Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından "Erzurum-Erzincan-Bayburt (TRA1) Ön Bölgesel Gelişme Planı" ile ilgili, "Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Ön Bölgesel Gelişme Planı Çalıştayı'nın ikincisi Erzincan da düzenlendi.
//SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA
Sürdürülebilir bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme alanında yaşanan yapısal dönüşümün en önemli kurumları arasında yer alacak olan Kalkınma Ajansları, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda faaliyet göstermeye başladı.
Çalıştay' a Yıldız Teknik Üniversitesi Bölge Planlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr Ayşenur Ökten, Prof. Dr. Betül Şengezer, Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ve Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç ve davetliler katıldı.
//ÜÇ İLİN KALKINMA PERFORMANSI
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, kalkınma ajanslarının Türkiye’nin dört bir yanında yeni projelere imza attıklarını belirterek; “Devlet Planlama Teşkilatı ile birlikte ve valiliklerimiz, belediye başkanlarımız ve Tticaret ve sanayi odaları başkanlarımızla birlikte bütün Anadolu’da yeniden ekonomik kalkınma ile ilgili kapsamlı çalışmalar yapmak üzere kuruldu. Bulunduğumuz bölgede de kalkınma ajansı çalışmaları genel sekreterin atanmasıyla çok hızlı şekilde çalışmalarına başladı. Kalkınma ajansları birebir çalışmalar yaparak bölgenin genel avantajlarını ve bölgenin kalkınması anlamında elde olan verileri öncelikli tespit ederek bu veriler ışığında bulunduğumuz bölgenin özelliklede Doğu Anadolu Bölgesinin ve üç ilin yöneticilerinin el ele vererek bu illerin kalkınması için çalışmalar yapacaklar. Bu çalıştaylar diğer illerimizde de yapıldı. Bu gün sıra Erzincan da. Katılımcılarımız kendi birikimlerini bizlerle paylaşacak. Yapılacak olan çalışmaların şimdiden ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
//BÖLGESEL GELİŞME PROGRAMI
KUDAKA Genel Sekreteri Fırat Altan ise vizyonlarının Anadolu'nun zirvesinde kalkınmanın köprüsü olmak olduğunu ifade ederek; "Bölgesel gelişme uygulamalarımız ile bölge planlarımızın etkinliğinin ve başarısının yükseltilmesini; bölgelerin ülkemizin genel büyümesine, gelişmesine, refahına ve istikrarına katkısının artırılmasını; sosyal uyum ve adaletin güçlendirilmesini ve değişen küresel rekabet şartlarına adaptasyonun hızlandırılmasını sağlayacaktır. Yüksek nitelikli personeli, esnek kaynak ve istihdam yapısı ile kurum, kuruluş ve şahıslara sağladığı idari, mali, teknik desteklerle başta girişimciler olmak üzere bütün yerel aktörlerin kalkınma çabalarına katılımını teşvik edecektir. Sağlayacağı proje ve faaliyet desteklerinde kişi, kurum ve kuruluşların eş finansmana dayalı ortak proje üretme ve yönetme kültürü ile yeteneğini geliştirecek; sahiplenme ve işbirliği duygusunu güçlendirecek; bölgenin girişimcilik potansiyelini harekete geçirecek ve sürekli olarak yükseltecek; yerel potansiyeli, dinamikleri, özgünlükleri, kaynak ve imkanları ortaya çıkararak harekete geçirecek ve ulusal, uluslar arası pazarlarda ekonomik, sosyal, kültürel birer değer haline dönüştürecektir. Sonuç olarak, hem ulusal, hem de bölgesel-yerel düzeyde başta istihdam ve gelir olmak üzere ekonomik ve sosyal göstergelerin iyileştirilmesine, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına ve dolayısıyla ülkenin genel refahının artırılması ve istikrarının pekiştirilmesine olumlu katkılar sağlayacaktır" dedi
//ÖKTEN SUNUM YAPTI
Ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Bölge Planlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Ayşenur Ökten ise çalıştayda yaptığı sunum bölgesel kalkınma ajanslarının temel amacının bölgelerin birbiriyle yarışma haline getirilmesi olduğunu kaydederek, yöresel yeteneklerin bilgi birikimlerinin çağdaş bir süreç içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.