Tarımda güncelleşme ihtiyacı
Ziraat Odası Erzurum Şubesi İkinci Başkanı Sıddık Gül, tarım sektörünün rekabetten uzak, verimliliği yakalayamayan, pazara göre üretim yapamayan bir yapıya sahip olduğunu belirterek, bir tarım reformu yapılması gerektiğini söyledi.
Ziraat Odası Erzurum Şubesi İkinci Başkanı Sıddık Gül, tarım sektörünün sorunlarının yapısal ve pazarlama sorunları olmak üzere iki başlık altında toplanabileceğini belirtti. Türkiye'de tarımsal üretimin parçalı araziler üzerinde yapıldığını anlatan Gül, tarım kesiminin rekabetten uzak, verimliliği yakalayamayan, pazara göre üretim yapamayan bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.
Tarım sektörünün AB'ye ayak uydurmaya çalıştığına dikkat çeken Gül, " AB sürecinde tarım sektörü büyük önem taşıyor.Bunun için bir tarım reformuna ihtiyaç var.Türkiye'de reformlar bunlardan hangisini sağlamış" diye sordu ve Türkiye'de tarım alanında yapılan reformların şeker ve buna benzer yasaların çıkarılması anlamına geldiğini, müdahale alımlarının yerine DGD'nin getirildiğini söyledi. "1999'dan beri tarım reformu hangi sorunları çözdü? Tarım reformunu sulandırmaya gerek yok diyenler bu sorulara cevap versinler" diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN TARIM REFORMUNA İHTİYAÇ VAR
Türkiye'nin tarım reformuna ihtiyacı olduğunu belirten Gül, “ DGD değil, üretimin yönlendirilmesi, yapısal sorunların aşılması gerekir. Şuanda dünyadaki rekabetten dolayı 125 dolar. Peki Türkiye’de buğdayı bu fiyata kim üretecek? Sektörü sulamaya açmamışsın, sektörde verimliliği yakalamamışsın, rekabete açamamışsın, AB, yok öyle şey. O zaman kalkarsınız Türkiye’deki 15 milyon hububat üreticisini gemilere koyup mülteci olarak başka ülkelere gönderirsiniz. Başka şansınız yok. Türkiye’de tehlikeli şeyler söyleniyor. Tarım sektörü üzerine tehlikeli oyunlar oynanıyor.Orada özellikle gelişmiş ülkeler gelişme yolunda olan ülkeleri ezmeye çalışıyor. Şunu söylüyorum, tarım ticareti 10 yıl içerisinde yerleşecek. İşte mesele burada. O halde 10 yıl içerisinde bizim tarımda rekabeti sağlamamız lazım." şeklinde konuştu.