Elde edilen gelir doğrultusunda beyanname vermek zorunda olanların, beyannamelerini, 25 Mart 2010 tarihine kadar yetkili vergi dairesi müdürlüklerine, elektronik ortamda veya kâğıt ortamında verebileceklerini kaydeden Poyraz, “Bu mükelleflerimiz, beyanları üzerine tahakkuk eden vergilerini iki eşit taksitte Mart ve Temmuz aylarında ödeyebileceklerdir. Konut kira geliri beyan edenler 2009 yılı için 2 bin 600 TL tutarındaki istisnadan yararlanabileceklerdir. Ayrıca, aylık 500 TL ve üzeri konut kira bedelleri ile tutarına bakılmaksızın işyeri kira bedellerinin bankalar aracılığı ile ödenme zorunluluğu bulunmaktadır.” dedi.
//KİRA GELİRLERİ
Vergi Dairesi Denetim Koordinasyon Müdürlüğü tarafından, kira gelirlerinin doğru ve zamanında beyan edilmesini temin için denetim çalışmalarının sürdürülmekte olduğuna dikkati çeken Poyraz, elde edilen bilgilerin anında değerlendirildiğini dile getirdi. Bu çerçevede değişik kurumlardan istenen bilgilerin, başkanlığa intikal ettirildiğini anlatan Poyraz, “Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın konuya ilişkin olarak bilgisayar sistemi üzerinden aldığı bilgiler de, Başkanlığımıza gönderilmiştir. Bu şekilde tespit yapılan bazı mükelleflerimize uyarı yazıları da yazılmıştır.” diye konuştu.
//UYGULANACAK MÜEYYİDELER
Kira gelirlerini doğru ve zamanında beyan etmeyenler ile bankalar aracılığı ile ödeme zorunluluğuna uymayanlara uygulanacak müeyyidelerin, Vergi kanunlarında ve ilgili mevzuatta belirlendiğini söyleyen Poyraz, “Buna göre, kira gelirlerini beyan etmeyenlere ödeyecekleri vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca, konut kira gelirlerini zamanında ve doğru beyan etmeyen mükellefler, 2009 yılı için öngörülen 2 bin 600 TL tutarındaki istisnadan da yararlanamayacaktır. Bu sebeple, bu mükelleflerimiz istisnadan yararlananlara nazaran daha fazla vergi ve bir o kadar da vergi ziyaı cezası ödemek zorunda kalacaklardır. Vergilerin normal vadesinden sonra ödenmesi sebebiyle ayrıca gecikme faizi de ortaya çıkmaktadır. Normal zamanında beyan edilmeyen vergilerin iki taksit halinde ödenmesi imkânı da ortadan kalkmaktadır.” uyarısında bulundu.
//BANKA ZORUNLULUĞU
Aylık 500 TL ve üzeri konut kiraları ile tutarına bakılmaksızın işyeri kiralarının tahsilat ve ödemelerini bankalar aracılığı ile yapmak zorunda olanların, bu zorunluluğa uymamaları durumunda mükellefiyet türlerine göre 250 ile bin TL’den az olmamak üzere kira bedelinin yüzde 5'i oranında özel usulsüzlük cezasına muhatap olabileceklerini anlatan Poyraz, “Konut ve işyeri kira geliri elde edenlerin, yasal düzenlemelere uygun olarak mükellefiyetlerini yerine getirmeleri ve böylece yasal bazı haklardan mahrum olmamaları, vergi cezaları ve diğer mali külfetlere maruz kalmamaları; çalışmalarında mükellef memnuniyetini ve vergiye gönüllü uyumu esas alan Vergi Dairesi Başkanlığımızın öncelikli dileğidir. Uyarma, düzeltme ve gönüllü uyumu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza rağmen, yükümlülüklerini yasalara uygun olarak ifa etmeyenler hakkında; yasal müeyyidelerin uygulanacağı da tabiidir.” ifadelerini kullandı.