Şeker fabrikası çiftçiye 34 trilyon ödedi. 858 kişiye ekmek kapısı olan fabrika, tarım sektörüne katkısı ve istihdama etkisi bakımından bölgenin vazgeçilmezi konumunda
Şeker fabrikası bölge ekonomisinin can simidi
Erzurum Şeker Fabrikası bölge çiftçisinin umut kaynağı olmaya devam ediyor. Şeker Fabrikası bölge çiftçisine 2004 yılı ödemeleri çerçevesinde 34 trilyon 400 milyar liralık ödeme yaptı.
Erzurum Şeker Fabrikası bölge çiftçisinin umudu olmaya devam ediyor. Çiftçilerin 2004 yılı kapsamında, 2005 yılında da devam eden ödemeler çerçevesinde çiftçiye 34 trilyon liralık kaynak aktarıldığı bildirildi.
ÖDEMELERDEN 11 BİN 935 ÇİFTÇİ YARARLANDI
Şeker fabrikasınca Erzurum, Erzincan ve Bayburt illeri sınırları içerisindeki 7 adet bölge şefliğine bağlı 215 köyde, 11 bin 935 adet çiftçiye 92 bin 760 dekar alanda pancar ekimi yaptırıldığı, 305 bin 780 bin ton pancar üretildiği kaydedildi. Fabrikanın alım yaptığı üç ilde dekarda 32 bin 96 kilogram pancar alınabiliyor.
Fabrika yetkililerinden alınan bilgilere göre; Şeker Fabrikasında 263 bin ton pancar işlenerek 43 bin 790 ton şeker üretimi gerçekleştirildi. Yan ürün olarak da 10 bin 6 ton melas, 111 bin 600 ton yaş pancar posası üretimi yapıldı. Fabrikada halen 110 memur ve hizmetli, 268 daimi işçi ve 480 geçici işçi çalışıyor.
KOTALAR ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Kurumun devlet ve halk arasındaki köprü vazifesini gören ve bölge çiftçisinin en büyük destekçisi olma yolunda çıtasını yükselttiğini dile getiren şeker üreticileri "Erzurum Şeker Fabrikası ekonomik anlamda bölgenin umududur. Bu güzide kuruluşumuz şehir ekonomisine önemli oranda girdi sağlıyor. Şeker Fabrikalarına uygulanan KOTA uygulaması kaldırılmalı veya kentlere uygulanmalıdır. Böyle bir sonuç ortaya çıkar ise kar açısından son derece tatmin edici bir durum ortaya çıkar" şeklinde konuştular.
FABRİKA ÖZELLEŞTİRİLMEMELİ
Tarım ve hayvancılık sektörlerinin kent ekonomisi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve fabrikanın özelleştirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını belirten çiftçiler “ Kent ekonomisi açısından tarım ve hayvancılık sektörleri önemli bir yere sahip; bu noktada çiftçi ve besicinin desteklenmesi büyük önem arz ediyor. Sanayi ve üretimin yeterli olmadığı Erzurum’da besici ve çiftçiyi desteklemekten başka alternatif olamaz. Çiftçinin ürettiği ürün para etmiyor ve besici pazarlama sorunu yaşıyor. Tarım ve hayvancılık sektörleri desteklenmeden göç ve işsizlik önlenemez.Siyasilerin bunun bilincinde olmasını istiyoruz. Kar elde eden bir kurum özelleştirilmemelidir” diyorlar.