//MALZEMELER DIŞARDAN GELİNCE
Erzurum’da 15 yıldır inşaat ve boya malzemeleri pazarlayan Yaşar Arar isimli esnaf, “Bizim yöneticilerimiz, yabancı müteahhitlerin kendi memleketlerini düşündükleri kadar bizi düşünseler, halimiz perişan durumda olmaz” dedi. Erzurum’da yapılan konutların yüzde 60’ına yakının, yabancı müteahhitlere ihale edildiğini öne süren Arar, inşaat sektörünü elinde tutan söz konusu müteahhit firmaların, her türlü ihtiyaçlarını Erzurum dışından temin ettiklerini dile getirdi. Boyadan gıdaya, ustadan fırçaya kadar her türlü ihtiyacın, Erzurum’dan temin edilmek yerine, İstanbul, Ankara ve Diyarbakır gibi illerden getirildiğini vurgulayan Yaşar Arar, “İşleri yabancı firmalar alıyor ve tüm ihtiyaçlarını kendi illerinden karşılıyorlar. İnşaatlarda çalıştıracakları her 10 ustadan 7 ya da 8’ini kendi yanlarında getiriyorlar. Hal bu olunca, Erzurum’daki inşaat sektörü yerlerde sürünüyor.” şeklinde konuştu.
//MÜTAHHİTLER DIŞARDAN, MALZEME DE DIŞARDAN
Erzurum’daki yapım işlerinin dışarıdan gelen firmalarla ihale edilmesine bir itirazlarının bulunmadığına dikkati çeken Arar, “Madem yapım işlerinin ihaleleri bu şehrin kurumları tarafından yapılıyor, o halde bu hususlarda ihaleye şartlar getirilsin. Bugün devlet bile gelişmemiş bölgelere yardım eli uzatırken, ihalelerde niye bu yönde destekler sağlanmıyor, anlamış değiliz. Bizim yöneticilerimiz ve siyasetçilerimiz, yabancı müteahhitlerin kendi memleketlerini düşündükleri kadar bizleri düşünmüyor.” ifadelerini kullandı.
//SEKTÖRDE KARAMSARLIK HAKİM
2009 yılının sona ermesiyle birlikte, kazanç umutlarını şimdiden 2010 yılının inşaat sezonu için yığdıklarını vurgulayan Yaşar Arar isimli esnaf, şunları söyledi: “Umut ediyoruz ki, Türkiye’de bir dahaki yaz sezonuna kadar ekonomi düzelir, olumlu gelişmeler yaşanır. Birçok meslektaşımız bu durgunluk yüzünden iş bıraktı, başka alanlara yöneldi. Eğer önümüzdeki yıl da bu şekilde durgun geçer de, biz yine iş yapamazsak, inşaat sektörünün Erzurum’da bittiğinin resmidir. Erzurum’da kamu eliyle yaptırılan yapım işlerinde öncelik yerli müteahhit firmalara verilsin ya da yapım işleri için gerekli malzeme temini bu şehirden yapılsın. Bu düzenlemeler yapılmazsa, Erzurum’un kaymağını bundan sonra da hep başkaları yiyecek. Bu memleketin esnafı da, kan kaybetmeye devam edecek.”