ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kırmızı Tepeler'de gökkuşağı şöleni
Kırmızı Tepeler'de gökkuşağı şöleni
Gözyaşlarıyla uğurlandı
Gözyaşlarıyla uğurlandı
Uçar Üretim Atölyesi Projesini değerlendirdi
Uçar Üretim Atölyesi Projesini değerlendirdi
Hacımüftüoğlu’ndan ‘Zeki Ekonomi’ vurgusu
Hacımüftüoğlu’ndan ‘Zeki Ekonomi’ vurgusu
PEF’de Yapay zeka konuşuldu
PEF’de Yapay zeka konuşuldu
HABERLER>EKONOMİ
19 Aralık 2009 Cumartesi - 01:03

Teşvikte zorlu süreç

Erzurum, yeni Teşvik Düzenlemesi kapsamında en az yatırım alan iller arasında yer aldı. 5084 sayılı yatırım ve istihdamı teşvik yasası uygulama süresinin bu ay tamamlanırken, il öncekilerde olduğu gibi yeni uygulamadan da yeterince yararlanamadı.

Teşvikte zorlu süreç

Erzurum, yeni Teşvik Düzenlemesi kapsamında en az yatırım alan iller arasında yer aldı. 5084 sayılı yatırım ve istihdamı teşvik yasası uygulama süresinin bu ay tamamlanırken, il öncekilerde olduğu gibi yeni uygulamadan da yeterince yararlanamadı.
//ERZURUM HALA BEKLİYOR
Teşvik süreçlerini değerlendiremeyen Erzurum, özellikle yeni istihdam sorunları yaşarken, yatırım bakımından da cazip konumunu Doğu’da Malatya, Elazığ ve Van, Teşvik bölgesinde ise Trabzon, Mardin ve Diyarbakır’a terk etti. Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde bulunan ve 4. teşvik bölgesinde yer alan iller yatırım bakımından ilerleme kaydederken, Doğu Anadolu coğrafi bazda en az yatırım alan bölge oldu.
//EKİM AYI SONUÇLARI
Hazine Müsteşarlığı ekim dönemi Teşvikli yatırımlar bölge ve il dağılım sonuçlarını açıkladı.14 Temmuz 2009’da yürürlüğe giren yeni teşvik düzenlemesi kapsamında 1. bölge’de 160, 2.bölgede 99, 3’üncü bölgede 190 ve Erzurum’un da içinde bulunduğu 4’üncü bölgede ise 106 yatırım teşvik belgesi aldı.
//ERZURUM 4’TE KALDI
Yeni teşvik düzenlemesinin yürürlüğü girdiği Ağustos-ekim ayları arasında Erzurum’da imalat, enerji ve hizmetler sektöründen 4 yatırım teşvik belgesi aldı. Gıda, enerji, eğitim ve alt yapı alanlarında gerçekleştirilen yatırımlar için 34 milyon 684 bin 397 TL tutarında harcama kaydedildi. Teşvikli yatırımlar için 2 milyon 341 bin dolarlık makine ve teçhizat ithalatı yapılırken, bu yatırımlarda çalıştırılacak eleman sayısı 152 olarak kaydedildi.
//4 SEKTÖRDE TEŞVİKLİ YATIRIM
Erzurum’da yeni düzenleme kapsamında teşvik belgesi alan imalat sektörü gıda gurubu yatırımı için 2 milyon 274 bin 397 TL tutarında harcama gerçekleştirildi. Gıda gurubu yatırımı için 885 bin dolarlık makine ve teçhizat alımı yapıldı, bu yatırımda istihdam hacminin ise 52 kişi olacağı kaydedildi. Enerji sektörü yatırımı kapsamında ise 28 milyon TL harcama yapıldı. Bir milyon 941 bin dolarlık makine ithalatının gerçekleştirildiği bu gurup yatırımında 12 kişilik istihdam hacmi oluşturuldu.
HİZMETLER SEKTÖRÜ
Erzurum’da yatırım teşvik belgesi alan Hizmetler sektörü eğitim gurubu yatırımı için 3 milyon 110 bin TL yatırım harcaması yapılırken aynı sektördeki alt yapı yatırımı kapsamında ise 1 milyon 300 bin TL’lik harcama gerçekleştirildi. Eğitim gurubunda 100 kişilik istihdam öngörülürken, alt yapı yatırımında ise istihdam hacmi belirtilmedi.
ERZURUM’Un payı
Ekim 2009 bazında, Ülke toplamı içinde 4.Bölge payı teşvik belgesi sayısında yüzde 19.09, yatırım harcamasında yüzde 16.80, istihdam hacminde ise yüzde 22.19 olarak ölçüldü. Erzurum’un 4. bölge içindeki payı ise teşvik belgesi sayısında yüzde 3.77, yatırım harcamasında yüzde 4.15, istihdam sayısında da yüzde 3.44 olarak gerçekleşti. Doğu Anadolu Bölgesinin teşvik belgesi payı ise ülke ölçeğinde yüzde 9.18, 4’üncü teşvik bölgesi kapsamında ise yüzde 49’a yükseldi.
1’İNCİ VE 2’İNCİ BÖLGE
1. Bölge’de teşvik belgesi alan 160 yatırım için bir milyar 662 milyon 329 bin TL harcama kaydedilirken, 532 milyon tutarında makine ve teçhizat ithalatı gerçekleştirildi.1.Bölgedeki teşvikli yatırımlarda 6 bin 749 kişilik istihdam öngörüldü. 2. Bölgedeki teşvikli 99 yatırım için 674 milyon 239 bin TL harcama yapılırken, 148 milyon dolarlık ithalat yapıldı, istihdam hacmi ise 3 bin 561 kişi olarak kaydedildi.
3.TEŞVİK BÖLGESİ
3. Teşvik Bölgesi ekim 2009 döneminde en yüksek sayıda teşvikli yatırım alan bölge oldu.Hazine Müsteşarlığı verilerine göre yeni teşvik düzenlemesi kapsamında 3.Bölgede 190 yatırıma teşvik belgesi verildi. Bir milyar 798 milyon TL tutarında harcamanın kaydedildiği teşvikli yatırımlar için 572 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithalatı yapıldı. 3. Bölge yatırımlarında istihdam hacmi ise 6 bin 198 kişi olarak belirlendi.
TEŞVİK BÖLGELERİ VE 4’ÜNCÜ BÖLGE
Erzurum’un içinde olduğu ve 30 il 2 ilçeyi kapsayan 4’üncü bölge, teşvik belge sayısı bakımından yeni düzenleme kapsamındaki bölgeler içinde 3’üncü oldu.. 4.Bölge’de teşvik belgesi alan 106 yatırım için 835 milyon 378 bin TL tutarında harcama yapıldı. Makine ve teçhizat ithalatı için 111 milyon dolarlık harcamanın yapıldığı bölgede, teşvikli yatırımların istihdam hacmi ise 4 bin 708 kişi olarak belirlendi.
 
