ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 2025’e 7’inci sırada başladı
Erzurum 2025’e 7’inci sırada başladı
‘Can Erzurum’ Projesi hayata geçiriliyor
‘Can Erzurum’ Projesi hayata geçiriliyor
Erzurumspor PFDK’ya sevk edildi
Erzurumspor PFDK’ya sevk edildi
‘Flamingolar’ eseriyle Dünya 2'incisi oldu
‘Flamingolar’ eseriyle Dünya 2'incisi oldu
Atama kararları yayınlandı
Atama kararları yayınlandı
HABERLER>GUNCEL
26 Eylül 2007 Çarşamba - 00:00

TÜRK KÜLTÜRÜNDE DERİCİLİĞİN ÖNEMİ BÜYÜK

İnsanların ilk çağdan itibaren taş ve ağaçtan sonra en fazla kullandığı materyal olan deri, Türk kültürünün de vazgeçilmez ögelerinin başında yer alıyor.

TÜRK KÜLTÜRÜNDE DERİCİLİĞİN ÖNEMİ BÜYÜK

TÜRK KÜLTÜRÜNDE DERİCİLİĞİN ÖNEMİ BÜYÜK İnsanların ilk çağdan itibaren taş ve ağaçtan sonra en fazla kullandığı materyal olan deri, Türk kültürünün de vazgeçilmez ögelerinin başında yer alıyor. Türkler'de Orta Asya'da doğan dericilik, Anadolu Selçuklu döneminde örgütlenmiş, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise deri ürünleri kalitesinde zirveye ulaşılmıştır. Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Melda Özdemir, yaptığı açıklamada, ata sanatı olan dericiliğe dikkat çekme amacıyla yüksek lisans ve doktora tezlerini, ''Türk Kültüründe Dericilik'' konusunda yaptığını söyledi. ''Türk Kültüründe Dericilik'' isimli çalışmasına, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi'nin, 2007 yılında yayımlanan 20. sayısında da yer verildiğini belirten Özdemir, şunları kaydetti: ''Türkiye'de dericilik sanatı, geçmişi günümüze, günümüzü de geleceğe taşıyan önemli bir sanat dalıdır. Türkler için Orta Asya'da doğan dericilik bugünlere kadar gelmiştir. Köklü geçmişe sahip önemli kültür değerlerimizi yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım açısından, yapılacak bilimsel ve sanatsal çalışmalar da bu noktada önemlidir.'' Öğr. Gör. Dr. Özdemir, Türk kültüründe dericilik üzerine yaptığı çalışmanın, önümüzdeki ekim ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, ''Geçmişten Günümüze Dericilik'' ismiyle kitap olarak çıkacağını ifade etti. DERİCİLİĞİN TARİHİ SEYRİ Özdemir'in ''Türk Kültüründe Dericilik'' isimli çalışmasında dikkat çeken önemli noktalardan birisi, 19. yüzyıl sonunda ortaya çıkan batılılaşma hareketinin, dericilik sanatını etkilediği, ancak babadan oğula geçen bu ata sanatının her türlü olumsuzluğa rağmen varlığını sürdürmeye devam etmesidir. İlk çağlarda insanların doğa koşullarına karşı koymak amacıyla, örtünme ve barınma ihtiyaçlarıyla ortaya çıkan dericilikte, Cumhuriyet dönemiyle birlikte fabrika üretimine başlanmış ve günümüzde dericilik önemli bir sanayi kolu haline gelmiştir. Bu arada, Türkler'in dışında Mezopotamya, Mısır, Hitit, İran, Yunan, Roma medeniyetlerinin de dericilikle uğraşmaları önemli bir ayrıntı olarak göze çarpıyor. DERİCİLİK SANATI E TÜRKLERİN KATKISI Türkler'in Orta Asya'da başlayan dericilik sanatı, batıya göçle Anadolu'ya taşınarak, gelişmesini devam ettirmiştir. Türk dericilik sanatının önemli başlıkları ise Orta Asya'da dericilik, Osmanlı İmparatorluğu, Cumhuriyetin ilanından sonra ve günümüzde dericilik olarak sıralanmaktadır. 19. Yüzyıl ortalarındaki büyük ekonomik kriz sonucunda dericilik alanında gerileme yaşanmasına rağmen günümüzde yeniden deri eşyaya olan talep artmış ve döviz geliri dericiliğin sanayide önem kazanmasını sağlamıştır. Son olarak, günümüzde dericilik sanayi boyutunda, deri sanayi, deri işleme, saraciye, ayakkabı ve konfeksiyon gibi yan dallara ayrılan ve pek çok kişiye iş imkanı sağlayan büyük bir sektör konumundadır.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BİRİNCİ TÜRK DİL KURULTAYI 26 EYLÜL 1932'DE TOPLANDI
Atatürk'ün isteğiyle ''Türk Dili Tetkik Cemiyeti'' adıyla 12 Temmuz 1932'de ...
ÖĞRENCİ HARÇLARI ARTIRILDI
Üniversite öğrencileri arasında ''harç'' olarak adlandırılan katkı paylarına ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
DAGC YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZSOY EĞİTİM KAMPÜSÜ PROJESİNİ DEĞERLENDİREREK, ...
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
Kazada ölen genç Erzurumlu anneye hayat verdi Ankara'da geçirdiği ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
İsmail Türüt’e destek veren Baro Başkanı Naci Turan, sert ...
Dadaş Çankırı’ya bileniyor
TFF 2. Lig 4. Grup takımlarından Erzurumspor'da, teknik direktörü Hasan ...
 
Kardeşlerinin öldüğünden habersiz
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde çıkan yangında yaralanarak, sevk edildiği Erzurum'da ...
Çadır faciasında ölü sayısı dört oldu
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde çıkan yangında yaralanan ve Erzurum'a sevk ...
Aşkale’de uyuşturucu operasyonu
Erzurum'un Aşkale ilçesinde düzenlenen operasyonda 2 bin 984 gram esrar maddesi ele geçirildi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva