TARIM KREDİDEN CİDDİ ATILIM
Erzurum’da Tarım Kredi Kooperatifleri Hayvan Toplama ve Değerlendirme Merkezi hizmete girdi.
ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK
Projenin hayata geçirilmesi dolayısıyla Erzurum’da bir toplantı düzenlendi. Etkinlikte açılış konuşmasını yapan tarım Kredi Bölge Müdürü Süleyman Kurt, Hayvan Toplama ve Değerlendirme Merkezi Projesini hayata geçirmekten duydukları mutluluğu dile getirerek:” Merkezin kurulmasıyla artık bölgede hayvancılığın seyri verimlilik ve karlılık üzerinde olacaktır” dedi.
‘BESİCİLİK CANLANACAK’
Erzurum ve Tarım Kredi Bölge birliğine bağlı olan Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illeri için çok önemli olan faaliyet konusu hayvancılığın geliştirilmesi, bundan geçim sağlayan çiftçilerin gelirini artırmaya yönelik olarak Tarım Kredi Kooperatifleri Hayvan Toplama ve Değerlendirme Merkezi uygulamasına geçildiğini söyleyen Kurt bölge hayvancılığının katma değer üretemez boyutuna geliş sebeplerini değerlendirdi.
ÜRETİCİ DEĞİL ARACI KAZANÇ ELDE EDİYORDU
Bölgenin hayvancılık bölgesi olduğunu, hayvancılığın tarımsal faaliyetler içinde yüzde 80’lik bir oranı bulunduğunu vurgulayan Kurt şunları söyledi:”ancak bölgemiz hayvancılığı verim fiyat bakımından değerlendirildiğinde çok yetersiz durumdadır. Bölgede hayvancılığın tamamına yakını meraya dayalı olarak yapılmakta; et ve süt verimi çok düşük seviyede kalmaktadır. Hayvancılıkta doğadan beslendiği ile yetinen çiftçimiz, geleneksel üretim yöntemlerinde israrcı davranmaktadır. Ancak bölgemiz çiftçisinin yetiştirdiği bu hayvanlardan yetiştiriciden çok, bölge dışından gelip hayvan toplayan bazı insanlar önemli paralar kazanmaktadırlar. Bu insanların kazançları, hayvanlarımızı toplayıp onları besleyip ete dönüştürmekle kalmayıp, zaman zaman çiftçimizin hakkı olan hayvan bedelleri aylar veya yıllarca dolandırılmaktadır. Dolayısıyla, çiftçimiz üretirken de satarken de bin bir güçlükle karşılaşmakta, emeği önemli oranda heba olmaktadır. Buna kolektif hareket etmeyip, münferit hareket etme gerçeğini de eklediğinizde, serbest piyasa mekanizmalarında söz söyleme gücünün çok zayıf olduğunu görmekteyiz”
SERBEST PİYASADA ŞARTLAR GÜÇLÜDEN YANA
Fiyatların, serbest piyasa olarak tanımlanan alıcı ile satıcının karşı karşıya gelerek belirlendiği pazarda , şartların güçlüden yana oluştuğunu , bunun da ekonomik bir kural olduğunu belirten Kurt, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: :”Nitekim bölgemiz canlı hayvan piyasasında durum böyledir; güçlü alıcılar karşısında zayıf kalan üreticimiz, istediğini elde edememekte, fiyatları güçlü olan alıcı belirlemektedir. İşte biz bu noktada, üreticimizin karlılık ve verimliliğe ulaşması için Tarım Kredi olarak devreye girdik. Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği olarak çiftçimizin yanında güçlü bir çiftçi kuruluşu olarak piyasada yer aldık. Serbest piyasa şartlarında fiyat belirleyip ortaklarımızdan canlı hayvan alımını başlattık.Girişimimiz bölge çiftçisinden kabul gördü, ses getirdi. Fiyatlar şimdiden üreticimizin lehine gelişmeye başladı. Girişimimizin boyutu sadece canlı hayvan alımı ile kalmayıp, çiftçimizin ürettiği kuru ot, slaj, arpa, buğday, fig, ayçiçeği, bal, ceviz, pekmez gibi ürünlere de yoğunlaştı. “
AMAÇ ÇİFTÇİ GELİRİNİ ARTIRMAK
Tarım Kredi Erzurum Bölge Müdürü kurt, ürün alımı yaptıkları yörede fiyatların çiftçi lehine oluştuğunu kaydederek, faaliyetlerini artan biçimde sürdürerek, çiftçi gelirlerini artıracaklarını vurguladı.
Hayvan Toplama ve Değerlendirme Merkezi uygulaması hakkında bilgi veren Kurt: “ Merkezimiz, başta yakın köylerimiz olmak üzere bölge çiftçimiz için önemli imkanlar sunacaktır. Ekim ayında deneme amacıyla başlattığımız çalışmada 200 baş hayvan sirkülasyonu gerçekleştirildi. Merkezimize bölge genelinde 59 kooperatifimizle çiftçimizin ahırından alınan hayvanlar sev edilecek, gelen hayvanlar tartılıp, kayıt, sigorta ve muayeneleri yapıldıktan sonra işletmeye kabul edilecektir. Burada ırk, cins, cinsiyet ve verim özelliklerine göre sınıflandırılacaktır. Bunlardan besi ve süt için damızlık olabilecekler kooperatif üyelerine kredilendirilerek dağıtılacak, bir kısmı besiye alınacak kalan diğer kısmı ise kesime sevk edilecektir.” dedi.
MERKEZ KURBANLIK DA SATACAK
Hayvan Toplama ve Değerlendirme Merkezinde toplanan hayvanlardan bir kısmının Kurban bayramın da kurbanlık olarak satılacağını söyleyen Kurt, merkezin hizmete girmesiyle birlikte çiftçinin Pazar ve alternatif pazarının hazır olduğunu ifade etti.
Bölgede kooperatif üyesi çiftçinin kredi alım ve borç ödemelerinde para yerine hayvan alıp hayvan verebileceğini bileceğini, güvencenin de Tarım Kredi Kooperatifleri olduğuna işaret eden Kurt konuşmasının son bölümünde kooperatif nimetlerinden yararlanabilmek için çiftçinin kooperatiflere üye olması gerektiğini belirtti.