TÜVTURK, Erzurum’da da yeni araç muayene istasyonuyla hizmet vermeye başladı.
Doğuş Grubu, Akfen ve TÜV SÜD ortaklığı ile kurulan TÜVTURK’ün uluslararası standartlarda araç muayene hizmeti veren istasyonlar zincirinin yeni halkası, Erzurum’da faaliyete geçti.
2008 yılı sonuna kadar Türkiye çapında 189’u sabit, 80’i gezici olmak üzere toplam 269 adet yeni araç muayene istasyonu açarak ülke çapında uluslararası standartlarda hizmet sunmayı hedefleyen TÜVTURK, Erzurum’daki Merkez İstasyon ile faaliyet göstermeye başladı. Erzurum Araç Muayene İstasyonu, “Erçimen Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş.” tarafından işletilecek.
TUVTÜRK HİZMETTE
Erzurum’da da TÜVTURK Araç Muayene İstasyonu açıldı ! Türkiye genelinde ilk TÜVTURK araç muayene istasyonunun Elazığ’da açılmasının ardından sırasıyla Trabzon, Kırklareli, Tekirdağ, Gaziantep, Niğde, Denizli, Adana, Kırşehir, Kilis, Adıyaman, Karaman, Nevşehir, Sakarya, Yalova, İzmir, Siirt , Konya, Şanlıurfa, Osmaniye, Mersin, Aydın, Aksaray, Edirne, Uşak, Malatya, Diyarbakır, Sivas, Afyon, Manisa, Antalya, Hatay, Kars, Ardahan, Kırıkkale, Çankırı, Amasya ve Kayseri illerinde hizmet vermeye başladıklarını hatırlatan yetkililer, “Modern araç muayene istasyonları zincirinin yeni halkasını Erzurum’da hizmete açtık. Fren tertibatından direksiyon sistemine ve hatta süspansiyon sistemine kadar bir çok noktayı kontrol ediyoruz. Şase, motor, plaka ve görüntü kontrolünü daha ileriye taşıyoruz” açıklamasını yaptı.
GÜNDE 98 ARACA HİZMET
Erzurum’da günde yaklaşık 98 adet araca muayene hizmeti verilecek
TÜVTURK Araç Muayene İstasyonlarında Cumartesi günü de dahil olmak üzere haftanın 6 günü 08.30 ile 16.30 saatleri arasında araç kabulü gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, Erzurum’daki sabit istasyona ek olarak bir adet gezici istasyonun da bulunduğunu ve günde en az 98 adet araca muayene hizmeti verileceğini de belirttiler. Erzurum gezici istasyonu Aşkale, Çat, Hınıs, Horasan, Ilıca, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum ve Uzundere gibi çevre ilçelere hizmet götürecek.
HEDEF TRAFİK VE ARAÇ GÜVENLİĞİNİN ARTTIRILMASI!
TÜVTURK’ün trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamasının en önemli nokta olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Türkiye’de trafikte seyreden sağlıklı araç sayısının az olmasının trafik kazalarına yol açtığını görüyoruz. TÜVTURK’ün uluslararası standartlarda araç muayenesi ile trafik ve araç güvenliğinin artmasını ve böylece kusurlu araçlardan dolayı oluşan trafik kazalarını minimize etmeyi hedefliyoruz” diyerek araç ve trafik güvenliğinin önemine dikkat çektiler.İstasyonlar akreditasyon kuruluşları ve Ulaştırma Bakanlığı’nca sürekli denetlenecek
Türkiye’de bugüne kadar yapılmış özelleştirme operasyonları içinde devlet ile işbirliğinin en yoğun yaşandığı projenin araç muayene istasyonları projesi olduğu, TÜVTURK araç muayene istasyonlarının her birinin Ulaştırma Bakanlığı’ndan geçici işletme belgesi alarak faaliyetlerine başlayacağı ve bir yıl içerisinde yetkili kuruluş tarafından TS17020 standardına göre akredite edileceği özellikle vurgulandı. Ulaştırma Bakanlığı denetimlerinin 20 yıl boyunca devam edeceği, akreditasyonların da belirli dönemlerde yenileneceği ifade edildi. Araç muayene ücretlerini eskiden olduğu gibi Maliye Bakanlığı belirleyecek, ancak araç muayene ücretleri muayene istasyonlarında tahsil edilecek.
300 milyon Amerikan Doları ek yatırım, 1800 kişiye yeni iş imkanı
TÜVTURK olarak yeni araç muayene istasyonlarının yapım ve işletimi ile ilgili olarak açılan ihaleyi, 613.5 milyon Amerikan Doları ihale bedeli karşılığı kazandıklarını hatırlatan yetkililer, 189 sabit, 80 gezici istasyonun hizmete başlaması ile birlikte yaklaşık toplam 300 milyon Amerikan Doları daha yatırım gerçekleşmiş olacağına dikkat çekti. Ülke genelinde faaliyetin başlaması ile birlikte istasyonlarda 1800 kişiye yeni iş imkanı sağlanmış olacak.
Gelir paylaşımı ve KDV olarak Devlet 20 Yılda 10 Milyar Amerikan Doları kazanç sağlayacak
TÜVTURK’UN HEDEFİ
İlk 12 ay içinde 4 milyon adet araç muayenesi gerçekleştirebilmeyi hedeflediklerini belirten TÜVTURK yetkilileri, 20 yıllık süreçte araçların muayene edilmesinden elde edilecek toplam gelirden, yaklaşık 7.3 milyar ABD Dolar’ın hazine payı olarak, 2.7 milyar ABD Dolar’ın ise KDV olarak T.C. Maliye Bakanlığı’na ödeneceğini açıkladılar. Böylelikle TÜVTURK, istihdam vergileri, SSK prim ödemeleri ve kurumlar gelir vergileri dışında 20 yıl içinde toplamda yaklaşık olarak 10 milyar ABD Doları tutarında hazine katkısı sağlayacak.
4 farklı değerlendirme kriteri olacak, uluslararası muayene kriterleri uygulanacak
TÜVTURK tarafından gerçekleştirilen ve ilgili bakanlıkların yönetmeliklerine, uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun olarak gerçekleştirilen araç muayenesinde Kusursuz, Hafif Kusurlu, Ağır Kusurlu ve Emniyetsiz olarak 4 farklı değerlendirme kriteri bulunuyor.
MUAYENE RAPORU
Hafif kusurlu araçların muayenesi tamamlanacak ve muayene raporu verilecek, ancak kusurlar listelenerek araç sahibine kusurları en kısa sürede gidermesinin güvenli seyri adına kendi menfaati gereği olduğu belirtilecek. Ağır kusur durumunda ise aracın sahibine bir ay süre verilecek ve kendisinden sorunu 1 ay içinde çözerek muayene tekrarına gelmesi istenecek. Geçerli süre içinde ağır kusur giderilmiş ise kendisine onay ve plaka etiketi verilecek.
‘’Emniyetsiz’’ sınıfta değerlendirilen araçlar Trafik Zabıtasına bildirilecek ve bu araçların da muayene tekrarı için geri gelmesi istenecek. Ücretsiz muayene tekrarı ise bir kereye mahsus olacak. Bununla birlikte bir aylık süreyi geçiren veya muayene tekrarında da onay alamayan araç sahipleri yeni bir muayene için ikinci kez ücret ödemek durumunda kalacaklar.
Araç sahiplerini araç muayenelerinin zamanında yaptırmak ve süre aşımına neden olmamak konusunda uyaran TÜVTURK yetkilileri, araç muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5’i oranında gecikme cezası tahsil edilmek zorunda olduğunu da önemle vurguluyorlar. Gecikme cezaları T.C. Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı adına tahsil ediliyor ve tamamı İdare’nin ilgili hesaplarına aktarılıyor.