Türkiye’nin birinci gündem maddesi haline gelen Anayasa değişik paketi tartışmalarına, Türkiye Emekliler Derneği de dahil oldu. Bir süre öncesine kadar sadece işçi emeklilerine yönelik hizmetlerde bulunurken, isim ve tüzük değişikliği yaparak kapılarını artık tüm emeklilere açan Türkiye Emekliler Derneği tarafından Anayasa değişikliği paketine emeklilerle ilgili olarak da bazı maddeler eklenmesi çağrısında bulunuldu.
//EMEKLİLERİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YAKLAŞIMI
Derneğin Erzurum Şubesi 2. Başkanı Hikmet Ateş, Anayasa değişiklik çalışmalarını büyük bir dikkatle izlediklerini belirterek, emeklilerin sendika üyeliği ve toplu iş sözleşmesi hakkına kavuşturulmalarının, AB sürecinde en temel kazanım olacağını kaydetti. Yıllardır derneğin talepleri arasında sendika ve toplu iş sözleşme hakkının yer aldığını hatırlatan Ateş, “Bu konuda yapılacak bir değişiklik, hak aramada yeni bir süreci başlatacaktır. TBMM'ne sunulan anayasa değişiklik paketinde emekliye sendika hakkı tanıyan hükümlerin yer almasını ve bu yönde gerekli değişikliklerin yapılmasını talep ediyoruz.” dedi.
//EMEKLİLERİN BEKLENTİLERİ
Türkiye Emekliler Derneği’nin 40 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna dikkati çeken Hikmet Ateş, emeklilerin tek örgütlü kuruluşu olan Türkiye Emekliler Derneği’nin, dimdik ayakta olduğunu ve bazı kişi ya da çevrelerin çabaları ile yıpratılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Türkiye Emekliler Derneği’nin, yurdun her köşesinde örgütlülüğünü tamamlamış ve sivil toplum kuruluşları sıralamasında ilk sıradaki yerini aldığını belirten Hikmet Ateş, “Derneğimizin şube ve üye sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır. Emeklilerimizin kafası karıştırılmakta ve örgütlü güçleri zayıflatılmaya çalışılmaktadır.
Bu oyunlar ve çabalar boşa çıkacaktır. Şurası kesin olarak bilinmelidir ki, Tüzüğümüz gereği üye olmak ve ayrılmak konusunda tam bir özgür irade sergilenmektedir. Üye olmayan hiçbir emekli, dul ve yetimden aidat kesilmesi söz konusu değildir. Kaldı ki aidatlarımız aylık 1,5 TL olmak üzere, yılda sadece bir defa 18 TL olarak kesilmektedir. Bu gelir 92 şubemiz ve Genel Merkezimiz yıllık faaliyet bütçesini oluşturmakta ve emeklilerimize sunulan hizmetlere kaynak teşkil etmektedir.” diye konuştu.
//İNTİBAK YASASI BEKLENTİSİ
Türkiye Emekliler Derneği’nin en büyük mücadele alanının, gelir ve aylıklar arasında oluşan eşitsizliklerin "intibak" ile ortadan kaldırılması olduğunu dile getiren Başkan Ateş, “Bu konudaki Kanun Taslağımız yetkili yerlere sunulmuştur. Bazı milletvekilleri tarafından da TBMM'de gündeme taşınmıştır. Sosyal güvenlikte eşitliği ve sosyal adaleti sağlayacak olan intibak bir an önce yapılmalıdır.
2010 yılı için gelir ve aylıklara yapılan artışlarda seyyanen ve yüzdeli bir sistemin öngörülmesi, olumlu bir adımdır. 5510 sayılı sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 55. maddesindeki hüküm gereği altı aylık enflasyon artışı dışında düşük gelir ve aylık alanlara 60 TL'nin altında kalmamak üzere bir artışın getirilmesinde, Derneğimizin yapmış olduğu çalışma ve diyalogun da büyük payı bulunmaktadır. Aynı duyarlılığımızı intibak konusunda da sürdüreceğiz.
Emeklilere, daha önce kaldırılan vergi iadeleri karşılığı olarak ödenen yüzde 4-5 oranlarındaki ek ödemelerin mevcut oranlan artırılarak bu şekilde bir iyileştirmeye gidilmelidir.” diye konuştu.