Vergi Haftası kutlamaları kapsamında Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda "Kayıt Dışı Ekonomi" konulu bir panel düzenledi. Panelistlerden AÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, yapılan bir araştırmaya göre kayıt dışı ekonomide yüksek vergi yükünün önemli rolü olduğunu ifade etti. Türkiye'de yüzde 32 ile 35 arasında kayıt dışı ekonomi bulunduğuna dikkat çeken Çomaklı, bunda denetim eksikliği, vergi alışkanlığının ve vergi ahlâkının olmaması gibi sebeplerin etken olduğunu kaydetti. Çomaklı, kayıt dışı ekonominin önüne geçilebilmesi için, devletin mükellefin düşüncesine önem vermesi gerektiğini söyledi.
//VERGİ REFORMU BEKLENTİSİ
AÜ İBBF Dekanı Prof. Dr. Suphi Orhan ise vergide reform yapılması gerektiğini dile getirdi. Gündemdeki olaylarla bağlantı yapan Orhan, "Gündemde yargı reformu konuşuluyor. Yargı reformunun konuşulmasına geç kalındığına ve değiştirilmesinin doğruluğuna inanıyoruz. Aynı şekilde vergide de reforma ihtiyaç var. İnsanlar verginin önemi konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Bütün mükelleflerin iyi eğitilmesi gerekir." şeklinde konuştu.
Verginin devletin hizmet üretmesinde en önemli finansman kaynağı olduğunu dile getiren Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz da, verginin olmaması durumunda hizmetlerin borçlanma yoluyla giderilebileceğini kaydetti. Borçlanmayı ise geleceğin ipotek altına alınması olarak yorumlayan Poyraz, vergilerin sadece finansman kaynağı olmadığını da dile getirdi.Verginin, ekonomik büyüme, istihdam, bölgeler arası gelişmişlik düzeyini dengeleyen ve haksız rekabeti önleyen bir araç olduğunu ifade eden Poyraz, vergi bilincini yerleştirmek amacıyla çeşitli etkinliklerde bulunduklarını sözlerine ekledi.