//SATIŞ REHBERİ HAZIRLANDI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ilgili mesleki federasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılımı ile hazırlanan iyi hijyen uygulamaları kılavuzlarını esnaf ve sanatkarın kullanımına sunacaklarını açıklayan TESK Genel Başkanı Palandöken, "Ülkemizdeki 47 bin gıda maddesi üreticisinin yanı sıra, 400 bin satış ve toplu tüketim yapılan işyerlerinin büyük çoğunluğu TESK çatısı altında örgütlenen esnaf ve sanatkarlardan oluşuyor. Bunun için TESK olarak gıda sektörü ile ilgili çalışmalara büyük
önem veriyoruz" diye konuştu.
//AB NORMUNDA ÇALIŞMA
AB'ye tam üyelik sürecinde güvenilir gıdanın giderek daha fazla önem kazanmaya başladığını anlatan Palandöken, "Yasal açıdan hemen her gün yeni düzenlemeler getiriliyor, tüketiciler bu konuda bilinçleniyor. Gıda ile ilgili mesleklerle iştigal eden esnaf ve sanatkarlarımızın bilgilendirilmesi ve işyerlerinde halk sağlığını ve tüketici memnuniyetini ön planda tutan anlayışın eksiksiz uygulanması gereklidir. Kuşkusuz bütün gıda işletmelerinde hijyen kurallarına eksiksiz uyum son derece önemlidir. Ancak
getirilen yükümlülükler, uygulanan prosedürler ve uygulanacak cezai hükümlerde işletme büyüklükleri sorun olabiliyor. Fabrikasyon üretim yapan, çok sayıda işçi çalıştıran işletmelerle, bir iki işçi çalıştıran küçük işletmelerin aynı kategoride tutulmaları gerçekçi değildir" şeklinde konuştu.
//GIDA GÜVENLİĞİ
"Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları" olarak tanımlanan gıda güvenliği için önemli tehlikeleri tanımlayan, değerlendiren ve kontrol eden sistem olan HACCP'nin büyük işletmelerin yapısına uygun olduğunu kaydeden Palandöken, "Ancak, özellikle küçük satış noktalarında ve çok küçük işletmelerde HACCP sistemini uygulamak, bu planları yürütmek, gerekli organizasyon yapısını kurmak, bu işletmelerin örgütlenme biçimine ve mali yapılarına uygun değildir. Sorunu gidermeye yönelik olarak Tarım ve Köyişleri
Bakanlığı'nca yürütülen 'Türkiye'de Gıda Güvenliği ve Kontrolü Sisteminin Yeniden Yapılandırılması ve Güçlendirilmesi' AB Eşleştirme projesinin sektör spesifik hijyen kılavuzlarının oluşturulması kapsamında ilgili kurumların katılımı ile hijyen kılavuzları hazırlandı" dedi.
Hazırlanan Gıda Satış Yerleri, Toplu Tüketim Yerleri, Fırıncılık ve Pastane Mamulleri Üretimi ile Et ve Et Mamulleri Satan Küçük İşyerleri İçin İyi Hijyen Uygulamaları Rehberi, TESK tarafından bastırılarak kamuoyunun bilgisine ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullanımına sunuluyor. Kılavuzlarda yer alan bilgilerin esnafa aktarılması için mesleki federasyonlar tarafından eğitim programları düzenlenecek. Hem esnaf ve sanatkar daha kaliteli hizmet sunacak hem de halk güvenilir gıdaya ulaşacak. Hijyen
kılavuzlarına TESK'in www.tesk.org.tr sitesinden Güvenilir Gıda Bilgi Sitesi bölümünden ulaşılabilecek.