Egzoz kirliliğine izin yok
Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, egzoz kirliliğini önlemek için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Şoförler cemiyeti ve odaları temsilcilerinin katıldığı toplantıda, araçların egzoz muayenelerini yaptırmaları yönünde uyarıda bulunuldu.
Erzurum İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, egzoz kirliliğini önlemek için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Şoförler cemiyeti ve odaları temsilcilerinin katıldığı toplantıda, araçların egzoz muayenelerini yaptırmaları yönünde uyarıda bulunuldu.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü seminer salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına, İl Çevre ve Orman İl Müdürü Muammer Toraman, şoförler cemiyeti ve odası temsilcileri ile resmi kurum yetkilileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Muammer Toraman, “İlimizin özellikle kış aylarında en önemli çevre sorunu hava kirliliği olup, son yıllarda alınan kararlı tedbirler ve doğal gazın kullanılmasıyla birlikte sorunun çözümü adına olumlu çok ciddi mesafeler alınmıştır.” dedi.
EGZOZ KİRLİLİĞİ İLK SIRADA
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, kirliliğin sebepleri araştırıldığında, ısınmadan kaynaklanan yakıtlar ve egzoz kirliliğinin ilk sırada yer aldığını belirterek, “Bu sorunun çözümü sürecinde, torbalı kömüre geçiş ve ithalatçı firmalara satış izin belgesi verilmesi gibi süreçler ve alınan numunelerde sonuçlar itibariyle kömürde kalite yakalanmış ve hızlı bir şekilde de doğal gaz kullanımı artışıyla birlikte mesafe alınmış, egzoz kirliliğinde ise sorun devam etmektedir. Egzoz emisyonları hava kirliliği ile beraber bileşiminde bulunan gazlar; kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltmakta, doku, kemik ve sinir sistemlerine zarar vermekte, zehirleyici etkisiyle sağlımızı tehdit etmektedir.” diye konuştu.
CEZALAR YOLDA
Egzozla ilgili yaşanan olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için yeni çevre kanununun getirmiş olduğu standartların olduğunu vurgulayarak, emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 500 YTL ve standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine 1000 YTL idari para cezası verileceğini açıkladı. Bu sebeplerden dolayı sağlıklı bir çevreye sahip olunması açısından bilgilendirme toplantılarının düzenlendiğini dile getiren Toraman, şehrin muhtelif yerlerine astıkları afişlerle de vatandaşı bilgilendirdiklerini ifade etti. Toplantı ile birlikte kış aylarına ulaşmadan egzoz emisyon sorununu hallederek, bu kış sezonuna bir önceki yıldan daha iyi bir hava ile girmek olduğu temennisinde bulunan Toraman, yaşanabilir ortamları toplumun hizmetine sunacaklarını kaydetti.
EGZOZ KONTROLÜ ŞART
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman’ın konuşmasının ardından, şehir planlamacısı Oğuz Gürel, “Hava kirliliği ve egzoz emisyonlarının etkileri” konusunda bilgi verdi. insanın sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için sağlıklı bir çevrenin oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Gürel, sanayi ve ulaşımın hava kirliliğinde en önemli etken olduğunu söyledi. Egzozdan çıkan kirli gazın hava kirliliği oluşturduğunu, bununla beraber asit yağmurlarının meydana geldiğini hatırlatan Gürel, “Asit yağmurları su kirliliğine sebep olur. Toprak ve topraktaki canlılara zarar verir. Ülkemizde özellikle son yıllardaki hızlı nüfus artışı, şehirleşme ve sanayileşmeye paralel olarak çevre kirliliği sorunları önem kazanmış, bunun yanında hava kirliliği de özellikle büyük şehirlerimizde kendini hissettirmeye başlamıştır.
Konutlar ve endüstri gibi sabit emisyon kaynaklarından ileri gelen hava kirliliğinin yanı sıra motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz kirliliği de aynı derecede önemli bir sorundur. Benzin ve dizel taşıtların çıkardığı egzoz gazlarında bulunan zararlı maddelerin özellikle katlı kavşaklar gibi trafiğin yoğun olarak yaşandığı merkezlerde çevreye ve insan sağlığına verdiği ve vereceği zararlar oldukça fazladır. Genellikle kent merkezlerindeki karbonmonoksit (CO) emisyonlarının %70-90’ından, azotoksit (NO) emisyonlarının %40-70’inden, hidrokarbon (HC) emisyonlarının yaklaşık % 50’sinden ve şehir bazında kurşun emisyonlarının %100’ünden özellikle motorlu taşıtlar sorumludur.” şeklinde konuştu.
KURŞUNSUZ BENZİN KULLANILMALI
Çevre Mühendisi Mahmut Karan ise, “Fosil yakıt yakan tesis ve düzenekler içinde, kullanılan yakıtın içerdiği kimyasal enerjiyi en düşük verimle mekanik enerjiye dönüştürebilen aygıt içten yanmalı motorlardır. Bunun sonucunda motorlu taşıtlarda bol miktarda yanmamış petrol buharı, egzoz gazları ile birlikte atmosfere atılmaktadır. İçten yanmalı motorlarda kirleticilerin kaynakları, egzoz borusu, karter havalandırma, yakıt havalandırma deliği ve karbüratördür. Egzoz borusundan meydana gelen kirleticiler, toplam kirleticilerin %65-85’ini oluşturur. Egzoz kaynaklı kirleticiler, yanmamış hidrokarbonlar (HC), karbonmonoksit (CO), azotoksitler (NOx), benzin oktanını yükseltmek için ve vuruntuya karşı kullanılan kurşun tetra peroksitler ve diğer oksitlerdir. Yanma ürünleriyle hava-yakıt karışımı arasındaki ilişki egzoz emisyonları için önemlidir. Zengin bir hava-yakıt karışımında yanmamış hidrokarbon ve karbonmonoksit değerleri düşük çıkmaktadır. Buna karşın fakir bir hava-yakıt karışımında ise Nox dönüşüm verimi düşmektedir. Egsoz emisyonlarındaki değişmeler aracın hızına bağlıdır. Motor hızı arttığında egzoz gazındaki HC konsantrasyonlarında azalma meydana gelmektedir.” ifadelerini kullandı.
ÖLÜM RİSKİ BULUNUYOR
Motorlu kara taşıt araçlarında atık gaz çıkışlarının yer seviyesine çok yakın olduğunu aktaran Mahmut Karan, şu bilgileri verdi: “Bu nedenle atmosfere atık gaz emisyonu yapan diğer kirleticileri kaynaklara göre çok daha büyük zararlara yol açmaktadırlar. Bu emisyonlar solunum yollarında ve kanda çeşitli rahatsızlıklara neden olabilmektedirler. Dünya Sağlık Teşkilatı, sağlık üzerinde olumsuz etkilerin gözlemlendiği 0.1 mg/ml kan kurşun konsantrasyonu limitinin aşılmaması amacı ile, kent havasındaki kurşun konsantrasyonunun 1/0,5mg/m3 olarak hedeflenmesini önermektedir. Kurşunun yarılanma ömrü; kanda 20-40 gün, kemiklerde ise 10 yıldır. Taşıtlardan kaynaklanan kurşun emisyonları, özellikle sokaklarda çalışan insanlar, otobüs şoförleri ve sokakta oynayan çocuklar için zararlıdır.
Benzindeki kurşun katkısı için çeşitli benzinlerde Avrupa Topluluğu’nda çeşitli sınırlamalar verilmiştir. Kurşunun insan ve çevre sağlığına etkisini minimuma indirmek üzere kurşunsuz benzin kullanımının ülkemizde yaygınlaştırılması, bu benzinin ülke çapında dengeli dağıtımı ve bulunabilirliğinin sağlanması, tüketiciyi teşvik amacıyla satış fiyatının indirilmesinin önemi büyüktür. Ancak yeterli değildir. Kurşunsuz benzinin kullanımını zorunlu kılan katalitik konvektör gibi teknik ekipmanların araçlarda kullanılması ile kurşunsuz benzin kullanımı artmakta, dolayısıyla kurşunun çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi azalmaktadır.”.