ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de YTB gündemi
ETÜ’de YTB gündemi
Hacımüftüoğlu: Berat kandilimiz mübarek olsun
Hacımüftüoğlu: Berat kandilimiz mübarek olsun
Erbaş’tan Berat Gecesi mesajı
Erbaş’tan Berat Gecesi mesajı
Horoz dövüştüren 3 kişiye 31.1 bin TL ceza
Horoz dövüştüren 3 kişiye 31.1 bin TL ceza
 Kent Konseyi'nden Aziziye buluşması
 Kent Konseyi'nden Aziziye buluşması
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
8 Ekim 2009 Perşembe - 02:26

Uzmanlardan Grip uyarısı

Ciddi sonuçlara yol açabilen gribin, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırıldığı, bazı vatandaşların soğuk algınlığını grip sanıp antibiyotik tedavi uyguladığı bildirildi.

Uzmanlardan Grip uyarısı

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Rukiye Çetin Seçkin, “Halkımız çok sık olarak grip ve soğuk algınlığını karıştırmaktadır. Oysa ikisi tamamen farklı hastalıklardır. Grip influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanma gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir.” dedi. 
GRİBİN BELİRTİLERİ
Grip hastalığında ateşin 39 derecenin üzerinde olmasının, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmeyi olanaksızlaştırdığını anlatan Seçkin, hastaların mutlaka 3 ile 7 gün yatağa mahkum olabildiklerini kaydetti. Belirtilerin, yaklaşık bir hafta içinde kaybolduğunu, ancak halsizlik belirtilerinin, kaybolmasından sonra da devam ettiğini aktaran Seçkin, “Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Grip özellikle çocuklarda ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlamakta ve orta kulak iltihabı, zatürree, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır.” diye konuştu.
ÖKSÜRÜK VE GRİP
Soğuk algınlığının ise ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Rukiye Çetin Seçkin, “Soğuk algınlığının belirtileri ateştir, baş ağrısı nadir rastlanır. Grip olan hastalarda ise 38 ile 39 dereceye kadar çıkar. Genel ağrı ve sızı az rastlanırken, griplilerde genellikle görülür. Yorgunluk griplilerde 2 ile 3 hafta görülürken, soğuk algınlığı olanlarda çok hafif ve kısa sürelidir. Soğuk algınlığı olan hastalarda tıkalı burun, hapşırma, boğaz ağrısı genellikle görülür, griplilerde ise bazen görülür. Griplilerde genellikle öksürük, soğuk algınlığında ise çok nadir görülür. Soğuk algınlığı komplikasyonları sinüzit ve kulak ağrısı, gribin komplikasyonları bronşit, zatürreedir. Grip, aşı ve antiviral ilaçlarla tedavi yapılabilir. Soğuk algınlığında ise hiçbir şey yapılmaz. Grip belirtileri görülmeye başlandıktan sonraki ilk 48 saatte antiviral tedaviye başlanması ve belirtileri gidermeye yönelik tedavi yapılması gerekir.” diye konuştu.
SEÇKİN, TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ ANLATTI…
Seçkin, soğuk algınlığı tedavisiyle ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Soğuk algınlığında belirtiler giderilerek hasta rahatlatılır. Bazı ilaçlar birden fazla etken içermektedir. Bu maddelerin ne olduklarını bilip, sadece ihtiyaç duyulan etken maddeleri içeren ilaçları kullanmak gerekir. Ateşi düşürmek ve ağrıyı azaltmak için antipiretik ve anajezikler yani ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılmaktadır. Hapşırık ve kaşıntı semptonlarını azaltmak için antihistaminikler kullanılmaktadır. Burun tıkanıklığının giderilmesi ve üst solunum yollarındaki konjesyonu (tıkanıklığı) azaltmak için de konjestanlar kullanılmalıdır.”
GRİP AŞISI

Grip aşısına da değinen Dr. Rukiye Çetin Seçkin, “Grip aşısı ile vücudumuza grip virüsünün insan savunması tarafından tanınan, özellikle dış düzeyindeki ve çekirdek yapısındaki antijen olarak adlandırılan bazı protein yapıdaki parçacıklarını vermekteyiz. Böylece, bu cansız parçacıklar savunma mekanizmalarımızı harekete geçirmekte ve virüse karşı savunma elemanları oluşarak aynı zamanda savunma hafızasına alınmaktadır. Sonrasında gerçek virüs ile karşılaşıldığında, çok hızlı bir şekilde virüs daha hücrelerimize ulaşmadan yok edilebilmektedir.” şeklinde konuştu. Seçkin, gereksiz antibiyotik kullanımının ek bir hastalığa neden olabileceği konusunda da vatandaşları uyardı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emzirme Haftası başladı
Emzirme Haftası etkinlikleri çerçevesinde Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma ...
Kardiyoloji servisinde yatak kalmadı
CİHAN/A.Ü. Aziziye Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Servisinde yatak kalmayınca ...
Hava ambulansı bu kez kalkamadı
Trabzon'un Soğuksu Mahallesi'nde Soğuksu mahallesinde bir lokantada meydana ...
 
BEAH Sağlık üssü olacak
Erzurum'da 2011 de yapılacak Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunlarında ...
Bir azim hikayesi
İHA/Erzincan'da ÖSS imtihanı günü meydana gelen trafik kazasında babası ...
Grip aşısı dönemi başladı
GHA/Havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında ...
 
Kuduz gerçeği bölge gündeminde
İHA/Erzurum’da 2007 yılında 25, 2008 yılında 44, 2009 yılında 19 kuduz ...
Diş tedavisinde çağdaş atılım
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji ...
Çocuk Parkı’nda yeni konsept
GHA/Atatürk Üniversitesi, bölgenin ilk kauçuk zeminli oyun parkını yaptırdı. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva