ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Jandarmadan kaçamadılar
 Jandarmadan kaçamadılar
Güllübağı Tüneli çıkışında kaza: 1 yaralı
Güllübağı Tüneli çıkışında kaza: 1 yaralı
PEF gündemi belirlendi
PEF gündemi belirlendi
Karanlık dünyadan ışığa
Karanlık dünyadan ışığa
Erzurum’da aranan 223 zanlı yakalandı
Erzurum’da aranan 223 zanlı yakalandı
HABERLER>GUNCEL
13 Eylül 2007 Perşembe - 00:00

YARI BODUR ELMA PROJESİ İLK MEYVESİNİ VERDİ

Oltu ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı(SYDV) tarafından finanse edilen ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından da projesi yapılarak yürürlüğe konulan 'yarı bodur elma' projesi ilk meyvelerini vermeye başladı.

YARI BODUR ELMA PROJESİ İLK MEYVESİNİ VERDİ

YARI BODUR ELMA PROJESİ İLK MEYVESİNİ VERDİ Oltu ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı(SYDV) tarafından finanse edilen ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından da projesi yapılarak yürürlüğe konulan 'yarı bodur elma' projesi ilk meyvelerini vermeye başladı. 2005 yılında köylerdeki meyve üretimine katkıda bulunmak ve köylü vatandaşları meyveciliğe teşvik etmek amacıyla ekonomik değeri daha yüksek olan 'yarı bodur elma' projesinin başarıya ulaşması köylü vatandaşın yüzünü güldürüyor. KAYMAKAM YARAN’IN BAŞARISI 'Yarı bodur elma' adıyla İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve uygulamaya konulan projenin ilk meyvelerini vermesi nedeniyle Orcuk köyünde incelemelerde bulunan Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran ve İlçe Tarım Müdürü İbrahim Karahasanoğlu'na teşekkür eden meyve bahçesi sahibi Osman Toprak(62) “Hem bakımı kolay, hem de 2-3 yıl içerisinde ürün almaya başladım. Fidanları daha diktiğim yıl ürün aldım. Biz meyvecilere bu imkanı sağlayan başta kaymakamımız olmak üzere İlçe Tarım Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Bahçemde başka elma ağaçları da var. Onlardan ancak iyi bir bakımla 7-8 yıldan önce ürün alamamıştım. Bu bodur elma meyveciliğe bakışımızı değiştirdi. Bu işten çok ciddi gelir elde edebileceğimizi düşünmeye başladık.” şeklinde konuştu. İKİ YILDA ÜRÜN ALMAK MÜMKÜN Bodur elma fidanlarının MM106 anaç koduyla bilinen granismith ve starkrimson isimli iki çeşit olduğunu hatırlatan İlçe Tarım Müdürü İbrahim Karahasanoğlu, “Yarı bodur şeklinde olan bu elma fidanları dikildikten hemen sonra ertesi yıl ürün vermeye başlıyor. Oltu genelinde 2005 yılında 4 bin adet alınarak köylülerimize 5 yıl ödemesiz olarak verilen yarı bodur elma fidanlarından Orcuk köyünden arazisinin durumuna göre 9 kişiye toplam 900 adet fidan verildi. 3 yıllık bir bodur elma fidanından iyi ve kaliteli ürün alabilmek mümkün iken her geçen yıl birim alana düşen ürün miktarı da artıyor. Hastalık ve zararlılarla mücadelenin çok daha kolay olduğu yarı bodur elma fidanlarının sadece boylarının küçük ve ulaşılabilir olması nedeniyle çocuklar ve zararlı hayvanlardan mümkün olduğunca korunması gerekiyor.” dedi. TARIMDA MODERN USULLLER KULLANILMALI Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran ise meyvecilik yapan köylülerin yıllarca boşa kürek çektiklerinden yakındıklarını belirterek, “Bugün tarım ve hayvancılık alanında çok daha bilimsel ve doğal yollarla üretim yapabilmek mümkün iken görüldüğü gibi atadan-dededen kalma basma kalıp yanlış yöntem ve inanışlarla yapılan üretim ortada. Köylü vatandaşlarımız ürettiklerinin hem pazar hem de kalite açısından bir değerinin olmadığından yakına dursun, biraz daha kaliteli ve ekonomik değeri yüksek ürün elde etmeyi arzu eden çiftçilerimiz, hemen arayış içerisine giriyor ve ellerine geçen böyle güzel proje ve fırsatları değerlendirerek çok daha kazançlı çıkıyor. Bu tür projelerin başarıya ulaşması, hem bizleri hem de üreticileri memnun ederken proje yapılması hususunda talebin artmasına da vesile oluyor.” diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
RAMAZAN HEYECANI BAŞLADI
Tüm yurtta olduğu gibi Erzurum'da da Ramazan heyecanı başladı.
HİZMET İŞ SENDİKASI’NDAN BAŞKAN YAYLALI’YA TEŞEKKÜR
Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Cevdet Tamgaç, işçi haklarının ...
HİBERBARİK OKSİJEN MERKEZİ KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPAN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR.VANÇELİK:
MERKEZİN AÇILMASI KIZILAY’IN TASARRUFUNDADIR Kızılay Tıp Merkezi ...
 
SAĞLIKÇILAR ERZURUM’DA KALMAK İSTİYOR
Sağlık-Sen Erzurum Şube Başkanı Mahfuz Sunar, sağlık çalışanlarının sorunlarının ...
SYDV 12 BİN YOKSUL AİLEYEULAŞTI
Erzurum'un Oltu ilçesinde 12 bin yoksul aileye 75'er YTL Ramazan yardımı dağıtıldı.
ADLİYEÖNÜNDE KAVGA: 2 YARALI
Erzurum'da adliye önünde şikayetçi oldukları kişilerin saldırısına uğrayan 2 kişi yaralandı.
 
KAMYONCU VE NAKLİYECİLERE PARK YERİ YAPILACAK
Erzurum'da kamyon ve nakliye araçlarının trafiği olumsuz etkilemesine ...
RAMAZANDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA DİKKAT
Atatürk Üniversitesi Dış Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep ...
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN RAMAZAN ÖNERİLERİ
SAHUR ÖĞÜNÜNÜ İHMAL ETMEYİN Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva