5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın bir yıl daha yürürlükte kalmasını isteyenler kervanına, Hizmet-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Cevdet Tamgaç da katıldı. Şube Başkanı Cevdet Tamgaç, yürürlük süresi bu ayın sonunda tamamlanacak olan yasanın, önümüzdeki yılın sonuna kadar geçerli olması çağrısında bulundu. Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Tamgaç, Erzurum’daki sivil toplum örgütlerinin, siyasetçilerin ve milletvekillerinin, bu konuda üzerlerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Tamgaç, “Erzurum’da bilindiği gibi çok fazla iş yeri yok; bunun yanı sıra işsiz de çok fazla. Hem işverenler, hem işsiz olan kesim için bu yasasının bir yıl daha yürürlükte kalması lazım. Eğer uzatılırsa, işsiz kesim için daha fazla yarar sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
//BAKAN AKDAĞ’A ÇAĞRI
Teşvik Yasası’nda süre uzatımına gidilmesi yönündeki taleplerin değerlendirilmesinde, en büyük görevin siyasetçilere düştüğünü dile getiren Tamgaç, özellikle de Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, bu konu üzerinde hassasiyetle durması gerektiğini kaydetti. Teşvik Yasası’na duyulan ihtiyacın, ilgili bakanlık ve sinir merkezlerine doğru aktarılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Tamgaç, yıllardır teşvikler konusunda sıkıntı çekiliyor oluşunun, bu konuya gerekli özenin gösterilmediğini ortaya koyduğunu ifade etti.
//TEŞVİK UYGULAMALARI KATMA DEĞER ÜRETMELİ
Teşvik yasalarının hazırlanışı sürecinde atılan yanlış adımların, hem bölgeler, hem de yatırımcılar adına çeşitli sıkıntılar doğurduğunu anlatan Tamgaç, “Teşvik yasalarının süreleri, genellikle sınırlı tutulduğu için yatırımcılar önünü göremiyor ve yatırım yapmaktan çekiniyorlar. Haliyle işverenin masrafları da katlanmış oluyor. Yeni kurulan şirketler teşvikten yararlanıyor, eskiler yararlanamıyor. Teşviklerden yararlanarak işini geliştirmeyi düşünen işverenler, anlamsız bir takım uygulamalar yüzünden düğüm içerisinde düğüm çözmek zorunda bırakılıyor. Yasa çıkıyorsa, yeni açılacaklar için değil, hali hazırda bulunanlar için de çıkmalı. Yeni işletmeleri teşviklerden faydalandırırken, eskilerini gözden çıkarmak, nasıl bir anlayıştır, merak ediyoruz. Sonra teşvik işinde süre şartı da, pek mantıklı bir adım değil. Eğer geri kalmış bölgelerin kalkındırılması düşünülüyorsa, bunun önüne neden süre koyma ihtiyacı hissediliyor? Siyasi iktidar, iş çevrelerini bu tür sıkıntılarla karşı karşıya bırakmak ve çalışanları tedirgin etmek yerine, gerekli adımları bir an önce atmalıdır.” şeklinde konuştu.