İletişim Başkanlığınca hazırlanan “Ayın Tarihi” dergisinin onuncu sayısı, kamuoyunun istifadesine sundu.
Cumhuriyetimizle yaşıt olan “Ayın Tarihi” dergisinin ağustos sayısında Paris 2024 Olimpiyatları’nda büyük bir başarıya imza atan ekipman kullanmadan gerçekleştirdiği performansı ve ikonik pozuyla dünya spor tarihini adını yazdıran millî sporcumuz Yusuf Dikeç ile röportaj gerçekleştirildi. Olimpiyat sürecinde ve sonrasında yaşananları anlatan Dikeç, Türk sporu ve atıcılığın yanı sıra tüm dünyanın ilgisini çeken ikonik duruşundan gelecek planlarına, spor diplomasisinin bir parçası olan başarısıyla Türkiye’nin tanıtımında oynadığı etkin role kadar birçok konuya dair soruları ve kendisi ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.
Derginin “Ayın Dosyası” bölümünde “Yapay Zekâ ve Etik” konusunun ele alınırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağustos ayı içerisinde gerçekleştirdiği çok yönlü diplomasi trafiği ve yurt içi programı dergide yer verilen konular arasında bulunuyor. Uluslararası medyada Türkiye ilgili haberlerin derlendiği derginin bu sayısında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun acil ve insani yardım faaliyetlerine dikkat çekmek amacıyla 2008 yılında aldığı kararla ilan edilen “19 Ağustos İnsani Yardım Günü” başlıklı yazı öne çıkıyor.
Derginin “Türkiye” bölümünde gündeme dair önemli gelişmelere ek olarak geçmişten bugüne Türkiye’nin olimpiyat yolculuğu yakın mercek altına alınıyor. Bunun yanında “Sporda Dünya Markası Türkiye” başlığında küresel ölçekte son yıllarda elde ettiği başarılar ve yaptığı yatırımlarla Türkiye’nin sporda bir dünya markası hâline gelmesi değerlendiriliyor.
Anadolu’da ilk şehir devletleri yapılarının ortaya çıktığı yer olarak kabul edilen ve 2021 yılında Türkiye’nin 19’uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Arslantepe Höyüğü’nün işlendiği “Kültür Sanat” bölümünde ayrıca seyahat severlerin yoğun ilgi gösterdiği turistik trenlere dair değerli bilgiler okuyucularla paylaşılıyor.
“Vefa” başlığında ise Türkiye’de başörtü mücadelesinin simge isimlerinden biri olan yazar Şule Yüksel Şenler’in hayatından öne çıkan kesitlerle anlatıldığı Ayın Tarihi dergisinin ağustos sayısında aynı zamanda Kent Oyuncularının kurucularından olan Türk tiyatrosunun usta ismi Müşfik Kenter anılıyor.
30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle CİMER’e gelen başvuruların derlendiği derginin bu sayısında “Aşırı Sağın Hayaleti Yüzyıl Sonra Avrupa’nın Üzerinde”, “Türkiye’nin Yerel Kalkınma Hamlesinde Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıkları”, “Türkiye İletişim Modeli Bağlamında İletişim Fakülteleri”, “Arşivden: Millî Kütüphane” öne çıkan diğer başlıklar arasında yer alıyor.
Başyazısını Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un kaleme aldığı dergi “Ayın Dosyası”, “Türkiye”, “Diplomasi”, “Dünya”, “Kültür-Sanat”, “İletişim”, “Yayın” başlıklı 7 bölümden oluşuyor.