ŞAP’TA SONBAHAR ETABI
Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın İl Özel İdaresi desteğiyle yürüttüğü 'Şap Hastalığının Kontrolü Projesi'nin Sonbahar etabının başladığını söyledi. Yürütülen proje çerçevesinde İlkbahar döneminde 537 bin 486 büyükbaş hayvanın aşılandığını bildiren Erdoğan, bu ay sonuna kadar devam edecek olan çalışmalarda, en az 560 bin büyükbaş hayvanı aşılamayı hedeflediklerini kaydetti. Erzurum’da bu anlamda elde edilen başarının yüzde 99.71 oranında olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Yapacağımız güz dönemi aşılamalarıyla, başarı oranının yüzde 100’e ulaştıracağız.” dedi.
Aşılama kampanyasının gerek merkez, gerekse ilçelerde tarım müdürlükleri tarafından yürütüldüğünü dile getiren Bektaş Erdoğan, üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarına mutlaka şap aşısı yaptırmaları gerektiğini bildirdi.
BAKANLIK, ERZURUM’A 10 KİŞİLİK TEKNİK EKİP GÖNDERDİ
Söz konusu projenin yürütülmesi yönündeki çalışmaların, teknik personel sıkıntısını ortaya çıkardığını, bu sorunun da, yine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çözüme kavuşturulduğunu belirten Bektaş Erdoğan, “Aşılama çalışmalarının yapılabilmesi için elemana duyduğumuz ihtiyacı dile getirdik. Bakanlığımız da, Antalya ve Samsun’dan 10 kişilik bir ekip gönderdi. Biz de gelen bu ekibi, ilçelerimize sevkederek, aşılama çalışmalarına hız verdik.” diye konuştu.
Bektaş Erdoğan, Şap aşısının yanında, dişi buzağıların da, Brucella hastalığına karşı aşılandığını ifade ederek, “Bu çerçevede 2004 yılında 4 bin 600, 2005’te 12 bin, 2006’da 20 bin, 2007’de 15 bin ve 2008’de de 25 bin aşı yapıldı. 2009 yılına ait aşılama çalışmaları ise, şu anda 34 bini bulmuş durumdadır.” şeklinde konuştu.
ERDOĞAN: HASTALIK, ET VE SÜT VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR
Halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen şap hastalığının, bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu kaydeden Erdoğan, “Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına neden oluyor. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Çiftçilerimiz, hayvanlarına şap aşısını yaptırmalıdır. Şap aşısı yaptırmayanlara cezai işlem uygulanacaktır. Ayrıca şap aşısı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek, veteriner sağlık raporu verilmeyecektir. Bu hayvan sahipleri de hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamamaktadır.” şeklinde konuştu.
Erdoğan, daha önce ücret mukabilinde yapılan aşıların, Bakanlığın yürüttüğü çalışma kapsamında ücretsiz hale getirildiğini sözlerine ekledi.