ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
DAİB’den 2024 değerlendirmesi
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
ETÜ Teknik Üniversiteler Birliği’nde
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Müftülükten ‘Hayır Çarşısı’ etkinliği
Karayollarından kar mesaisi
Karayollarından kar mesaisi
Erzurum’da neler oluyor!
Erzurum’da neler oluyor!
HABERLER>GUNCEL
13 Eylül 2007 Perşembe - 00:00

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN RAMAZAN ÖNERİLERİ

SAHUR ÖĞÜNÜNÜ İHMAL ETMEYİN Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için gün içerisinde en az üç öğünün tamamlanması, bu nedenle de sahur öğün atlanmaması gerektiği bildirildi.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN RAMAZAN ÖNERİLERİ

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN RAMAZAN ÖNERİLERİ SAHUR ÖĞÜNÜNÜ İHMAL ETMEYİN Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için gün içerisinde en az üç öğünün tamamlanması, bu nedenle de sahur öğün atlanmaması gerektiği bildirildi. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ramazan ayında tutulan orucun günlük yaşamda önemli değişikliklere neden olduğu belirtildi. Bu dönemde üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirildiği ve özellikle hamur işi, tatlı, kırmızı et, ekmek ve makarna tüketiminin arttığı belirtilerek, ''Oysa ki oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması temel olmalıdır'' denildi. DENGELİ BESLENMEYE DİKKAT Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da unutulmaması gerektiği ifade edilen açıklamada, ''Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için gün içerisinde en üz üç öğünün tamamlanması, bu nedenle de sahur öğününün atlanmaması gerekir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır'' uyarısında bulunuldu. HAFİF KAHVALTI Sahur yemeklerinin ağır yemeklerden oluşması halinde, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riskinin arttığı belirtilen açıklamada, sahurda ya hafif bir kahvaltı yapılması ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğünün tercih edilmesi önerildi. Açıklamada, beynin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verdiği hatırlatılarak, çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında enerjisi yüksek besinler yenmesi durumunda, bunun ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayacağı kaydedildi. METABOLİZMADA DEĞİŞİKLİKLER Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı belirtilen açıklamada, ancak bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği vb.) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklik) olumsuz sonuçlar doğurabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada, ''Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir'' denildi. ORUÇ TUTANLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ Açıklamada oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerileri ise şöyle sıralandı: -Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. -Ramazan ayında 4 öğün beslenilmeli, öğünler; sahur, iftar yemeği, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. -Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir veya kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ve unlu gıdalardan uzak durulması; zeytin, meyve, çiğ sebze, reçel gibi gıdaların tüketilmesi uygundur. -İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. -Günde ortalama 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları vb. içmeye özen gösterilmelidir. -İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. -iftar yemeğinden hemen sonra televizyon ve bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. -Yemek pişirme yöntemi olarak özellikle ızgara, haşlama, ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. -Beslenme düzenindeki değişikliğe bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ulaşımda kayıt yoğunluğu
Yaz tatilinin sona ermesi ve öğrencilerin kayıt döneminin başlamasıyla ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
HAYIRLI RAMAZANLAR Bugün kılınacak ilk teravih, kalkılacak ilk ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
BAKAN AKDAĞ ERZURUM'DA Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, bugün ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
OLTU’DA “ALA” SEVİNCİ Erzurum'un Oltu ilçesinde, ...
İlk teravih bugün
İslam aleminin kutsal ayı Ramazan bugün akşam kılınacak ilk teravih namazıyla ...
TORTUM'A MYO MÜJDESİ
Erzurum'un Tortum ilçesine Atatürk Üniversitesi'ne bağlı olarak Meslek ...
 
KURAKLIK KORKUSU ALTERNATİF TARIMA YÖNELTTİ
Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuraklığın tarımı olumsuz etkilemesi ...
TURİSTLER İSTEDİ, YATIRIMCI PROJE GERÇEKLEŞTİRDİ
Erzurum'un Tortum ilçesinde bulunan Tortum Şelalesi üstünde tesis sahibi ...
Dadaşkent ramazanda yardıma yoğunlaşacak
Dadaşkent Belediyesi mübarek Ramazan ayını manevi iklimine uygun şekilde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva