ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltulular milli coşkuda buluştu
Oltulular milli coşkuda buluştu
TFF  Bölge temsilciğine  Fencioğlu atandı.
TFF Bölge temsilciğine Fencioğlu atandı.
AK Parti Erzurum’da GSİM gündemi
AK Parti Erzurum’da GSİM gündemi
Türkistan’dan Erzurum’a: Cirit Geleneği
Türkistan’dan Erzurum’a: Cirit Geleneği
Tazelenme Üniversitesi protokolü imzalandı
Tazelenme Üniversitesi protokolü imzalandı

Ahmet Göksan

Kimlik Boğuşması
12 Haziran 2010 Cumartesi

“Türkiyesiz herhangi bir teşebbüsün muvaffakiyetten uzak kalacağını ve mutlak surette hezimetle neticeleneceğini unutmayız”.

                                                                                                                  Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

            AB’nde başlayan yaprak dökümü otomatiğe bağlanmış gibi devam ediyor. Yunanistan’ın iflası ile başlayan süreçte gelinen noktada Macaristan da aynı bayrağı çekiyor. Euro bölgesine girmemekte direnç gösteren İngiltere’nin de benzer sıkıntıları göğüslemek için çaba harcadığı biliniyor.

            Macar yetkililer ülkelerinin Yunanistan’a benzemeyeceğine vurgu yapıyorlar. Ünlü ekonomist Nouriel Roubini ise bir İsviçre gazetesinde yer alan açıklamasında, “Yunanistan’ın sadece buz dağının görünen kısmı olduğunu belirterek özellikle Euro bölgesinde yeni bir durgunluk riski olduğunu” söylüyor.   

Roubini, “Amerikalılar eğer şu anda gittikleri yolda devam ederlerse, aynı noktada duvara çarpacaklar” diye ekliyor. Ürküten bu uyarı sonrasında oluşabilecek yeni bir ekonomik açmazın Türkiye’yi ne kadar etkileyeceğinin de hesabının AB düşlerini görmeden yapılması gerekmektedir.    

            Euro bölgesindeki İtalya ve İspanya ekonomik açmazlarını aşabilmek için uğraş veriyorlar. Acı reçete diye tanımlanan uygulamaları peş peşe yürürlüğe koyuyorlar. Türkiye ise böyle bir ortamda birliğin içine girebilmek adına çaba harcıyor. Birleşik Amerika Devletleri’ne öykünerek bir araya gelen ülkelerin gemileri sıra ile karaya oturmaktadır.

AB’ni kurmuş olanlar, sürekli olarak kendi ulusal kimliklerini öne çıkardıkları için bir türlü uzlaşamıyorlar. Buna karşın yeni üye ülkeler üzerinde baskı unsuru olmaya çalışıyorlar. Bu yaklaşımla da birliğin temelleri sürekli olarak çatırdıyor. Bu gerçeğe karşın bünyelerine almak istedikleri ülkelere, özellikle Türkiye’ye “alt üst kimlik ile azınlıklara hak tanıyın” diyerek baskı uyguluyorlar.

Böyle bir yaklaşımın çok tehlikeli bir oyun olduğunu yinelemek istiyoruz. Bu oyunun ayrımına varan Anadolu’nun güzel insanları ulusal kimliklerine sahip çıkarak oynanmak istenen bu oyunları bozuyorlar. Bu konudaki tartışmaların yapay düzlemde sürdürüldüğünü de söylemek olasıdır.

Birleşik Amerika Devletlerinde yaşayanlar alt ve üst kimliklerle hiçbir zaman uğraşmıyorlar. “Biz Amerikalıyız” diyorlar. AB ülkelerinde bu sözü söyletmek olanaksızdır. Birlik içinde sığ bir ırkçılık çatışması da bu nedenle yaşanıyor. Bu çatışmalara koşut, ortalık yere çıkan ekonomik sıkıntılar birliğin geleceğini de karartmaktadır.

Gelinen bu noktada, Türkiye Cumhuriyeti de kendi yol haritasını da çizmek durumundadır. Geride bıraktığımız yüz yılın başlarında Anadolu’nun güzel insanları üzerlerinde oynanmak istenen her türlü emperyal oyunları bozmuştur. Yapılan bütün saldırılara da göğüs germiştir.

AB içindeki bazı üyeler, Türkiye’ye tam üyelik değil ayrıcalıklı üyelik verilmesi konusunda ısrar ediyorlar. Ortalık yere çıkmış olan bu ikilemin hızla giderilmesi gerekmektedir. Bu ikilemin aşılamadığı noktada da Türkiye’nin seçeneksiz olmadığı belirtilmelidir. Bu konuda gerekirse ulusal direnç de gösterilmelidir.

Siyasetçilerin var olan bu gücün ayrımına vardığını da düşünmek istiyoruz. Bu güçle yola çıkılarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan dışlanmışlıkların kaldırılması için çaba harcanması gerekiyor. Filistin halkına karşı uygulanan İsrail politikalarını onaylamak olanaksızdır. İsrail tarafından uygulanan saldırı ve yok etme politikaları, Kıbrıs Türklerine yıllardır uygulanmıştır ve uygulanmaya da devam edilmektedir.

Türkiye bu tür baskı ve oyunları bozabilecek güce sahiptir. BM Güvenlik Konseyi’nde Filistin’den önce Kıbrıs Türklerine yapılan baskıların ortalık yerden kaldırılması gerekmektedir. 30 yılı aşan zaman diliminde tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için de pencereyi açabilir diye düşünüyoruz. 

Filistin halkı ile Kıbrıs Türklerinin kaderi bu noktada kesişmektedir. Bu nedenle siyasetçilerin, Filistin’de yaşananları öne çıkararak Kıbrıs Türklerine yapılanları görmezden gelmeleri anlaşılır bir husus olmasa gerek. Filistin halkına uygulanan dışlanmışlık ve saldırılar Kıbrıs Türklerine de “tek egemenlik” olgusu öne çıkarılarak baskı uygulanmaktadır.

Adada çözüme ilişkin olarak yapılan görüşmelerde, oynanan bu oyunun görülmesi gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva