Kazada ölen genç Erzurumlu anneye hayat verdi
Ankara'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Kürşat Çağlar'ın böbreği, Erzurum'da 4 çocuk annesi Hanife Durmuş'a hayat verdi.
Ankara'nın Polatlı ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Kürşat Çağlar'ın (27) böbreği, 2 yıldır organ bekleyen ev hanımı Hanife Durmuş'a (52) nakledildi. İki böbreği de çalışmadığı için 2 yıldır diyalize giren Durmuş, geçtiğimiz cumartesi günü Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan 4 saatlik ameliyatla sağlığına kavuştu. 4 çocuk annesi Hanife Durmuş, "Çocuklarının organlarını bağışlayan aileye teşekkür ediyorum" dedi.
AİLESİ BAĞIŞLADI
Ankara'da trafik kazasında hayatını kaybeden kişinin organlarının ailesi tarafından bağışlanması üzerine böbreğinin Erzurum'a gönderildiğini belirten Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Polat, "Organ hakkında gelen bilgiler doğrultusunda nakil bekleyen hastalarda klinik ve laboratuvar araştırmaları yaptık. Böbrekteki doku, nakil bekleyen hastalarımızdan sadece 6'sına uyuyordu. Bu hastaların kan ve çeşitli testlerinin ardından böbreği, en uygun olacağını belirlediğimiz Hanife Durmuş'a 4 saatlik ameliyat sonucu naklettik. Hastamızın sağlık durumu çok iyi" diye konuştu.
SON ÜÇ AYDA 7 BÖBREK NAKLİ
Son 3 ayda 2'si canlıdan, 5'i kadavradan olmak üzere 7 böbrek nakli yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Polat, "Doğuda organ bağışı yok denecek seviyede. Batı illerinden gelen organlarla nakil yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşları bu konuda biraz daha hassas olmaya çağırıyorum" dedi.
Bu arada, Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan nakille yeni böbreğine kavuşanlardan Zeki Alpaslan, "Diyalize girdiğim zaman aşırı yemeden dolayı istifra ediyordum. Ameliyattan sonra kızım aynı sorunları bir daha yaşayıp yaşamadığımı sordu. Ben de bunun bir daha tekrarlanmayacağını söyledim. Şimdi sağlığım çok iyi. Eşim, ailem ve ben de organlarımızı gerektiği zaman bağışlayacağız" şeklinde konuştu.
DOĞU'DA ORGAN BAĞIŞI
Prof. Dr. Yalçın Polat, organ nakli konusunda her türlü çalışmayı merkez olarak yaptıklarını, ancak yetersiz organ bağışı nedeniyle çok sayıda hastanın hala diyalize ''mahkum'' olarak yaşadığını belirtti.
Sadece Erzurum'da 200 hastanın böbrek nakli için beklediğini bildiren Prof. Dr. Polat, şunları söyledi:
''Halkımız kadavradan bağış konusunda daha duyarlı olmalı. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde kadavradan organ bağışı hiç alamıyoruz. Doğu'daki hastalar, Batı'dan yapılacak organ bağışlarını bekliyor. Kadavradan organ bağışı, ancak Sağlık Bakanlığının organize ettiği bir sistemle diğer illerden geliyor ve hastaya takıyoruz.''
Organ nakli yapılan hastalardan 35 yaşındaki Mehtap Kara, sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve 5 yıl diyalize girdikten sonra böbrek nakli ile ''yeniden doğmuş gibi'' olduğunu söyledi.
Yine bir süre önce böbrek nakli yapılan hastalardan 41 yaşındaki Zeki Alpaslan ise bazı yakınlarını organ bağışı konusunda ikna ettiğini belirterek, ''Kimse organ bağışı ile hayat kurtaracağını unutmasın'' dedi.
Toplantının sonunda Prof. Dr. Polat ve ekibi, son 3 ayda böbrek nakli yapılan hastalarla fotoğraf çektirdiler.