Dişler nerden çürür?
Diş çürümelerinde, bakteri plağı, karbonhidratlı gıdalar ve bünyesel faktörlerin etkili olduğu bildirildi.
Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Diş Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Evcil, yaptığı açıklamada, ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşabildiğini belirterek, bu asitlerin dişlerin mineral dokusunu çözerek, diş minesinin bozulmasına ve diş çürüğünün başlamasına neden olduğunu ifade etti.
Uzun yıllar, nedeni bilinmeyen bir hastalık gözüyle bakılan diş çürüğünün günümüzde başlıca 3 sebebi bulunduğunu belirten Evcil, ''Diş çürüğünün başlıca 3 nedeni; bakteri plağı, karbonhidratlı gıdalar ve bünyesel etkenlerdir. Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, dişlerde çürük ortaya çıkar. Çürükten korunmanın ilk yolu diş hekimininin önerilerine uymaktır. Ayrıca ağız temizliğine de dikkat edilmelidir'' dedi.
ÇÜRÜK AŞISI VE ANTİBİYOTİK
Evcil, vatandaşların ''çürük aşısı'' adı altında yanlış bir bilgilendirmeye maruz kaldığını belirterek, böyle bir aşının olmadığını ve bilim adamlarının söz konusu aşıyı bulabilmek için 50 yılı aşkın süredir çalıştıklarını söyledi.
Çürüğü durdurabilecek bir antibiyotik de bulunmadığına dikkat çeken Evcil, ''Antibiyotikler özellikle çocuklarda oluşum döneminde dişlerin üzerine çökerek onları boyarlar. Dişlerin gri, kahverengi ve morumtırak renk almalarına neden olurlar'' diye konuştu.
HAMİLELİK VE DİŞ SAĞLIĞI
Evcil, hamilelik döneminde bebeğin, anne dişlerinden kalsiyum çekmesine bağlı olarak anne adayının dişlerinin çürüdüğü inancının da gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.
Hamilelikte ortaya çıkan ağız ve diş sağlığı sorunlarının bebeğin anneden kalsiyum çekmesiyle ilişkisinin bulunmadığını ifade eden Evcil, şunlar kaydetti:
''Bebek ihtiyacı olan kalsiyumu yiyeceklerden alır. Hamilelikteki hormonal değişiklikler, ağız dokularını etkileyerek direnci düşürmektedir. Dişetleri, hamilelikte hassas ve kanamaya daha yatkın bir hal alır. Sık kusmalar, ağız ortamının asiditesini arttırarak, dişlerin çürümesi için ideal ortam hazırlar. Bu dönemde diş fırçasının bulantıya neden olması veya anne adayının diş fırçalamayı ihmal etmesi dişlerde çürüğe neden olmaktadır. Hamilelik döneminde dişlerin düzenli fırçalanması ve diş hekimi kontrolleriyle dişlerdeki çürükler önlenebilir.''