Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de görüşülmesine başlanan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı’nın, 20 bin mühendisi işsiz bırakacağı ileri sürüldü. Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir, en yoğun tartışmanın işsizlik ve yoksulluk olduğu bir dönemde, TBMM’de görüşülmesine başlanan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı’nın, tam bir kıyım olacağını söyledi. Türkiye’de TÜİK istatistiklerine göre 3,5 milyon kişinin işsiz durumda olduğuna dikkati çeken Okan Demir, İş aramaktan vazgeçenlerle birlikte bu sayının 5,9 milyona yükseldiğini ve işsizlik oranının yüzde 22’yi bulduğunu kaydetti. Başkan Demir, “İşsizlik olgusunun tahammül edilemez boyutlara ulaşması ve halkın gündeminin en öncelikli konusunun istihdam sorunları olması üzerine, Başbakan, yılsonuna kadar işsizlik oranının yüzde 10 düzeyine çekileceğini ifade etmiştir. Bu vaadin inandırıcılığı yoktur. Çünkü ülkemizde üretim çökmekte, var olan üretim yapıları da istihdam dostu olmaktan uzak görünmektedir. Bütün bunlardan öte, bir taraftan istihdam yapması için TOBB’a baskı yapan Hükümet, diğer taraftan TBMM’den geçirmek üzere olduğu bir yasa ile 20 bin gıda, kimya, ziraat, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendisini işsiz bırakmaya hazırlanmaktadır.” diye konuştu.
//TASARI, HALK SAĞLIĞINI DEĞİL, TİCARİ RANTI DÜŞÜNÜYOR, İDDİASI
Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı’nın, sorumlu yöneticilik müessesini kaldırdığını, 30 beygir gücü ve 10 çalışanın altındaki büyüklükteki işyerlerini “mikro işletme” olarak tanımladığını ve teknik eleman çalıştırma zorunluluğundan muaf kıldığını anlatan Okan Demir, “Sözü edilen boyut; Türkiye’deki 40 bin gıda işletmesinin yaklaşık yüzde 80’ini ifade etmektedir. Gıda güvenliğine aykırı uygulamaların ağırlıkla bu işletmelerden kaynaklandığı değerlendirildiğinde; sözü edilen tasarının, gıda güvenliği ve halk sağlığı için ne denli tehlikeli sonuçlar yaratacağı kolayca öngörülebilir.” dedi.
//İŞLETMELERİN KAPASİTE SORUNU
Günde 20 ton süt işleyen veya günde 8 bin adet ekmek üreten işletmelerin, mikro işletmeler olarak değerlendirilemeyeceklerini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Demir, “Bunlar, halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratabilecek ölçüde üretim gücüne sahiptirler. Bu riskler, kısa vadede gıda zehirlenmesi olabileceği gibi, uzun vadede toksik ve kanserojen etkiler de olabilecektir. Üstelik bilinmektedir ki, yalnızca işletme sahibinin bilgisine ve alışkanlıklarına terk edilmiş bu tip işletmelerin gıda üretimleri, kamunun denetim gücünün oldukça eksik ve yıpranmış olduğu günümüz koşullarında, her gün basına yansıyan bir başka gıda skandalının konusu durumundadırlar. Üzülerek ifade ediyoruz ki, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı, yaklaşan seçim koşullarında, halk sağlığı yerine ticaret rantını tercih etmektedir. Kimi kesimler tarafından TBMM’de yürütülmekte olan lobi faaliyetleri, işletmelerin kapatılacağı ya da kayıt dışına taşacağı söylemleriyle, gıda güvenliğini hiçe sayan yaklaşımların boyut kazanmasına neden olmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.
//DEMİR, SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÖNERİLER SIRALADI…
ZMO Erzurum Şube Başkanı Okan Demir, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan odalar olarak, bu konuda da kamu yararına bir tavrın geliştirilmesinin ısrarlı takipçileri olacaklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bu çerçeve içinde diyoruz ki; gıda güvenliğinin vazgeçilmezliği ilkesi çerçevesinde, doğru üretim yapma gayreti içinde olan esnafı da koruyan çözümler bulunmalı ve yaşama geçirilmelidir. Bu doğrultuda, gıda güvenliğini sağlama amaçlı mevcut düzenlemeden geri adım atarak halk sağlığını riske etmek yerine; hem işletmelerin teknik ve hijyenik standartlarının yükseltildiği ve hem de personel çalıştırmanın küçük işletmeler üzerine bir yük oluşturmayacağı ara çözümler, sorunun halk, esnaf ve mühendis ortak yararına olacak biçimde çözümlenmesi için en doğru yol olarak görülmektedir. Bu sonucun ortaya çıkması, tüm gıda işletmelerinin eksiksiz bir biçimde teknik eleman çalıştırma zorunluluğuna tabi tutulması, küçük işletmelerde görev yapacak, işin nevine göre konusuyla ilgili lisans eğitimi almış personelin yetkilendirilmiş denetçi niteliğiyle kamu adına çalışması ve bir anlamda denetim yapması, hizmetinin karşılığı olan ücret ve sosyal güvenlik primlerinin ise tarım bütçesine konulacak ödenek ile karşılanması ile mümkündür.”