VATANDAŞ MAHYALARI GERİ İSTİYOR
Geçtiğimiz ramazan aylarında Erzurum’un çeşitli semtlerine asılan ve güzel sözleri gösteren mahyalar, bu yıl asılmadı. Mahyalar yerine, belediyeler kendi reklamını yapan afişleri asmayı tercih etti. Vatandaşlar, ramazan için her semtte etkinlik yapılmasını istedi.
Geçtiğimiz ramazan aylarında Erzurum’un çeşitli semtlerine asılan ve güzel sözleri gösteren mahyalar, bu yıl asılmadı. Mahyalar yerine, belediyeler kendi reklamını yapan afişleri asmayı tercih etti. Vatandaşlar ise, duruma tepki göstererek, ramazan için her semtte etkinlik yapılmasını istedi.
MAHYA BİR EĞİTİMDİ
Geçmiş ramazan aylarında asılarak, “La İlahe İllallah”, “Hoş geldin ya şehri ramazan” gibi güzel sözlerin yazıldığı mahyaların bu yıl neden asılmadığı merak konusu oldu. Erzurumlu vatandaşlar, mahyalar sayesinde güzel sözlerin yayımlandığını belirterek, “Bunlar sayesinde ayet, hadis ezberleyebiliyorduk. Bu bir eğitimdi. Güzel bir söz asıldığında o anda o sözü ezberleyip, bilgi ediniyorduk. Mahyaların asılmasındaki amaç, halkı bilgilendirmek, topluma fayda ve yarar sağlamaktır. Bu başka bir anlamda nostaljiydi. Toplumun değer yargılarını temsil ediyordu. Mahyalar tekrar asılmalıydı.” dediler.
GEÇMİŞE ÖZLEM VAR
Geçmişe özlem duyduklarını ifade eden vatandaşlar, “Geçmişten gelen bazı temel şeyleri çiğniyoruz. sohbet evlerinde oturulup sohbet edilirdi. İslam, oruç ve ramazan gibi konularla ilgili konferanslar verilirdi. Günümüzde eskisi gibi bir ramazan havası yok. Teknoloji bizler için büyük bir nimet. Sinevizyon gösterileriyle etkinlik yapılıp, halkla iç içe duruma gelinebilir.” diye konuştular.
Belediyelerin mahyalar yerine kendi reklamını yapan afişleri şehrin çeşitli yerlerine astırmasını doğru bulmadığını vurgulayan vatandaşlar, sözlerini şu şekilde noktaladılar: “Yapılan etkinlikleri yeterli bulmuyoruz. Dadaş sinemasında bazı şeyler yaparak, ramazan etkinliği yapıyoruz demesinler. Başkan halk için vardır. Halktan aldığını tekrar halka vermelidir. Erzurum Büyükşehir olmasına rağmen, Büyükşehir havasında etkinlikler yapılmıyor. Etkinlikler semtlere göre yapılmalıdır. Dadaşkent, Hilalkent, Yenişehir ve Yakutiye beldelerine ayrı ayrı etkinlik düzenlenmelidir. Tek bölgede etkinlik yaygınlaştırıldığında, diğer bölge insanları etkinliklerden faydalanamıyor. Bu memleketin sevdalısıyız şeklinde konuşan insanlar, ilçelere varana kadar etkinlik yapmalıydı.”.