Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin, kendilerini şimdiden 31 Mayıs Günü’ne koşullandırmaları çağrısında bulunan Yiğit, sigarının, insan sağlığına sayılamayacak kadar zarar verdiğinin bilinmesini istedi. Enfeksiyon Hastalıkları Mütehassısı ve Erzurum Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ayhan Yiğit, sigaranın zararlarını sıraladı. Yiğit, “Sigara solunum sisteminde; larinks, farinks, bronşlar, bronşçuklar ve alveoller; dolaşım sisteminde; kalp, damarlar, bunlardan atar damarlar, kroner damarları, göz damarları ve sinir sisteminde; fonksiyon azalmasına, erken yaşlanmaya, unutkanlıklara; sindirim sisteminde ise, mideye, karaciğere, pankreasa, yemek borusuna ve bu organların fonksiyonlarına olumsuz etkileri olur.” dedi.
//SİGARANIN YOL AÇTIĞI YIKIMLAR
Sigaranın, endokrin sistemindeki hormon ve salgıların algılanmasına, bileşimin değişmesine ve fonksiyonlarını tam yapamamasına neden olduğunu vurgulayan Yiğit, “Kan hücrelerinin başta lökosit ve eritrositler olmak üzere fonksiyonlarını bozar, yeterli görev yapmalarını engeller. Eritrositler yeterli oksijen ve hemoglobin taşıyamaz, lökositler de yeterli savunmayı yapamazlar. Genel vücut direncini kırarak savunmayı yetersiz kılar, her çeşit hastalığa kişi daha kolay yakalanır, bu hastalıklar daha ağır seyredip uzun sürer. Örneğin ciddi bir enfeksiyon olan Pnömoni (zaturre) de oluğu gibi, basit bir enfeksiyon olan grip ve nezlede de durum aynıdır Diğer bir deyimle sigara içenler üst solunum yolu enfeksiyonlarına sık sık yakalanırlar ve uzun süre düzelemezler.” diye konuştu.
//HEM SAĞLIĞA HEM EKONOMİYE ZARAR
Sigaranın, cilt ve deri üzerinde de olumsuz etkilerinin bulunduğunu ifade eden Yiğit, “Vücudumuzu ısı, soğuk ve enfeksiyon gibi etkenlerden koruyan ve çok önemli estetik varlığımız olan bu organımızı da önemli yararları vardır. Sigara, estetik görünüm bozulmasında, erken yaşlanmasında ve çeşitli enfeksiyonların daha kolay yerleşmesinde etkili olur. Solunum sistemi hastalıklarından laranjit, faranjit, bronşit, kronik bronşit, bronşektazi ve pnömonilerin artmasına, daha ağır geçmesine, tedavinin uzamasına ve de ağır olanların ölümlerine neden olmaktadır. Ayrıca tüberkülozun artmasına ve alevlenmesine; bronş ve akciğer kanserlerinin günde bir paket içenlerde 5 kat, bir paketten fazla içenlerde 20 kat daha fazla olmasına neden olmaktadır. Yine pasif içiciler diğer bir deyimle sigara içilen ortamlarda bulunanlar da, aynı olumsuz etkilerden zarar görmektedirler. Sigara içen ana-babaların çocukları diğer çocuklardan iki kat daha fazla kanser olma riskiyle karşı karşıyadırlar. Ayrıca enfeksiyon hastalıklarına da daha fazla yakalanmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.
Dolaşım sistemi ve kalp hastalıklarından kalp krizleri, damar sertlikleri, hipertansiyonlar, göz damarları sertliği, göz dibi kanamaları ve felçlerin, sigara içenlerde, içmeyenlere göre önemli ölçüde daha fazla olduğunu dile getiren Yiğit, “Görme bozukluğu, katarakt, işitme azalması, sigaranın başlıca zararları arasında bulunuyor. Kan dolaşımına ve oksijen taşımasına olumsuz etkilediği için bebeklerde birçok zararlara ve sakatlıklara sebep olmaktadır. Ölü doğumlara, sakat doğumlara, düşük kilolu doğumlara sebep olmaktadır. Sigara ayrıca çocuğun enfeksiyonlara karşı dirençsiz olmasına sebeptir.” dedi.