Gürcistan’ın Batum şehrinde gerçekleştirilen Kafkasya Üniversiteler Birliği`nin (KÜNİB) II. Olağan Kongresi’nde "Kafkasya Coğrafyasında Sağlık Sorunları ve İşbirliği İmkanları” konulu bir konuşma yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kafkasya bölgesi üniversiteleriyle sağlık konusunda geniş işbirliği olanaklarına sahip olduklarını, bu konuda Atatürk Üniversitesi’nin bölgenin sağlık üssü olabileceğini söyledi.
Türkiye’deki “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı tanıtan Koçak, başarılı yeni sistemin bileşenlerini, Planlayıcı ve Denetleyici Bir Sağlık Bakanlığı, Herkesi Tek Çatı Altında Toplayan Genel Sağlık Sigortası, Yaygın, Erişilebilir Sağlık Hizmeti, Güçlendirilmiş Temel Sağlık Hizmetleri, İdari ve Mali Özerkliğe Sahip “Sağlık İşletmeleri”, Sistemi Destekleyecek Eğitim ve Bilim Kurumları, Etkili, Kademeli Sevk Zinciri,
Kalite ve Akreditasyon, Akılcı İlaç ve Malzeme Kullanımı ve Sağlık Bilgi Sistemi olarak sıraladı.
BİR YILDA 39 BİN AMELİYAT...
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ni tanıtan Koçak, bin 310 yataklı hastanede, 170 yoğun bakım yatağı bulunduğunu, 27 Ameliyathanede yılda 39 bin ameliyat gerçekleştirildiğini belirterek, yılda 46 bin hastanın yatarak, 510 bin hastanın ise ayaktan başvuru ile tedavi gördüğünü anlattı.
“Hastanemiz, sağlık sektöründeki güncel gelişmeleri izleyen ve bu gelişmeleri uygulama ve eğitime aktaran önemli bir işleve sahiptir” diyen Koçak, “Araştırma Hastanemiz, bölgede sağlık hizmetlerinde bir referans kurum ve son başvuru merkezi olma özelliği taşımaktadır” dedi.
ORGAN NAKLİ MERKEZİ
Koçak, 2004 yılında kurulan Organ Nakli Merkezi’nde şu ana kadar 71’i canlı, 39’u kadavra vericili olmak üzere 110 böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirildiğini, 2008 yılında karaciğer nakline başlayan merkezde ise, 12’si canlı, 26’sı kadavra vericili olmak üzere 38 karaciğer nakli ameliyatı yapıldığını anlattı.
BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ İMKANLARI
Atatürk Üniversitesi’nin bölgesel işbirliği imkanlarını zenginleştirmeye devam ettiğini, bu bağlamda, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra, ESRUC, Kış Okulu, Yaz Okulu ile önemli mesafeler elde ettiklerini, bu okullara 11 ülkeden 50 civarında öğrencinin katıldığını anlatan Rektör Koçak, Avrasya İpekyolu Üniversiteler Konsorsiyumuna (ESRUC) 28 ülke ve 150 üniversitenin dahil olduğunu bildirdi.
ESRUC’un I. ve II. Avrasya İpekyolu Üniversiteler Toplantısı bağlamında, ‘Anadolu’nun Zirvesinde 1. Kış Zirvesi’nin yapıldığını hatırlatan Koçak, “III. Avrasya İpekyolu Üniversiteler Toplantısını yine Atatürk Üniversitesi’nde yapacağız. Bu bağlamda, I. Uluslararası Doğu Anadolu Güney Kafkasya Kültürleri Sempozyumu ve Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı (Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları) gerçekleştirilecek” şeklinde konuştu.
ESRUC SAĞLIK BİRİMİ OLUŞTURULMASI
ESRUC Sağlık Birimi oluşturulmasının önemine dikkat çeken Rektör Koçak, şöyle devam etti: “ Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi, bölgesel bir örgüt (ESRUC SAĞLIK BİRİMİ) oluşturulmalıdır. Bu kuruluş, konferanslar, kongreler herhangi bir konu hakkında yerel, genel, teknik veya özel konferanslar düzenleyebilir, bu tip konferanslarda uluslararası örgütlerin, hükümet ya da hükümet dışı kuruluşların temsil edilmesini sağlayabilir.”
Rektör Koçak, ESRUC Bağlamında kurulmasını istediği ‘Bölge Ofisi’nin ise bölgesel sorunlarla ilgili öneriler ve çalışmalar geliştirebileceğine vurgu yaptı.
“Türkiye coğrafi bakımından merkezi konumda bir ülke, modern ve gelişmiş sağlık altyapısına, çok sayıda termal kaynağa sahip” diyen Rektör Koçak, Türkiye’nin gelişmiş ülkelere göre daha kaliteli ve rekabet edebilir fiyatlı sağlık hizmeti verdiğini, bu özellikleri nedeniyle yakın bir gelecekte, bölgesel sağlık üssü olabileceğini savundu.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile beraberindeki YÖK üyeleri ve 8 ülkenden 40`ı aşkın üniversite rektörünün katılımıyla KÜNİB II. Olağan Kongresi, Acara Özerk Bölgesi Hükümeti ve Batum Şota Rustaveli Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. Başarıyla geçen kongrede 40`ı aşkın üniversite rektörü Kafkasya Üniversiteler Birliği protokolünü imzaladı.