Türk İş: Ekonomik krizin etkileri devam ediyor
Türk İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, ekonomik krizin yarattığı çöküntünün devam ettiğini belirterek, 2005 yılında ekonomik göstergelerde yaşanan olumsuzlukların aşılması için hükümete büyük görevler düştüğünü söyledi.
Türk İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, Türk İş’in sıcak para cinsinden yabancı sermaye ve küresel tefecilere karşı olduğunu belirterek, sıcak paradan vergi alınması gerektiğini söyledi.
Üretime yönelmeyen istihdam yaratmayan sıcak parayı yararsız para olarak gördüklerini belirten Gözgeç, “ 2004 yılında 15 milyar dolar olan, 2005 yılında 38 milyara ulaşan sıcak parayı yararsız sermaye olarak görmekteyiz. 35 yıldır tartışılan ancak bir sonuç alınamayan sıcak paradan vergi alınmasını talep etmekteyiz” dedi.
ADİLVE DENGELİ GELİR DAĞILIMI SAĞLANMALI
Ekonomideki nispi iyileşmeye karşılık ekonomik krizin yarattığı çöküntün devam ettiğini belirten Gözgeç, “ Türkiye adeta bir sahtecilik cennetine dönüşmüştür. Başta içki ve sigara olmak üzere , her alanda sahtecilik ve yoksulluk yaygınlaşmış, bu durum toplu ölümlere kadar varabilmiştir. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerimizde kapkaç terörü halkımızın can güvenliğini ortadan kaldırmıştır. Sosyal ve ekonomik çarpıklıkların neden olduğu bu gidiş istenmeyen toplumsal patlamaların yaşanmasına neden olabilir. Hükümet bu sorunlara polisiye önlemler almak yolunu seçmekte, güvenlik güçlerinin sayısını artırarak, sorunu çözeceğini ummaktadır. Oysa sorunun çözümü adil ve dengeli bir gelir dağılımının sağlanmasındadır. İşsizliğin ve yoksulluğun bir an önce ortadan kaldırılması için önlemler alınmasıdır. Bunun içinde mevcut sanayi tesislerinin kapatmak değil. Onlara yenilerini eklemek, yeni yatırım yapmak istihdamı artırmak gerekmektedir. Bütün bu sorunların çözümü, artık dayatmalara varan ekonomik müdahaleler yapan , tarım alanlarının daralmasına ve çiftçimizin yol almasına yol almasına yönelik özelleştirmelerle işyerlerinin kapanmasına neden olan ve teşvik yasalarını engelleyerek istihdamın daralmasına yol açan küresel düşlerin hakimiyetindeki IMF ve Dünya Bankaları politikalarına dayalı bir ekonomiyi terk etmekten geçmektedir. Türkiye artık IMF’den kurtuluş yollarını düşünmek ve tartışmak aşamasına gelmiştir. Çalışanların ve emeklilerin sosyal güvenlik haklarına yönelik , Türk İş bu konuda ki endişelerini , devamlı dile getirmiştir. Nitekim SSK hastanelerinin sağlık bakanlığına devrine ilişkin tepkilerimizin ne kadar haklı olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.
YABANCILARA TOPRAK SATIŞI ENGELLENMELİ
Yabancılara toprak satışı konusuna da değinen Gözgeç, “Türk İş’in karşı olduğu konu, ülkemizin topraklarının ve kaynaklarının yabancılara satılmasıdır. Yabancılara toprak satışı konusunda Anayasa Mahkemesinin verdiği karar bizleri memnun etmiştir. Aynı duyarlılığın medya kuruluşlarımızın yabancılara satışını ön gören yasa konusunda da gösterilmesi gerekmektedir. Türk iş ülkemizde tüm hak ve özgürlüklerin var olduğu ve özgürce kullanıldığı bir demokratik düzen istemektedir. Bu nedenle toplumun geniş kesimlerinde rahatsızlık yaratan ve başta basın özgürlüğü olmak üzere hak ve özürlüklerinde kısıtlanmasına neden olan yeni Türk ceza yasasının gözden geçirilmesini talep etmektedir. Öte yandan AB’ye uyum süreci kapsamında demokratikleşme çabası içinde olan ve bu konuda önemli gelişmeler gösteren ülkemize uluslar arası kamuoyundan haksız ve gerçek dışı ithamlar yapılmakta ve Türkiye uluslar arası alanda mahkum edilmeye çalışılmaktadır. Bunların başında Ermeni sorunu ile ilgili ortaya atılan asılsız soykırım iddiaları gelmektedir. Birinci dünya savaşının çetin şartlarında yaşananları soykırım olarak nitelemek , batının tarih boyunca çeşitli halklara yaptığı soykırımların üzerine örtme çabasından başka bir şey değildir. Bu olaylarda çok fazla sayıda Türk kökenli vatandaşlarımız hayatlarını kaybetmiş, köyler yıkılmış insanlar diri diri toprağa gömülmüştür. Bu nedenle iktidar ve ana muhalefet partilerinin bu sorunla ilgili olarak hareket etme ve uluslar arası alanda ülkemizin tezlerini savunma konusunu sonuna kadar destekliyoruz” diye konuştu.