık da. Keşke delikanlı başları günümüze kadar intikal etseydi. Herhalde bugün yaşadığımız birtakım sosyal ve kültürel olaylarda bu kadar hasar almazdık ve toplum daha çok kazanırdı.” dedi.Tarihçi-Yazar Zeynal, Erzurum ve çevresinde geçmişte, köylerde seçimle bir defaya mahsus aday olan ve seçilirse 2 yıl süre köyde gençlerin başkanı olan delikanlı başlarını anlattı. Delikanlı başı için 2-3 aday çıktığını ifade eden Zeynal, delikanlı başı geleneğine ergenlik çağına gelen gençlerin katılabildiğini dile getirdi. Zeynal, “Oy kullanılıyor ve seçiliyor. Köydeki gençler ergenlik çağına gelince onu törenle delikanlılar arasına alıyorlar. Dahil ederken Erzurum’un o günkü geleneği neyse onlar uygulanıyor. Börekler yeniliyor, sarma dolmaları, tel helvalar yeniliyor. Böylece delikanlılığa adımını atan kişi gruba dahil oluyor. Bu gençler arasında kurulan yapı ile toplumda nasıl oturulacağı, büyüklere nasıl saygı gösterileceği, çevrede bulunan hayvanları nasıl koruyacağının eğitimi veriliyor tabi bunlar köy odalarında oluyor. Delikanlı başı köydeki bütün gençlerin yapabileceği sosyal etkinlikleri düzenliyor ve görevler veriyor tabi herkeste buna uyuyor. Kına gecesi, kısır gecesi olacaksa, misafir gelecekse bunun tüm ihtiyaçlarını bu kişi hallediyor.” dedi.

1970’li YILLARA KADAR DEVAM ETTİ

“Delikanlı başı olunması için evlenmeme şartı vardı.” diyen Zeynal, evlenen kişinin delikanlılık başının düştüğünü söyledi. Zeynal şunları kaydetti: “Böyle bir sosyal organizasyon olmuş ve tüm Osmanlı coğrafyasında yaygınlığı görülüyor. Bunlar 1970’lerden öncesine kadar devam etmiş. O yıllarda hızlı göç, köylerin boşalması, televizyonun çıkması birde o dönem meydana gelen sağ sol olaylarında yaşanan çalkantılarla bu geçmişi bin yıla dayanan müessese önemini kaybediyor. Tabi göçlerle şehirleşmenin yaygınlaşması da en önemli nedenlerdendi. Ben aday olamamıştım, Aşkale ilçesine bağlı Tazegül köyünde ikamet ediyorduk. Göç ettik eğer göç etmeseydik köyün delikanlılık başı sırası bana gelecekti.”

“DELİKANLI BAŞI SİSTEMİ HEM EĞİTİYOR HEM DE ÖĞRETİYORDU”

Delikanlı başına herkesin hürmet ettiğini belirten Zeynal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir ağabeyi gibi davranıyordu. Hikâyeler anlatıyordu. Bilecek ki öğretsin. Bana göre örnek bir demokrasiydi. Sırasını bırakan bir daha seçilmiyordu. İşte doğdum başkan, öleceğim başkan yoktu. 2 yıldı duruma göre 3 yıl olabiliyordu süresi. Günümüzde gençler bilmiyor tabi. Delikanlılık sistemi aynı zamanda birer eğitim kurumuydu. Okullar örgün eğitimi temsil ederken bu müessese de yaygın eğitimi temsil ederdi. Dolayısıyla kimseden bir şey almadan köydeki genci eğitiyordu. Evleninceye kadar gençler bu eğitimi aldı. Şimdi böyle bir müessesenin kaybedilmiş olmasının üzüntüsünü yaşıyorum. Buna kültürel erozyon diyorlar. Toplumun sosyal enerjisi boşa gidiyor. Gençler birbirine destek verirse bu ülkenin bütünlüğünü bozmak isteyen, bütünlüğüne zarar vermek isteyen güçler muvaffak olamazlar. Çünkü o durumda gençler müdahale ederler ve izin vermezler. Gönüllü kuruluşların yaşaması çok önemlidir. Bahsettiğimiz bu sistem devam edebilseydi bugün daha farklı olabilirdi.” 

 
‘Önce aile, sonra zaman ve mücadele’
 
Erzurum en sıcak Mayısı 1962’de yaşadı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sabri TOPDAĞI 2 Mayıs 2014 Cuma 13:17

Değerli Abdurrahman Hocamız gibi eli kalem tutanlar yaşatamadığımız gelenekleri yazıp anlattıkça, çağımızın kültürel erozyonundan en az zararla çıkacağız. Hocamızın ve Erzurum'a sahip çıkanların ellerine ve yüreklerine sağlık.

Yorumu oyla      7      4  
İmdat BURUL 2 Mayıs 2014 Cuma 09:04

SINIF ARKADAŞIM VE OKUL ARKADAŞIM ABDURRAHMAN ZEYNELİN ERZURUMUN DEĞERLERİNE SAHIP SAHİP ÇIKARAK YAPTIĞIÇALIŞMALAR BENİ ZİYADESİ İLE GURURLANDIRDI KENDİSİNE ÇALIMALARINDA BAŞARILAR DİLİYORUM VE TEŞEKKÜR EDİYORUM,

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yavuzer ve Sağlam Aşıklar Bayramı’na katıldı
Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen ve ...
Birinci Pasinler’den çıktı
Erzurum’da düzenlenen 18 yaş üstü Kuran-ı Kerimi güzel okuma yarışması ...
ATAÜNİ’de Arkeoloji ve Sanat Tarihi Günleri
İHSAN KUMRU-13'üncüsü düzenlenen Arkeoloji ve Sanat Tarihi Günleri Atatürk ...
 
Bu Kur’an-ı Kerim’in benzeri yok
19.yüzyılda Osmanlı eserleri arasında yer alan 25 metrelik bez üzerine ...
Ertem ve Altıparmak’tan restorasyon denetlemesi
Çifte Minareli Medreseye giden Vali Altıparmak ve Genel Müdür Ertem burada ...
ETÜ’lüler Bahar Konseri’nde buluştu
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde, Kültür Sanat Kulübü, Merkezi derslikler ...
 
Dadaş Film Festivali programı açıklandı
Erzurum’un büyük ancak kapalı bir şehir olduğuna dikkat çeken Festival ...
‘Bir Gazetecinin Sessiz Çığlığı’
Van Depreminde hayatını kaybeden Erzurumlu Gazeteci Sebahattin Yılmaz’ın ...
Tevazu Kafe hizmete açıldı
Erzurum Palerium AVM’de lezzetli ev yemeklerinin yeni adresi Tevazu Kafe açıldı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva