Erzurum’da 1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe giren uygulamayla trafik tescil işlemlerinde önemli değişiklikler yaşandı. İkinci el araç alım ve satım işlemlerinin tamamının noterler tarafından yürütülmeye başlanması, Erzurum’da trafik müşavirliği hizmeti veren firmalara deprem şoku yaşattı. En az 4 kişinin istihdam edildiği müşavirlik bürolarında ilk tedbir olarak personel sayısı azaltılırken, firma sahipleri, müşavirlik firmalarının bu gidişle kapılarına kilit vurmak durumunda kalacaklarını bildirdiler.
Erzurum’da trafik müşavirliği yapan Metin Aktaş isimli işletmeci, Mayıs ayından itibaren uygulanmaya başlanan yeni sistem yüzünden büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Uygulamadan önce ikinci el araçların alım ve satım işlemlerinin, trafik müşavirlerince takip edildiğini hatırlatan Aktaş, “işlerimizde yarı yarıya düşüş yaşadık. Uygulamadan önce haftada en az 40 dosyanın takibini yaparken, şimdi hafta 10 dosya tamamlayabiliyorsak, halimize şükrediyoruz.” dedi. Erzurum’da yaklaşık 15’in üzerinde trafik müşavirliği firması bulunduğunu belirten Metin Aktaş, her firmanın en az 4 kişi istihdam ettiğine dikkati çekerek, söz konusu uygulamadan sonra bu firmaların tümünde işçi çıkarma yoluna gidildiğini kaydetti. Metin Aktaş, “Şehrimizde öyle trafik müşavirliği büroları var ki, 5’in üzerinde çalışanı var. Ama üzülerek ifade edeyim ki, bu firmaların tamamında işçi çıkarıldı. Biz de, işlerin düşmesi yüzünden yıllardır birlikte çalıştığımız 2 arkadaşımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldık.” diye konuştu.
//METİN AKTAŞ: BU GİDİŞLE YILSONUNA KADAR BİRÇOK FİRMA KAPANACAK
Müşavirlik piyasasının çok zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan Metin Aktaş, bu gidişle ilerleyen günlerde kapılara kilit vurulmasının kaçınılmaz bir durum haline geleceğini ifade etti. Aktaş, “Takip edilen dosya sayısı azaldıkça, firmalar mecburen küçülme yoluna gidecek. Gelirler, giderek maliyetleri karşılayamaz bir boyut alınca da, ister istemez kapılarımıza kilit vurmak zorunda kalacağız. Bu gidişle yılsonuna kadar çok sayıda müşavirlik bürosunun kapacağından eminiz.” ifadelerini kullandı.
Yeni uygulamanın kaş yapmaya çalışırken göz çıkardığını, bu nedenle de insanların işsiz kalmalarına neden olduğuna işaret eden Metin Aktaş, “Türkiye’deki tüm müşavirlik işletmecilerinin bir araya gelerek bu sorunun üzerine gitmesi gerekiyor. Uygulamaya bir takım muafiyetler getirilerek, trafik müşavirliği hizmetlerinden ekmeğini kazanan sektör çalışanları da koruma altına alınmalıdır. Erzurum gibi işsizliğin hakim olduğu bir şehirde, 10 kişinin bile işsiz kalması, bana göre çok önemli bir sorundur.” dedi.