hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Erzurum'da kuraklık nedeniyle diğer bölgelerden gelen göçerlerin neden olduğu aşırı otlatma baskısının etkisiyle meraları zayıflayan yaylalar artık köylüler için cazip olmaktan çıktı.
YAYLAYA ÇIKMA GELENEĞİ TERK Mİ EDİLİYONR?
Merkeze bağlı Uzunyayla ve Çayırtepe, Ilıca ilçesine bağlı Kuzgun, Eşkinkaya ve Ağzakent ile Tortum ilçesine bağlı Kazandere ve Peynirli köylerinin yaylalarına son birkaç yıldır çıkan olmadı.
HARMANDAR’DAN DEĞERLENDİRME
Söz konusu yaylalarda taştan yapılan ev ve ahırların, terk edilmesinin ardından bakımsız kalması nedeniyle tamamına yakınının yıkıldığı gözlendi. Yıkılan evler, yaylalarda harabe bir görüntünün oluşmasına neden oldu.
İlkbahar ve kış dönemi arasında köylülerin hayvanlarından daha fazla verim almalarını sağladığı için tercih edilen çok az sayıda yayla kaldığı bildirildi.
Çayırtepe köyü besicilerinden, Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, yaptığı açıklamada, 10 yıl öncesine kadar köylerine ait Çobandere yaylasına en az 50 hanenin çıktığını belirterek, son yıllarda ise yaylaların tamamen terk edildiğini söyledi.
YAYLACILIK YAPAN BESİCİLER
Geçmiş yıllarda yaylaların otlak durumunun ovalardaki meralara göre çok daha iyi olduğunu, bu nedenle yaylalarda hayvanların et ve sütünden yüksek verim alınabildiğini anlatan Harmandar, şöyle konuştu: ''Son yıllarda diğer illerden göçerlerin getirdiği çok sayıda küçükbaş hayvan yaylalarda aşırı otlatma baskısı yaratarak meraların aşırı derecede zayıflamasına neden oldu. Bununla beraber ilimizdeki koyun varlığında yüzde 50'ye varan azalma köylü için yaylaları cazip olmaktan çıkardı. Bu nedenle bugün yaylacılık yapan çok az sayıda besici var.''
YAYLA EVLERİ BAKIMA MUHTAÇ
Merkeze bağlı Uzunyayla köyü sakinleri de köylerine 13 kilometre uzaklıkta bulunan yaylalarına 10 yıldır çıkmadıklarını, bu nedenle yaylalardaki evlerinin tamamen yıkıldığını belirttiler.
Erzurum'da yaylacılık yapan az sayıdaki köylerden Ilıca ilçesine bağlı Aynalıkale köyü sakinleri ise gelecek yıl içerisinde yaylalarını tamamen terk etmeyi düşündüklerini bildirdiler.
Aynalıkale köyünden Kadir Yanık, yaylalarda göçerler yüzünden huzurları kalmadığını söyledi.
YAYLALARI GÖÇERLERE KİRAYA VERME YANLIŞI
Yaylalarının yakınında mülkiyeti şahıslara ait olan yaylalar bulunduğunu ve bu yaylaların sahipleri tarafından diğer illerdeki göçerlere kiraya verildiğini belirten Yanık, ''Mülkiyeti özel yaylaları kiralayan ve çok sayıda küçükbaş hayvanı bulunan göçerler geceleri bizim meraları otlatıyorlar. Meralarımız kendi hayvanlarımıza yetmiyor. İlgili kurumlara şikayette bulunmamıza rağmen meralarımıza yapılan tacizin önüne geçemedik. Bu yüzden artık köylülerimiz yaylaya çıkmak istemiyor'' şeklinde konuştu.