“Doğu Anadolu Projesi Kapsamındaki İllerde Etçi ve Kombina Irklarla Kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesine Yönelik” teşviklere başvurular sürüyor. Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, DAP kapsamındaki illere yönelik olarak verilen hayvancılık teşviklerinde gelinen noktanın bir değerlendirmesini yaptı. Her ayın 1’i ile 15’i arasında kabul edilen projeler çerçevesinde Mart ayında Erzurum’dan toplam 15 başvuru yapıldığını açıklayan Altun, Nisan ayı bilançosunun ise, 10 başvurudan oluştuğunu bildirdi.
//PROJE SÜRECİ
Altun, “Mart ayında yapılan toplam başvuru sayısı 15 oldu. Bu başvurulardan 11’ini, gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na gönderdik. Geriye kalan 4 başvuru ise, dosyadaki eksiklikler nedeniyle geri iade edildi.” dedi. Teşviklerden faydalanmak isteyen üreticilerin, hazırladıkları projeleri her ayın 1’i ile 15’i arasında Tarım İl Müdürlüğü’ne teslim etmeleri gerektiğini vurgulayan Tarım İl Müdürü Altun, değerlendirmelerin aylık olarak yapılacağını, böylece hem proje takibinin kolaylaşacağını, hem de vakit kaybı yaşanmayacağını dile getirdi. Bu çerçevede Mart ayını 15 başvuruyla kapattıklarını belirten Altun, Nisan ayı rakamlarını da açıkladı. 1 Nisan 15 Nisan tarihleri arasında kuruma 10 proje daha sunulduğunu açıklayan Altun, bu projelere ait değerlendirme sürecinin devam ettiğini ifade ederek, “Projelerin değerlendirmesini ve dosyaların incelenmesini tamamladıktan sonra bakanlığımıza göndereceğiz.” şeklinde konuştu.
//ALTUN, PROJE HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
DAP kapsamındaki Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinde, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılmasına yönelik olarak, üreticilerin, etçi ve kombine ırklarla 2010-2012 döneminde kuracakları büyükbaş damızlık amaçlı sığır işletme yatırımlarının, bu proje kapsamında destekleneceğini vurgulayan Tarım İl Müdürü Altun, projeye ilişkin bilgiler de verdi. Altun, “DAP kapsamındaki illerde bireysel veya bir arada yapacakları öz sermayeye dayalı, en az 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip projeli etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletme yatırımlarında, hayvan alımı ile süt sağım makinası ve soğutma tankı alımlarında yüzde 40, yarı açık ahır yapımında yüzde 30 hibe desteği verilecek. Karar kapsamında, gerçek veya tüzel kişilerce kurulacak işletmeler, uygulanacak hibe desteğinden bir kez yararlandırılacak ve yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı her yıl uygulama esasları tebliğinde belirlenecek. Yatırım tutarının üst sınırı aşan kısmı, ayni katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanacak. Her bir proje sahibi sadece bir projesi için hibe desteğinden yararlanabilecek. Uygulanacak hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımı tamamlanan işletmeler yararlanacak.” diye konuştu.