//KARADENİZ GURUBU
4. Bölge içinde yer alan TR90 Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane istatistik bölgesinde 17 yatırıma teşvik belgesi verildi. 358 milyon TL harcamanın yapıldığı Trabzon bölgesindeki teşvikli yatırımlar kapsamında 62 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi, yatırımlarda istihdam hacmi ise 835 kişi olarak kaydedildi. TR82 Kastamonu, Çankırı, Sinop istatistik bölgesinde 8 yatırım için teşvik belgesi düzenlendi. 28 milyon 907 bin TL harcamanın kaydedildiği yatırımlarda istihdam hacmi 421 kişi olarak belirlendi.         
//ERZURUM BÖLGESİ’NİN DURUMU
TRA1 Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesinde toplam harcama tutarı 40 milyon 692 bin TL olan ve 9 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithalatının yapıldığı 5 yatırım, teşvik belgesi aldı. Belgeli yatırımlarda 145 kişinin istihdam edileceği açıklandı. Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır bölgesinde ise 8 yatırıma teşvik belgesi düzenlendi. 25 milyon TL harcama yapılan yatırımlarda 146 kişilik istihdam öngörüldü
//DOĞU ANADOLU DURGUNLUK İÇİNDE
Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde 9 yatırım teşvik belgesi aldı. 54 milyon 821 bin TL yatırım harcaması, 3 milyon 770 bin dolarlık makine ve teçhizat ithalatının yapıldığı yatırımların istihdam hacmi ise 431 kişi olarak belirtildi.. Doğu illerini içeren diğer bölge olan TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli bölgesinde ise yatırım tutarı 156 milyon TL olan 19 yatırım teşvik kapsamına dahil edildi, 12 milyon dolarlık makine ve techizat ithalatının yapıldığı yatırımlar çerçevesinde 431 kişilik istihdam alanı oluşturuldu.
//GÜNEYDOĞU ANADOLU GURUBU
Erzurum’la birlikte 4.Bölgede yer alan Güneydoğu illeri Mardin, Batman, Şırnak, Siirt istatistik alanında 22 yatırım teşvik kapsamına girdi. 83 milyon 957 bin TL yatırım harcamasının yapıldığı belgeli yatırımlar için 7 milyon 987 bin dolar tutarında makine ithalatı yapıldı. Bu yatırımlarda 807 kişinin çalıştırılacağı bildirildi.
//DİYARBAKIR FARKI
4. teşvik bölgesinde yer alan diğer Güneydoğu Anadolu illerini içeren TRC2 Şanlı Urfa, Diyarbakır bölgesinde 17 yatırım teşvik belgesi aldı. 84 milyon 884 bin TL tutarında harcamanın kaydedildiği, 6 milyon 940 bin dolarlık makine ve teçhizat ithalatının yapıldığı yatırımların istihdam hacmi ise 337 kişi olarak belirlendi. 4. Bölge içinde değerlendirilen TR22 Çanakkale İli Bozcaada, Gökçeada İlçelerinde ise Bir milyon 709 bin TL harcamanın yapıldığı 1 yatırıma belge düzenlendi.
VAN DOĞU’NUN YÜZAKI OLDU
Erzurum’un içinde yer aldığı dördüncü teşvik bölgesinde, en fazla teşvik belgesi alan il 13 teşvik belgesiyle Van olurken, bu ili 12 belgeyle Sinop, 11 belgeyle Diyarbakır, 10’ar belgeyle Malatya, Mardin ve Şanlıurfa takip etti. Bölgenin diğer illeri olan Iğdır, Bayburt, Ağrı ve Ardahan’da 1’er, Bingöl, Kars ve Tunceli’de 2’şer, Bitlis, Muş ve Hakkari’de 3’er, Erzurum ve Şırnak’ta 4’er, Elazığ’da 5, Gümüşhane’de 9, Giresun’da 6, Ordu’da 8, Rize ve Trabzon’da 5 yatırım teşvik kapsamına girdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halimiz perişan..
Recep DAĞ/Türkiye iller sıralamasında vergi tahsilatında 63’üncü, gelirin ...
Kalkınma Ajansı isim değiştirdi
CİHAN/Erzurum Erzincan Bayburt Kalkına Ajansı Genel Sekreterliği'nin adı ...
KOBİ’ler vasıf istiyor
CİHAN/Erzurum’da imalata yönelik faaliyet veren KOBİ’lerde vasıflı elaman ...
 
Başka çareleri yok
Erzurum'da hava sıcaklığının eksi 20 dereceye kadar düşmesi vatandaşları ...
Bal satışlarında patlama
GHA/Türkiye’de panik dalgasını giderek genişleten Domuz Gribi, bal satışlarına ...
Umutlarını 2010’a yığdılar
GHA/Erzurum’da bu yaz durgun günler geçiren inşaat sektörü, kar yağmasıyla ...
 
Yoksulluk artıyor
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2006/2007 yılı dönemi Gelir ve Yaşam Koşulları ...
Kalkınma Ajansı’nda yeni süreç
İHA/Erzurum, Erzincan, Bayburt Kalkınma Ajansının 6. Yönetim kurulu toplantısı ...
Doğu'ya Dev Proje
Doğu ve Güneydoğu’yu kalkındıracak ve bir milyon insanı yerinde tutacak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Bağlantılı İlişkiler
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva