HAYVANCILIK DESTEKLERİ İLE ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK
Tarım Bakanlığı, sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğine göre kayıt altına alınmış olan yerli büyükbaş hayvan ırkları ile yerli küçükbaş hayvan ırklarını yetiştirmek suretiyle hayvansal üretimle iştigal eden çiftçilere hayvan gen kaynaklarının koruma desteği verecek. Erzurum’da Doğu Anadolu Kırmızısı, sığır ırkı yetiştiricileri destekten yararlanacaklar.Gen kaynaklarını koruma desteklerinden yararlanacak çiftçilerle en az altı yıl süreyle noter tasdikli bir sözleşme imzalanacak
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Türk hayvancılığını AB ile rekabet edebilir seviyeye getirmek için destekleri geçen yıla göre 3 kat artırdı. Geçen Tarım Bakanlığı'nın genel bütçesinden 200 trilyon lira ayrılan hayvancılığa bu yıl 622 trilyon destek verilirken, Bakanlık bu destekleri kimlere vereceğini açıkladı. Buna göre Devlet aşılama ve suni tohumlamayı çiftçilere ücretsiz yaparken, yem bitkisi, süt, bal, arıcılık, su ürünleri yetiştiriciler ile hayvan ıslağı, hayvan kimliklendirilmesi, hastalıktan ariş işletmeler ve gen kaynaklarını koruyan işletmelere destek verecek. Bakanlığın yayınladığı hayvancılık tebliği suni tohumlama için 3 bin sözleşmeli veteriner hekim ve mezbahaların denetimi için 400 akradite veteriner hekim görevlendirilecek.
DOĞUDA SUNİ TOHUMLAMA GİDERLERİ DEVLETÇE KARŞILANACAK
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında 2005/8503 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Uygulama Esasları ile ilgili tebliği bugün resmi gazetede de yayınlandı. Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı'na dayanarak hazırlanan Tebliğ ile Türkiye'de hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvansal üretimin artırılması amaçlanıyor. Tebliğ ile birlikte özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde suni tohumlama devlet tarafından bedava yapılacak. Daha önceki yıllar 20 milyon liralık suni tohumlama desteğini bankadan alan çiftçi artık sözleşmeli veteriner hekimler aracılığı ile hayvanlarına bedava suni tohumlama yaptırabilecek. Hayvan kesimlerinin denetimi, kayıt altında tutulması ve hijyen şartlarına uyumu için AB'den direktif alan Tarım Bakanlığı, mezbahalara akradite veteriner hekim görevlendirecek. Bakanlık, desteklemeler ile birlikte AB'ye uyum kapsamında hayvan varlığı, hastalığı, verimi, üretimi ve kalitesini kayıt altına almayı ve kaçak hayvan girişlerini önlemeyi amaçlıyor.
YEM BİTKİSİNE DESTEK
Bakanlık, çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri üretimi yapan üreticilere yem bitkisi desteği verecek. Yem bitkisi üretimi yapmak üzere başvuran üreticilere nakliye ve ilaç bedeli harici çok yıllık yem bitkileri ikilişlerinde proje bedelinin yüzde 40'ı, tek yıllık yem bitkisi ekenlere ise proje bedelinin yüzde 30'unu doğrudan üreticilere ödeyecek. Desteklenecek yem bitkileri ekiliş alanı en az 5 dekar en çok 20 bin dekar olabilecek. Öte yandan, aynı yıl içerisinde tek yıllık yem bitkisi ekilip, hasattan sonra çok yıllık yem bitkisi ekildiği takdirde her iki ekiliş de desteklemelerden faydalanabilecekler.
Desteklenecek yem bitkileri; yonca, korunga, fiğ, macar fiği, mürdümük, silajlık mısır, italyan çimi, sorgum türleri, burçak, hayvan pancarı, yem şalgamı, tritikale, tritikale ile fiğ karışımı, tritikale ile macar fiği karışımı ve yapay meralar olarak genişletildi.
ERZURUM SIĞIRI DESTEK ALTINDA
Tarım Bakanlığı, sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğine göre kayıt altına alınmış olan yerli büyükbaş hayvan ırkları ile yerli küçükbaş hayvan ırklarını yetiştirmek suretiyle hayvansal üretimle iştigal eden çiftçilere hayvan gen kaynaklarının koruma desteği verecek. Destek alacak çiftçi, koruma yerinde ikamet edecek ve destek aldığı türün farklı ırklarını bir arada yetiştiremeyecek. Destekleme için, hayvancılıkla uğraşan çocuklarından en az birisi yanında olan, çiftçilik dışında bir işle uğraşmayan, tarımsal eğitim görmüş olan, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini bir arada yapmayan çiftçiler tercih edilecek.
Desteklenen Irklar ise yerli koyun ırklarımızdan Kıvırcık, Sakız, Gökçeada ve Güney Karaman; keçi ırklarımızdan Ankara Keçisi; sığır ırklarımızdan Yerli Kara, Boz Irk, Doğu Anadolu Kırmızısı, Kilis Güney Anadolu Kırmızısı olarak sınırlandırıldı. Bunun için destekleme kapsamında alınan iller ise, Yerli Kara: Ankara, Boz Irk: Edirne, Kilis (Güneyanadolu Kırmızısı): Hatay, Doğu Anadolu Kırmızısı: Erzurum, Yerli Güney Sarısı: İçel, Anadolu Mandası: Balıkesir, Kıvırcık: Tekirdağ, Sakız: İzmir, Gökçeada: Çanakkale, Güney Karaman: Konya, Ankara Keçisi: Ankara. olarak belirlendi. Gen kaynaklarını koruma desteklerinden yararlanacak çiftçilerle en az altı yıl süreyle noter tasdikli bir sözleşme imzalanacak