''BİTKİ KORUMA SEMİNERİ''NDE KONUŞAN PROF.DR.GÜÇLÜ:
TARIMSAL BİLİNCİ YERLEŞTİRMEK DURUMUNDAYIZ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, tarım alanlarındaki ürün kaybının en aza indirilmesinde bitki korumanın büyük önem taşıdığını belirtti.
Erzurum Tarım İl Müdürlüğü'nce tarım danışmanları ve teknik elemanlara yönelik olarak düzenlenen hizmet içi eğitim semineri başladı. Prof. Dr. Güçlü, Erzurum Tarım İl Müdürlüğü'nce tarım danışmanları ve teknik personele yönelik düzenlenen ''Bitki Koruma'' konulu seminerde, dünya nüfusunun artmasıyla açlık sorununun daha büyük problem haline geldiğini söyledi.
Bu sorunun, zararlı ve yabancı otların giderek artması, erozyon, çölleşme ve arazilerin amaç dışı kullanımına bağlı olarak tarım alanlarında ürün kaybı yaşanmasından kaynaklandığını ifade eden Güçlü, bu problemin ana çözümünün tarımsal üretimin artırılması olduğunu bildirdi.
ÜRÜN KAYBINI ÖNLEMENİN YOLU BİTKİ KORUMADAN GEÇİYOR
Ürün kaybının en aza indirilmesinde bitki korumanın büyük önem taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Güçlü, şunları kaydetti: ''Hastalık, zararlı ve yabancı otlar nedeniyle, dünya genelinde yüzde 30 oranında ürün kaybı gerçekleşmektedir. Bu nedenle zararlı ve yabancı otlarla mücadele edilmelidir. Ancak bitki korumak için, bilinçsiz yapıldığında büyük problem yaratan kimyasal mücadelenin yerine ikame edilebilecek yeni mücadele yöntemleri geliştirilmelidir. Bölüm olarak, bölgemiz ve ülkemizin bitki koruma sorunlarına çözüm oluşturacak konulara öncelik vermeye çalışıyoruz.''
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ, DÜNYANIN GÜNDEMİDİR
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan da, günümüzde en önemli gündem maddesinin gıda güvenilirliği olduğunu belirterek, Avrupa Birliği'ne (AB) üye olunması sürecinde kaliteli ürün sunmanın öneminin arttığını anlattı. Erdoğan, "Uluslararası rekabet ortamında kalitenin yakalanması için üretim, üretilen denetleme zincirini sağlamak, tarladan sofraya gelene kadar üretimin her noktasını kontrol altında tutmak, gerekli denetim çalışmalarını yürütmek ve ürünün izlenebilirliğini sağlamak gıda güvenliği çalışmalarımızın vazgeçilmez tek şartıdır. Bunun sağlanabilmesi için teşkilatımız tarafından bitki koruma hizmetlerindeki yeniliklerin takip edilip, teknik elemanlarımızın saha tecrübelerine, üniversitemizin bilgi birikiminin ilave edilmesi ve çiftçiye hizmet olarak götürülmesi gerekmektedir" dedi.
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan da ülke genelinde üretimi yapılan bitkilere zarar veren yaklaşık 322 zararlı, 88 hastalık ve 30 yabancı ot tespit edildiğini bildirdi.