Akdeniz, Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan kuraklık nedeniyle hububat ürünü sıkıntısı yaşayan yem fabrikaları, hasat döneminde ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Erzurum'a yönemeye başladı.
DOĞU DEĞİL AMA ERZURUM'DA YAĞIŞ İYİ
Geçen yıla oranla kış mevsimiyle erken tanışan ve mevsim normallerinin üzerinde yağış alan Erzurum'daki hububat üreticileriyle temasa geçen yem fabrikaları, Erzurumlu çiftçinin henüz toprağındaki mahsulü için bile sıraya girmeye başladılar.
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, genellikle şikayet edilen iklim şartlarının, bu yıl Erzurumlu çiftçinin yüzünü güldüreceğini söyledi.
YEM FABRİKALARI İÇİN ERZURUM'UN ÖNEMİ
Mevsim normallerinin üzerinde yağış alması nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi ve özellikle de Erzurum'un, Akdeniz, Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yem fabrikalarının dikkatini çekmeye başladığını kaydeden Nazmi Ilıcalı, "Doğu Anadolu dışındaki diğer bölgelerde yaşanan kuraklık nedeniyle Erzurum bu yıl çekim merkezi oldu. Türkiye'nin arpa, buğday ve çavdar ihtiyacının büyük bir bölümünü görünen o ki Erzurum kaşrılayacak" dedi.
TAHIL ÜRETİMİNDE BEREKET
Küresel ısınma nedeniyle başgösteren kuraklığın, en fazla üreticiyi etkilediğine dikkati çeken Ilıcalı, Erzurum'daki çiftçinin bu anlamda zararının bulunmadığını ifade etti. Erzurum'daki tarımsal arazilerin yağışlar nedeniyle suya doyduğunu vurgulayan Ilıcalı, "Erzurum'da çiftçimiz daha toprağındaki mahsulü kaldırmadan satabilecek duruma geldi. Çünkü yem fabrikaları için Erzurum bu yıl çekim merkezi oldu. Bu yıl Erzurum'da buğday, arpa ve çavdar adeta altın oldu" şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİ HUBUBAT EKTİ
Türkiye'de bu sıkıntının yaşanabileceğini ekim yapılan dönemde sezdiklerini ve bu yüzden çiftçilerin büyük bir bölümüne çavdar, yulaf, arpa ve buğday ektirdiklerini dile getiren DATÜBB Başkanı Ilıcalı, geçen yıl çiftçilerin kuraklık korkusu nedeniyle ekim yapmadığını anımsatarak, şöyle konuştu: "Çiftçilerimizin aynı hataya bu yıl da düşmemesi için ekim döneminde tavsiye ve telkinlere başladık. Çiftçimiz de bu telkinlerimize riayet etti ve ihtiyaç duyulacak olan yem bitkilerini ekti. Çiftçinin parası şu anda tarlada yatıyor ve değerinin üzerinde satılacak. Kuraklık ilk defa bölge çiftçisinin işine yaradı." diye konuştu.