TÜRK KÜLTÜRÜNDE DERİCİLİĞİN ÖNEMİ BÜYÜK
İnsanların ilk çağdan itibaren taş ve ağaçtan sonra en fazla kullandığı materyal olan deri, Türk kültürünün de vazgeçilmez ögelerinin başında yer alıyor.
Türkler'de Orta Asya'da doğan dericilik, Anadolu Selçuklu döneminde örgütlenmiş, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise deri ürünleri kalitesinde zirveye ulaşılmıştır.
Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Melda Özdemir, yaptığı açıklamada, ata sanatı olan dericiliğe dikkat çekme amacıyla yüksek lisans ve doktora tezlerini, ''Türk Kültüründe Dericilik'' konusunda yaptığını söyledi.
''Türk Kültüründe Dericilik'' isimli çalışmasına, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi'nin, 2007 yılında yayımlanan 20. sayısında da yer verildiğini belirten Özdemir, şunları kaydetti: ''Türkiye'de dericilik sanatı, geçmişi günümüze, günümüzü de geleceğe taşıyan önemli bir sanat dalıdır. Türkler için Orta Asya'da doğan dericilik bugünlere kadar gelmiştir. Köklü geçmişe sahip önemli kültür değerlerimizi yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım açısından, yapılacak bilimsel ve sanatsal çalışmalar da bu noktada önemlidir.''
Öğr. Gör. Dr. Özdemir, Türk kültüründe dericilik üzerine yaptığı çalışmanın, önümüzdeki ekim ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, ''Geçmişten Günümüze Dericilik'' ismiyle kitap olarak çıkacağını ifade etti.
DERİCİLİĞİN TARİHİ SEYRİ
Özdemir'in ''Türk Kültüründe Dericilik'' isimli çalışmasında dikkat çeken önemli noktalardan birisi, 19. yüzyıl sonunda ortaya çıkan batılılaşma hareketinin, dericilik sanatını etkilediği, ancak babadan oğula geçen bu ata sanatının her türlü olumsuzluğa rağmen varlığını sürdürmeye devam etmesidir.
İlk çağlarda insanların doğa koşullarına karşı koymak amacıyla, örtünme ve barınma ihtiyaçlarıyla ortaya çıkan dericilikte, Cumhuriyet dönemiyle birlikte fabrika üretimine başlanmış ve günümüzde dericilik önemli bir sanayi kolu haline gelmiştir.
Bu arada, Türkler'in dışında Mezopotamya, Mısır, Hitit, İran, Yunan, Roma medeniyetlerinin de dericilikle uğraşmaları önemli bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.
DERİCİLİK SANATI E TÜRKLERİN KATKISI
Türkler'in Orta Asya'da başlayan dericilik sanatı, batıya göçle Anadolu'ya taşınarak, gelişmesini devam ettirmiştir.
Türk dericilik sanatının önemli başlıkları ise Orta Asya'da dericilik, Osmanlı İmparatorluğu, Cumhuriyetin ilanından sonra ve günümüzde dericilik olarak sıralanmaktadır.
19. Yüzyıl ortalarındaki büyük ekonomik kriz sonucunda dericilik alanında gerileme yaşanmasına rağmen günümüzde yeniden deri eşyaya olan talep artmış ve döviz geliri dericiliğin sanayide önem kazanmasını sağlamıştır.
Son olarak, günümüzde dericilik sanayi boyutunda, deri sanayi, deri işleme, saraciye, ayakkabı ve konfeksiyon gibi yan dallara ayrılan ve pek çok kişiye iş imkanı sağlayan büyük bir sektör konumundadır.