Türkiye’de pilot bölge olarak sadece Erzurum ve Kayseri’de uygulanan sistemden, Erzurum’da 12 bin kişi faydalanırken, Kayseri’de ise MHRS ile hizmet verilen hasta sayısı 7 bin oldu. Mart ayında uygulanmasına başlanan sistem üzerinden en fazla başvurunun yapıldığı ilçe ise, 5 bin 500 başvuruyla Olur ilçesi oldu.
//CEYHUN VERİLERİ AÇIKLADI
İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Gültekin Ceyhun, Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) verilerini açıkladı. Türkiye’de pilot il olarak sadece Erzurum ve Kayseri’de yürütülen sistemin, hastalara sıra beklemeden muayene olma imkanı tanıdığını kaydeden Ceyhun, “Mart ayında uygulanmasına başlanan sistem çerçevesinde Erzurum’da kaydedilen veriler, Kayseri’yi neredeyse ikiye katladı. Sistemden Erzurum’da 12 bin kişi faydalanırken, Kayseri’de ise bu rakam, 7 binle sınırlı kaldı.” dedi. Erzurum’dan MHRS’nin en fazla kullanıldığı ilçenin ise, Olur olduğunu anlatan Ceyhun, sistemden faydalanan toplam hasta sayısı içerisinde 5 bin 500 kişilik nüfusun sadece Olur ilçesine ait olduğunu dile getirdi.
//HASTALARIN, ERZURUM’DAKİ HASTANELERE DAĞILIMI
Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nden Erzurum’da faydalananların hastanelere göre dağılımını da açıklayan Ceyhun, “Sistemden faydalanarak Palandöken Devlet Hastanesi’nden sağlık hizmeti alanların sayısı 3 bin olurken, Bölge Eğitim Hastanesi’nde bu rakam 2 bin 500 oldu. Göğüs Hastanesi’nden MHRS ile hizmet alanların sayısı 100, Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi’nden hizmet alanların sayısı 200, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden hizmet alanların sayısı da, 150 oldu.” diye konuştu. Erzurum’un, MHRS üzerinden sağlık hizmeti alma bakımından Kayseri’yi 5 bin farkla geride bıraktığını aktaran Bilgi İşlem Şube Müdürü Ceyhun, “Sistemin bu kadar ilgi görmesinin altında yatan nedenin, tanıtım ve halka iletişim olduğunu biliyoruz. Çünkü sistemi halkımıza anlatma noktasında çeşitli çalışmalarımız oldu. AVM’lerde stant açtık, halkımızı bilgi broşürleri dağıttık. Bu çalışma sistemi sayesinde halkımızın MHRS’ye olan ilgisi de, buna paralel olarak artış gösterdi.” ifadelerini kullandı.
//MERKEZİ HASTANE RANDEVU SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Sistem, vatandaşların Sağlık Bakanlığı'na bağlı 2. ve 3. basamak hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezleri için 182 Çağrı Merkezi'ni arayarak canlı operatörlerden istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilmelerini sağlıyor. Erzurum ve Kayseri'de uygulaması başlayan proje ile hasta memnuniyetinin artması ve hastane kuyruklarının azaltılması amaçlanıyor.
Sistemin işlemesi için ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından 182 numaralı Sağlık Bakanlığı MHRS Çağrı Merkezi'nin aranması gerekiyor. Vatandaş, operatöre TC kimlik numarasını vererek randevu talebinde bulunuyor. Randevu talebinde bulunduğu hastane, poliklinik ve hekim bilgilerinin verilmesinin ardından, operatör tarafından uygun tarih ve saat dilimleri vatandaşa iletiliyor. Randevu zamanından önce aynı hat aranarak, randevu iptal edilebiliyor. Vatandaşın kendisine verilen randevu zamanından 30 dakika önce ilgili hastanenin MHRS Hasta Kabul Bölümü'ne başvurması gerekiyor. MHRS'nin yapılacak pilot uygulama sonrasında, Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.