AYHAN TÜRKEZ (İHA) - Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Dumlu Aydın'ın halen kullanılmakta olan ilaçların tansiyon yüksekliğini düşürme mekanizmasının bilinen gibi olmadığı konusunda yaptığı deneysel çalışma 'Archives of Pharmacal Research' dergisine kapak oldu.
'Archives of Pharmacal Research' dergisinin Kasım-2009 sayısında kapak konusu olarak yapılan yayınla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Mehmet Dumlu Aydın, dergi kapağında, yürüttüğü çalışma sonucu ilk kez ortaya çıkarılan 'histopathology' resimlerinden birinin kullanıldığını söyledi.
//TANSİYONU DÜŞÜRMEK İÇİN İLAÇ KULLANMAYABİLİRİZ
Doç. Mehmet Dumlu Aydın, yürütülen deneysel çalışmanın sunuçlarını şöyle açıkladı:
"Şimdiye kadar, tansiyonun kısa sürede düşürülmesi ve tansiyona bağlı kalp problemlerinin giderilmesi için ağıza damlatılan ilaçların dil altından hemen emilerek karaciğere uğrayıp bozulmadan dolaşıma geçmek suretiyle kan damarlarını genişletip etki ettiği görüşüne sahiptik. Yürüttüğümüz deneysel çalışmada ise farklı bir sonuca ulaştık. Şöyle ki: Tansiyonu süratle düşürmek için kullandığımız dilaltı veya dile damlatılarak kullanılan ilaçların kısa sürede etkili olmasının nedeni bildiğimiz mekanizma değil. Bu etkiyi ortaya çıkaran farklı bir mekanizma var. Kullanılan tansiyon ilacı, kimyasal etkisi gereği, kan basıncının ayarlanmasında önemli role sahip bulunan ve dilimizdeki acı tadları almakla görevli sinirin tad tomurcuklarını uyarıyor ve bu uyarı beyin sapında bulunan basınç ayar merkezine iletiliyor ve yükselen tansiyonun düşmesi de bu şekilde gerçekleşiyor."
//BULUŞ KAPAK OLDU
Aydın, elde edilen sonucun daha önce bu konuda yaptıkları temel bir deneyi teyid ettiğini, çalışmaya halen devam ettiklerini ifade etti. Aydın, "Bir gün ilaç yerine cepte taşınan kalem büyüklüğünde bir elektromanyetik dalga üreteci ile bu siniri uyarıp ilacın etkisini elde edecek ve tansiyonu normal düzeye çekebileceğiz" diye konuştu.